«Ακυρώνει» το (βρόμικο) deal η Ε.Ε.

«Ακυρώνει» το (βρόμικο) deal η Ε.Ε.11.12.2019Άρθρα

Καμιά νομική ισχύ δεν έχει η... ψευδοΑΟΖ που κήρυξαν Άγκυρα - Τρίπολη
Ικανοποιεί τις ελληνικές θέσεις το προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής
Η Αθήνα πρέπει να απαιτήσει την επιβολή κυρώσεων

Η Θέση μας: Δεν τρομοκρατούμαστε ούτε θα πτοηθούμε

Άκυρη θα χαρακτηριστεί η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., καθώς

οι διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης φαίνεται ότι δικαιώνονται και η δραστηριότητα του υπουργείου Εξωτερικών ότι βρίσκει ευήκοα ώτα ανάμεσα στους εταίρους μας. 

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στο σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ε..Ε συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

«Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά -όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος επιπρόσθετα επισήμανε πως η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Οι αντιστάσεις που υπήρχαν εντός κρατών της Ε.Ε. φαίνεται ότι τελικά κάμφθηκαν, καθώς ακόμη και το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρει πως η αυριανή Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα στέλνει το σαφές μήνυμα ότι μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση των ζωνών επιρροής και συμφερόντων στη Μεσόγειο είναι άκυρη από ευρωπαϊκή σκοπιά.

«Το μνημόνιο κατανόησης (...) παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και επομένως δεν μπορεί να έχει κανενός είδους νομικές συνέπειες για τις τρίτες χώρες» αναφέρει το νεότερο σχέδιο της τελικής δήλωσης, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

Αυτή η μεταβολή πάντως στη στάση της Ε.Ε. ίσως να οφείλεται και στις κινήσεις μελών, όπως η Ιταλία, που δείχνουν να επιθυμούν την έμπρακτη στήριξη τόσο της χώρας μας όσο και της Κύπρου, αλλά και των εταιριών τους, στις οποίες έχουν αποδοθεί δικαιώματα έρευνας σε περιοχές που αμφισβητούνται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ιταλία το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχε στείλει φρεγάτα στην Κύπρο, την οποία μάλιστα επισκέφθηκε και ο αρχηγός της Εθνοφρουράς.

Με δεδομένα τα παραπάνω, όμως, υπάρχει και το ζήτημα του γιατί η χώρα μας δεν πιέζει για άμεσες κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε με δεδομένο ότι, όπως έχει υπογραμμιστεί από την κυβέρνηση, υπάρχει ήδη το πλαίσιο κυρώσεων, από τις προηγούμενες συνόδους κορυφής, με αφορμή τις κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Και ίσως αυτές, εάν έχουν την κατάλληλη μορφή και την κατάλληλη έκταση, η Τουρκία τις πάρει πιο σοβαρά από οποιαδήποτε λεκτική καταδίκη.

► Άδεια από την Κεραμέως για τρία τζαμιά σε Ρόδο και Κω!
► «Δεν δύναται να επηρεάσει την ελληνική εθνική κυριαρχία»!► Έβαλαν τουρκική σημαία σε ελληνική νησίδα του Έβρου

Keywords
Τυχαία Θέματα