«Δεν δύναται να επηρεάσει την ελληνική εθνική κυριαρχία»!

«Δεν δύναται να επηρεάσει την ελληνική εθνική κυριαρχία»!11.12.2019Άρθρα

Τι αναφέρουν οι δύο επιστολές της Αθήνας προς τον ΟΗΕ που στηλιτεύουν σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης

Η Ελλάδα απορρίπτει ως καθολικά άκυρο το Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης,

υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και ταυτόχρονα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μεριμνήσει προκειμένου να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η ένταση στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα τείνει ευήκοον ους στις ελληνικές αιτιάσεις. Με δεδομένες τις καλές σχέσεις του «σουλτάνου» με τον Τραμπ, όλα για την ώρα βρίσκονται στον αέρα. 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, από την πλευρά του, απέστειλε το βράδυ της Δευτέρας σχετικές επιστολές τόσο προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ όσο και στην προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στις οποίες διατυπώνονται οι ελληνικές θέσεις και αναπτύσσονται διεξοδικά τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Στην επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας επισημαίνεται ότι «η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών».

Αγνοούν τα νησιά

Επιπροσθέτως, «η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες», δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Επισημαίνεται, επίσης, ότι «η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γ.γ. του ΟΗΕ». Για τους λόγους αυτούς, υπογραμμίζεται, «η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή».

Η δε συμπεριφορά της Τουρκίας χαρακτηρίζεται αντιφατική και υποκριτική, καθώς στην επιστολή αναφέρεται ότι αυτοί που σχεδίασαν τη συμφωνία αυτή χρησιμοποίησαν τουρκικά νησιά και βράχια ως σημεία βάσης για τον υπολογισμό των συντεταγμένων.

Στα σχετικά κείμενα, η ελληνική πλευρά παρατηρεί με έμφαση ότι η σύναψη της επίμαχης συμφωνίας που έχει λάβει τη μορφή μνημονίου διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Ζητείται δε «να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη, η οποία θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή».

Σε ανάλογη διατύπωση, στην επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζητείται, με την επίκληση της ακυρότητας, η συμφωνία να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Εθνη και να μη δημοσιευτεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Καλείται, επίσης, ο γ.γ. να θέσει το ζήτημα υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, που ήδη, όπως εκτίμησε, αποδίδουν καρπούς, προσθέτοντας ότι ο κ. Δένδιας παρουσίασε τα ελληνικά επιχειρήματα στο (προ)χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου ανέδειξε την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, όπως είπε, ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων Μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν, και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το θέμα θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου. «Η συνάντηση δεν έχει να κάνει μόνο με τα εθνικά θέματα. Εχει να κάνει με ένα ευρύτερο πλέγμα που θα χαρακτηριστεί και από την αντιπροσωπία που θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό» είπε.

Εξάλλου, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΕΛΚ, που διοργάνωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έπειτα από παρέμβαση του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρου Καλαφάτη για την τουρκική προκλητικότητα, διαβεβαίωσε με κατηγορηματικότητα για την ευρωπαϊκή στήριξη: «Είμαστε με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία».

Ο Ερντογάν απειλεί να στείλει στρατό στη Λιβύη

Με στολή... στρατάρχη εμφανίζεται τα τελευταία δύο 24ωρα ο «σουλτάνος», καθώς χθες -λίγες ώρες μετά τη βαθιά προκλητική συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, καθισμένος σε χρυσή πολυθρόνα από όπου παρουσίαζε αυθαίρετα χάρτες και έδινε κυριολεκτικά σόου προς τέρψιν των ακραίων κύκλων στη χώρα του- απείλησε πως η Τουρκία είναι πανέτοιμη να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη «όποτε και αν χρειαστεί»!

Στόχος του; Οπως διαμήνυσε, η προσφορά στρατιωτικής βοήθειας εκ μέρους της Αγκυρας προς
τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων της πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε το (στρατιωτικό) προσωπικό μας, καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, με ύφος... τοποτηρητή της λεκάνης της Μεσογείου.

Η συμφωνία την οποία επικαλέστηκε ο Ερντογάν δεν είναι άλλη παρά η προκλητική -όσο όμως και άκυρη κατά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου- «συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας», που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου, στη διάρκεια συνάντησης των Ερντογάν και Σάρατζ στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια ώρα χθες ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριζε πως οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, στον οποίο παραστέκονται Αίγυπτος, Αραβικά Εμιράτα και πολιτικά ΗΠΑ και Ρωσία- έχουν επίσης «την υποστήριξη μιας ρωσικής εταιρίας ασφαλείας που ονομάζεται Wagner. Η εταιρία αυτή έχει στείλει επιτόπου προσωπικό».

Με την τοποθέτησή του αυτή ο «σουλτάνος» μοιάζει να θεωρεί αξιόπιστες τις σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες των «New York Times», οι οποίες όμως έχουν διαψευστεί από τη Μόσχα, που αρνείται την παρουσία μισθοφόρων στη Λιβύη.

Εξάλλου, χθες κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του στον Τούρκο πρόεδρο ο νέος πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αγκυρα Μιχάλης Διαμέσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα