«Διαρκής υπενθύμιση για παρόν και μέλλον»

«Διαρκής υπενθύμιση για παρόν και μέλλον»31.01.2018Πρόσωπα

Θεμέλιος λίθος Τσίπρα - Ρίβλιν στο Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Δύο ελιές, που φυτεύτηκαν από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χθες το πρωί, στο οικόπεδο που παραχώρησε η ΓΑΙΑΟΣΕ στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, αποτελούν το θεμέλιο της ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Τα

μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια, με τους Ισραηλινούς πράκτορες να έχουν τον πρώτο λόγο.

Το οικόπεδο, που λίγα 24ωρα πριν από την εκδήλωση ήταν κυριολεκτικά ένας χώρος με μπάζα, σκουπίδια και αγριόχορτα, μεταμορφώθηκε κατάλληλα και τοποθετήθηκαν δύο μεγάλες άσπρες τέντες για να φιλοξενηθεί η εκδήλωση. Παραδίπλα, μια παλιά μηχανή τρένου με λίγα βαγόνια θύμιζε τα τρένα του θανάτου που έστελναν τους Εβραίους Θεσσαλονικείς στα στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί.

«Φόρο τιμής για τους χιλιάδες Ελληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένους εκεί από τις ναζιστικές Αρχές της πόλης και από τους συνεργάτες τους» χαρακτήρισε το Μουσείο Ολοκαυτώματος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Υπογραμμίζει ότι τίποτε και κανένας δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες ούτε τα θύματά τους. Και θέλουμε, από την άποψη αυτή, να είναι μια διαρκής υπενθύμιση, ένα διαρκές SOS, τόσο για τις σημερινές όσο και για τις αυριανές γενιές, για το πού μπορεί να οδηγήσουν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός. Οι θεωρίες και οι πρακτικές του μίσους και των διακρίσεων, με όποια παραλλαγή κι αν εμφανίζονται» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο εβραϊκό θέμα. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί μια παγκόσμια υπόθεση. Κι εδώ, στην Ελλάδα, αποτελεί και ελληνικό θέμα. Μια εθνική υπόθεση. Το Μουσείο Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί εδώ θα είναι ένα μουσείο μνήμης και μαρτυρίας» τόνισε ο πρόεδρος του Ισραήλ.

«Μεγάλη ημέρα για την πόλη» χαρακτήρισε τη χθεσινή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και αναφέρθηκε στη διαχρονική παρουσία και συμβολή της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα