Διαβασμένος ο Κάρολος με Ιερώνυμο

Διαβασμένος ο Κάρολος με Ιερώνυμο11.05.2018Πρόσωπα

Μίλησαν για πολλά εκκλησιαστικά θέματα, ενώ ο πρίγκιπας ρώτησε και για την επίσκεψη του Πούτιν!

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Ιδιαίτερα ενημερωμένος και καλά προετοιμασμένος για τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εμφανίστηκε ο πρίγκιπας Κάρολος. Μετά τις τυπικές συστάσεις, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου είχε την ευκαιρία να συζητήσει για περίπου μισή ώρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για μια σειρά εκκλησιαστικών ζητημάτων. Σύμφωνα

με πληροφορίες, ο πρίγκιπας Κάρολος αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στο Αγιον Ορος, και ειδικότερα στη Μονή Βατοπαιδίου, λέγοντας στον Αρχιεπίσκοπο ότι επιθυμία του είναι να επισκεφθεί ξανά τον Αθωνα.

Επίσης, ο Βρετανός διάδοχος φέρεται ότι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο οργάνωσης του κλήρου στην Ελλάδα, ρωτώντας τον κ. Ιερώνυμο πώς διαρθρώνεται η εκπαίδευση των ορθόδοξων κληρικών στην Ελλάδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι το σύστημα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας στην Ελλάδα είναι διαρθρωμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε ουσιαστικά και πρακτικά το κράτος να είναι αυτό που εκπαιδεύει τους κληρικούς, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στον πρίγκιπα Κάρολο, ο οποίος φάνηκε ιδιαίτερα καλά πληροφορημένος και για άλλες επισκέψεις υψηλών πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα και ειδικά για το τελευταίο ταξίδι του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας το 2016.

Το δώρο του Ιερωνύμου στον πρίγκιπα Κάρολο ήταν μια εικόνα της Παναγίας και με τον Βρετανό πρίγκιπα να απαντά: «Φοβάμαι ότι το δικό μου δώρο δεν είναι εξίσου επαρκές».

Τα δώρα του

Ο πρίγκιπας πρόσφερε στον Αρχιεπίσκοπο έξι πορσελάνινα πιάτα κατασκευασμένα στο βασιλικό εργαστήριο σε δικά του σχέδια, καθώς και μια υπογεγραμμένη φωτογραφία του με τη δούκισσα Καμίλα της Κορνουάλης.

Μετά την Αρχιεπισκοπή Αθηνών ο πρίγκιπας Κάρολος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, επισκέφθηκε ιδιωτικά την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου, καθώς και τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας στην οδό Ερμού, όπου τον ξενάγησε ο π. Θωμάς Συνοδινός.
Στα απρόοπτα της συνάντησης Ιερωνύμου - Καρόλου ήταν η απώλεια του πάνω κουμπιού του σταυρωτού σακακιού του πρίγκιπα. «Ωω, αυτό ήταν αναπάντεχο» φέρεται ότι είπε ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου. Ευτυχώς το κουμπί εντοπίστηκε αμέσως και το παρέλαβε η πρέσβειρα της Βρετανίας στην Αθήνα Κέιτ Σμιθ.

Keywords
Τυχαία Θέματα