Διαμαρτυρία συνταξιούχων για τις μνημονιακές περικοπές

Διαμαρτυρία συνταξιούχων για τις μνημονιακές περικοπές24.01.2019

Εξηγήσεις στο ΣτΕ από ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ γιατί δεν επιστρέφουν τα κλεμμένα

Την ώρα που έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονταν για τις παράνομες μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις, εντός του ανώτατου δικαστηρίου οι εκπρόσωποι του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ

επιχειρούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, δηλαδή να αιτιολογήσουν την απόφαση της κυβέρνησης να μη συμμορφωθεί με τις κρίσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Οι νομικοί του νέου Υπερταμείου και του ενιαίου επικουρικού φορέα κλήθηκαν χθες να δώσουν εξηγήσεις στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ έπειτα από αίτημα του σωματείου συνταξιούχων Θεσσαλονίκης «Η Συσπείρωση», επειδή τα δύο Ταμεία δεν έχουν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου του 2015, που έκριναν αντισυνταγματικούς τους νόμους 4051 και 4093 του 2012. Με τους συγκεκριμένους νόμους μειώθηκαν περαιτέρω από το 2013 και μετά οι συντάξεις και καταργήθηκαν τα δώρα.

Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς, η κυβέρνηση θα έπρεπε τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2015 (οπότε εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις) να έχει επαναφέρει τις συντάξεις στα προ των περικοπών του '13 επίπεδα και να έχει επαναχορηγήσει τα δώρα.

Ωστόσο, η απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης του ΣτΕ θα γίνει γνωστή έπειτα από αρκετούς μήνες. Οπως, άλλωστε, υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, οι αρμόδιοι υπουργοί εσκεμμένα «παίζουν καθυστερήσεις». Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημ. Στρατούλης, ο οποίος παρευρέθηκε μαζί με τον επικεφαλής της ΛΑ.Ε. Παν. Λαφαζάνη στην κινητοποίηση, δήλωσε: «Η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει για όλους τους συνταξιούχους τις δικαστικές αποφάσεις και να επιστρέψει όλα τα παρανόμως παρακρατηθέντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα