Αμετανόητος ο Παρασκευόπουλος για το άνοιγμα των φυλακών

Αμετανόητος ο Παρασκευόπουλος για το άνοιγμα των φυλακών20.04.2018Πρόσωπα

Ερευνα-κόλαφος για το εγκληματικό νομοσχέδιό του • «Το 45% των εγκλημάτων που διαπράττονται είναι από άτομα που έχουν εκτίσει ποινές και τώρα είναι εκτός φυλακών»

Από τους
Σπύρο Μουζακίτη,
Κέλλυ Φαναριώτη

Αμετανόητος αλλά και προκλητικός εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος εξακολουθεί να υπερασπίζεται ακόμη και σήμερα τον νόμο που φτιάχτηκε επί των ημερών του για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Την ώρα που η δική του φαεινή ιδέα είχε ως αποτέλεσμα εγκληματίες

και κακοποιοί να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να συνεχίζουν τις έκνομες δραστηριότητές τους, ο ίδιος, κληθείς να δώσει εξηγήσεις, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου είχε ως αποτέλεσμα τη... μείωση της βαριάς εγκληματικότητας.

«Αυτός ο νόμος είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η βαριά εγκληματικότητα εκείνη την περίοδο στη χώρα και να βελτιωθεί η κατάσταση. Γιατί θα πρέπει να μετανιώσω για τον συγκεκριμένο νόμο; Επειδή μειώθηκε η εγκληματικότητα, παραδείγματος χάριν για τις ανθρωποκτονίες; Από εκεί που ήταν χίλιες, έγιναν πεντακόσιες» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης FOCUS 103,6.

«Εγώ ο ίδιος είχα πει ότι ο νόμος αυτός είναι μεταβατικός. Εξάλλου, πολλές περιπτώσεις απολύσεων κρατουμένων που αποδίδονται στον νόμο Παρασκευόπουλου δεν είναι έτσι στην πραγματικότητα. Κόσμος απολύεται συνεχώς από τις φυλακές. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα είχαν απολυθεί και χωρίς τον νόμο Παρασκευόπουλου» είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Τι λένε οι ερευνητές

Τα... επιτεύγματα του αποσυμφορητικού νόμου Παρασκευόπουλου έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στην ίδια την επιστημονική κοινότητα, που στο σύνολό της αναγνωρίζει την αύξηση των περιπτώσεων υποτροπής στο έγκλημα και κάνει λόγο για μεγάλη συσχέτιση αποφυλακισθέντων και παραβατικότητας.

«Το 45% των εγκλημάτων που διαπράττονται είναι από άτομα που έχουν εκτίσει ποινές στα καταστήματα κράτησης και τώρα είναι εκτός φυλακών. Πρόκειται για υπότροπους τους οποίους το σύστημα δεν μπορεί να εντάξει, με αποτέλεσμα να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, να κλέβουν, να μαχαιρώνουν ή ακόμη και να σκοτώνουν.

Η αποσυμφόρηση των φυλακών οξύνει το πρόβλημα» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο εγκληματολόγος Ευάγγελος Χαϊνάς.

Ακόμη ένας παράγοντας που κατά τον ίδιο συμβάλλει στην ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα είναι η παράνομη μετανάστευση, που αναπόφευκτα οδηγεί στην αναζήτηση ρευστότητας με κάθε τρόπο. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και προσπαθούν να βρουν λεφτά σε σπίτια και καταστήματα» υπογραμμίζει.
Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο, αν αναλογιστεί κανείς τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τις προεκτάσεις που αυτή έχει την λειτουργία του κράτους. «Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες πρόληψης του εγκλήματος, ενώ παρατηρούμε αύξηση στα εγκλήματα του δρόμου, όπως οι μικροκλοπές, ως αποκύημα της πτώσης του βιοτικού επιπέδου».

Την ίδια ώρα ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της ποιοτικής αναβάθμισης των εγκλημάτων το τελευταίο διάστημα.

Οπως αναφέρει η δρ του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Αγγελική Καρδαρά, ανεξάρτητα από τους αριθμούς, το έγκλημα έχει γίνει πλέον πολύ πιο σκληρό.

«Παλιότερα ένας διαρρήκτης που έμπαινε να ληστέψει δεν κρατούσε ούτε καν σουγιά. Πλέον δεν θα διστάσει να μαχαιρώσει ή ακόμη και να πυροβολήσει. Παρατηρείται δηλαδή μια πολύ σοβαρή αλλαγή ως προς τη φύση του εγκλήματος που οδηγεί στην απαξίωση της ανθρώπινης ζωής».

Keywords
Τυχαία Θέματα