Ντροπή! Μέσα σε 60 λεπτά πνίγηκε η Θεσσαλονίκη!

Ντροπή! Μέσα σε 60 λεπτά πνίγηκε η Θεσσαλονίκη!11.05.2018Ρεπορτάζ

Σφοδρή καταιγίδα, με χαλαζόπτωση, προκάλεσε χάος και πανικό. Το νερό ξεπέρασε κατά τόπους τα 50 εκατοστά • Χωρίς ύδρευση και σήμερα το κέντρο και άλλες περιοχές

Από τους
Ντόνια Κανιτσάκη
Βαγγέλη Στολάκη

Στο έλεος μιας απίστευτης θεομηνίας βρέθηκε χθες η Θεσσαλονίκη, που για ακόμη μία φορά αποδείχτηκε ανοχύρωτη πόλη και από τύχη δεν θρήνησε ανθρώπινα θύματα. Η μίας ώρας καταιγίδα, συνοδεία χαλαζόπτωσης,

δεν άφησε τίποτα όρθιο, με το νερό να ξεπερνά κατά τόπους τα 50 εκατοστά. Η πόλη όχι μόνο πλημμύρισε, αλλά έμεινε και χωρίς νερό -με το κέντρο και άλλες περιοχές να «διψάνε» ως σήμερα το απόγευμα-, χωρίς ρεύμα, χωρίς φανάρια και τηλεπικοινωνίες. Συνέβη όμως και το απίστευτο: μαθητές, τουρίστες και εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν στον Λευκό Πύργο, ενώ δύο ηλικιωμένοι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά στις Συκιές, με αίσια ευτυχώς έκβαση. Αλλα τέσσερα άτομα παγιδεύτηκαν σε αυτοκίνητο, κάτω από τη γέφυρα των Αγίων Πάντων, αλλά διεσώθησαν.

Ακόμα και οι μετεωρολόγοι δεν πίστευαν στα μάτια τους. «Τέτοια ποσά βροχόπτωσης εμφανίζονται στη Θεσσαλονίκη με συχνότητα 20ετίας. Στην Ανω Πόλη, από τις 12.15 μέχρι τη 1.45 καταγράφηκαν 72 χιλιοστά βροχής, ενώ η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης έφτανε τα 500 χιλιοστά την ώρα» είπε στη «δημοκρατία» ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, που δυστυχώς προειδοποίησε για επανάληψη του φαινομένου προσεχώς.

Οι δρόμοι του κέντρου μετατράπηκαν σε ποτάμια, σε ορισμένα σημεία διακόπηκε η κυκλοφορία, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, μαγαζιά και υπόγεια πλημμύρισαν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 400 κλήσεις (κάποια στιγμή το τηλεφωνικό κέντρο σταμάτησε να λειτουργεί), οι οποίες αφορούσαν 200 συμβάντα για άντληση υδάτων, προς αντιμετώπιση των οποίων κινήθηκαν 20 συνεργεία, με 45 πυροσβέστες και 33 αντλίες.

Σκηνές αλλοφροσύνης επικράτησαν και στα νοσοκομεία. Τόσο στον «Αγιο Δημήτριο» όσο και στο «Γεννηματάς», σύμφωνα με τη διοικήτρια Μελπομένη Τσούγκα, τα νερά έτρεχαν από το ταβάνι ή έμπαιναν από τα παράθυρα και οι εργαζόμενοι με αυτοθυσία μετακινούσαν κρεβάτια και ασθενείς.

Μετά το πρώτο σοκ, το κέντρο παρέλυσε, καθώς μεγάλο τμήμα έμεινε χωρίς ρεύμα, αφού 11 γραμμές μέσης τάσης τέθηκαν εκτός λειτουργίας, και προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο. Μάλιστα, κόπηκε και το νερό, εξαιτίας θολότητας που προκάλεσε η βροχόπτωση, με την ΕΥΑΘ να μην προβλέπει αποκατάσταση της υδροδότησης πριν από σήμερα το απόγευμα, όχι μόνο για το κέντρο αλλά και για άλλες περιοχές, από την Τούμπα μέχρι την Καλαμαριά.

«Τόσο νερό δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου» ανέφερε στη «δημοκρατία» ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης Γιώργος Σουρβίνος, ο οποίος τόνισε ότι η κατάσταση ήταν χειρότερη στους κάθετους δρόμους, όπως η Εθνικής Αμύνης και η Αγγελάκη. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Χαράλαμπο Στεργιάδη, αν και έβρεξε σε όλη την Περιφέρεια, το πρόβλημα εντοπίστηκε κυρίως στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Κι ενώ η πόλη βούλιαζε, οι ευθύνες γίνονταν και πάλι μπαλάκι. Η ΕΥΑΘ υποστηρίζει ότι καθαρίζει τα 25.000 φρεάτια, παρότι η χρηματοδοτική ευθύνη γι' αυτό ανήκει από το 2014 στην Περιφέρεια. Η δε Περιφέρεια, διά στόματος της αντιπεριφερειάρχου Βούλας Πατουλίδου, επικαλείται τη γραφειοκρατία, που ακόμα δεν της έχει επιτρέψει να δώσει τα χρήματα στην ΕΥΑΘ, θέμα που αναμένεται να λυθεί προσεχώς. Ο δε γενικός γραμματέας του Δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς ρίχνει βολές στην ΕΥΑΘ, τονίζοντας πως υπήρχαν φρεάτια που δεν είχαν καθαριστεί, αν και θεωρεί ότι με την ποσότητα του νερού που έπεσε οι πλημμύρες δεν θα αποφεύγονταν, απλώς δεν θα έφταναν σε αυτόν τον βαθμό.

Εγκλωβίστηκαν μέσα στον Λευκό Πύργο μαθητές και τουρίστες

Η χθεσινή νεροποντή δεν άφησε αλώβητα ούτε τοπόσημα, όπως ο Λευκός Πύργος και ο Ιερός Ναός Της Του Θεού Σοφίας. Στο μνημείο της Θεσσαλονίκης, μάλιστα, εγκλωβίστηκαν 70 άτομα, μαθητές από τον Βόλο, που έκαναν επίσκεψη, τουρίστες και υπάλληλοι που εργάζονται εκεί. Απεγκλωβίστηκαν αρκετή ώρα μετά με τη βοήθεια ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έκοψαν τα κάγκελα του Λευκού Πύργου. Μεγάλες είναι οι ζημιές που υπέστη και το εσωτερικό του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας, ενώ από τη θεομηνία πλημμύρισε και το δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Το σημάδι της άφησε η νεροποντή και σε περίπτερα της ΔΕΘ, όπως και στην υπαίθρια ανθοέκθεση, ενώ πλημμύρισαν και υπόγεια των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού φορέα. Σε «μαύρη λίμνη» μετατράπηκε ο πρώτος προβλήτας του λιμανιού, τα εργοτάξια του μετρό στο κέντρο έγιναν... πισίνες, ενώ νερό μπήκε και στο ιστορικό Διοικητήριο, εκεί όπου στεγάζεται το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα για προληπτικούς λόγους το 37ο και το 41ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, όπως και το 28ο-29ο και το 64ο Νηπιαγωγείο του κεντρικού δήμου. Πλημμύρες σημειώθηκαν, επίσης, σε σχολικά κτίρια του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου. Για λόγους ασφαλείας στην περιοχή δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία: 1ο και 3ο Δημοτικό, 10ο και 12ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου Κορδελιού και 7ο και 11ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, όπως και τα τμήματα Γ1 του 12ου Δημοτικού Σχολείου και Ε2 του 9ου Δημοτικού Σχολείου στον Εύοσμο.

Για ανοχύρωτη πόλη έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης. «Ακόμη και μία δυνατή βροχή είναι ικανή να παραλύσει κάθε λειτουργία της και να προκαλέσει χάος» ανέφερε και κάλεσε τις αρμόδιες Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Στο μεταξύ, ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για αργά αντανακλαστικά της κυβέρνησης: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες ολιγώρησαν και τα κυβερνητικά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης αποδείχθηκαν απολύτως ανεπαρκή».

Keywords
Τυχαία Θέματα