Το «Γ. Αβέρωφ» στη Σχολή Δοκίμων!

Το «Γ. Αβέρωφ» στη Σχολή Δοκίμων!10.12.2019Οικονομία

Δωρεά το ομοίωμα του πλοίου-θρύλος από το Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος»

Aνήμερα του Αγίου Νικολάου και της επετείου των νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13 τελέστηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος του θωρηκτού «Γεώργιος Αβέρωφ», το οποίο προσέφερε στη σχολή σε ένδειξη τιμής και για να εμπνέει τους αυριανούς ηγέτες του Πολεμικού μας Ναυτικού το Κοινωφελές Ιδρυμα

«Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Ερευνας και Παράδοσης. 

Το προσφερθέν ομοίωμα είναι το δεύτερο μιας σειράς παρόμοιων ομοιωμάτων που το Δ.Σ. του ιδρύματος αποφάσισε να προσφέρει κυρίως σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στην απελευθέρωση των οποίων το θρυλικό πλοίο συνέβαλε τα μέγιστα έναν αιώνα πριν. Στην τελετή, στην οποία προέστησαν οι μητροπολίτες Πειραιώς και Περιστερίου, παρέστησαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ι. Τραγάκης, βουλευτές, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, απόστρατοι ναύαρχοι του Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής της χώρας.

Από πλευράς ιδρύματος παρέστησαν οι ιδρυτές καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος και Νίκος Π. Τσάκος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ευθύμιος Μητρόπουλος, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος και διευθυντικά στελέχη του Ομίλου Εταιριών Τσάκου. Της τελετής προηγήθηκε ο καθιερωμένος εορτασμός - δοξολογία προς τιμήν του Αγίου Νικολάου και σχετική ομιλία του αρχηγού ΓΕΝ, ο οποίος εξήρε τη συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στη διατήρηση ακέραιας της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας στις ελληνικές θάλασσες.

Προσφορά

Στην εν συνεχεία ομιλία του, κατά την τελετή προσφοράς του ομοιώματος, ο αρχηγός Π.Ν., αφού ευχαρίστησε για την προσφορά, αναφέρθηκε στη συμβολή του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στην προαγωγή της Ναυτικής Εκπαίδευσης, στη διατήρηση και την προβολή της ναυτικής παράδοσης της χώρας και στις άριστες σχέσεις Πολεμικού Ναυτικού και ιδρύματος.

Στην αντιφώνησή του ο καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» στους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους, στον καθοριστικό ρόλο του στην εμπέδωση της ναυτικής κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην αποφασιστική του συνεισφορά στη χάραξη και την υποστήριξη, για πολλά χρόνια, της γεωστρατηγικής πολιτικής στις ελληνικές θάλασσες όλων των κυβερνήσεων της χώρας. Κατέληξε δε εκφράζοντας την ευχή τα αποστρατευόμενα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού να πυκνώσουν τις τάξεις του Εμπορικού μας Ναυτικού.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια του ομοιώματος από τον ΑΓΕΝ και τον καπετάν Παναγιώτη σε κλίμα γενικού ενθουσιασμού και συγκίνησης. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή δώρων μεταξύ του ιδρύματος και της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, στην οποία και προσφέρθηκαν ο θυρεός του ιδρύματος και αναμνηστικό δώρο με την παράσταση της Χιακής Σφίγγας.

Keywords
Τυχαία Θέματα