Δεν πάει... πουθενά το ΔΝΤ!

Δεν πάει... πουθενά το ΔΝΤ!20.04.2018Πρόσωπα

Απειλή Λαγκάρντ ότι το Ταμείο δεν έχει τελειώσει με την Ελλάδα!

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Το μήνυμα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιδιώκει να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα ως σκληρός επιτηρητής έστειλε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας στη συνέντευξη Τύπου για την Εαρινή

Σύνοδο του διεθνούς οργανισμού: «Δεν έχουμε τελειώσει, το Ταμείο είναι δεσμευμένο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ θα αναπτύξει σήμερα τις θέσεις της για τη χώρα μας κατά τις διαβουλεύσεις στο λεγόμενο «Washington Group», στο οποίο μετέχουν οι επικεφαλής των θεσμών και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις στο Washington Group θα γίνουν ερήμην του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος θα έχει μόνο κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σήμερα, και με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν αύριο Σάββατο.

Η κυρία Λαγκάρντ άφησε χθες μομφές κατά της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων, αναγνωρίζοντας μεν ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώθηκαν «περισσότερο του αναμενομένου», αλλά αποδίδοντας την υπεραπόδοση σε «πολύ δραστικά μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία δεν είχαν απαραίτητα τη στήριξη του ΔΝΤ. Δεν έχουμε συμβουλέψει υπέρ των περαιτέρω περικοπών των δημόσιων δαπανών. Εχουν κοπεί τόσα πολλά». Το Washington Group θα θέσει επί τάπητος σήμερα τις προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποπτεία, με φόντο την προχθεσινή αναθέρμανση των σεναρίων περί παράτασης του 3ου Μνημονίου.

Για την παράταση

Τόσο η ελληνική πλευρά όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο διέψευσαν όμως ότι συζητείται παράταση του τρέχοντος προγράμματος (κατά μία εκδοχή έως το τέλος Οκτωβρίου ή, κατ' άλλη εκδοχή, έως το τέλος του έτους), ενώ η κυρία Λαγκάρντ απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Περιμένω να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο».

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες: «Θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια μεταμνημονιακή συμφωνία που θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για τα επόμενα χρόνια, καθώς και για την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών - αλλά δεν πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που αποκρύπτεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα