Διασύνδεση της Κρήτης: Αφήνουν εκτός την εγχώρια βιομηχανία

Διασύνδεση της Κρήτης: Αφήνουν εκτός την εγχώρια βιομηχανία20.03.2019Οικονομία

Με τεχνικές προδιαγραφές που αποκλείουν την εγχώρια βιομηχανία προωθείται ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης...

...σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποίησε η «Αριάδνη Interconnection», θυγατρική

του ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει την προώθηση του μεγάλου έργου. Ετσι, ελληνικές επιχειρήσεις με σοβαρή τεχνογνωσία, παράδοση μισού αιώνα σε έργα καλωδίων στην Ελλάδα και την Ευρώπη μένουν εκτός της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης. Μάλιστα, εκπρόσωποι του κλάδου υποστηρίζουν ότι ο αποκλεισμός από το συγκεκριμένο στρατηγικό έργο για τη χώρα ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχο αποκλεισμό από τα επόμενα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης που προωθεί ο ΑΔΜΗΕ σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Η διοίκηση του τελευταίου επικαλείται τις ανάγκες μελλοντικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Κύπρο (και τη συμβατότητα των συστημάτων) για να προδιαγράψει ένα έργο που στην ουσία απευθύνεται σε δύο μεγάλους διεθνείς προμηθευτές. Η άλλη πλευρά απαντά πως, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει αυτόνομα στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, χωρίς δηλαδή το υπόλοιπο έργο που αφορά τη διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου - Ισραήλ, τότε έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει διαγωνισμό που θα επιτρέπει μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Δεν ισχύει, δηλαδή, το επιχείρημα της συμβατότητας με τα υπόλοιπα ηλεκτρικά συστήματα.

Σειρά επιχειρημάτων κατά του αποκλεισμού ελληνικών βιομηχανιών από ένα τόσο μεγάλο και κρίσιμο έργο είχαν κατατεθεί και από τη διοίκηση της εταιρίας Ελληνικά Καλώδια, του ομίλου Βιοχάλκο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του περασμένου Δεκεμβρίου, χωρίς να εισακουστούν μέχρι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα