Δεν δόθηκε βίζα σε Ρώσους κληρικούς και η Μόσχα είναι πάλι «στα κάγκελα»

Δεν δόθηκε βίζα σε Ρώσους κληρικούς και η Μόσχα είναι πάλι «στα κάγκελα»10.08.2018Παρασκήνιο

Οι Ρώσοι λένε ότι δεν δόθηκαν ταξιδιωτικά έγγραφα σε ιερείς που ήθελαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και ζητούν (πάλι) εξηγήσεις

Κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα η ελληνορωσική διπλωματική κρίση, με τη Μόσχα να «τεντώνει το σχοινί» και να «δείχνει τα δόντια» της. Να αποσαφηνίσει την κατάσταση γύρω από τη φερόμενη ως άρνηση χορήγησης βίζας σε κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

ζήτησε χθες από την ελληνική πλευρά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Η αναφορά της κυρίας Ζαχάροβα έρχεται σε συνέχεια των καταγγελιών που φέρεται ότι έχουν κάνει κληρικοί της Ρωσικής Εκκλησίας, σύμφωνα με τις οποίες ο Ελληνας γενικός πρόξενος τους αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας, χωρίς να τους δώσει εξηγήσεις.

«Εχουμε στείλει τη σχετική επισήμανση στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα, ζητώντας να τοποθετηθεί σχετικά με την κατάσταση, είτε να επιβεβαιώσει είτε να απορρίψει την πληροφορία. Αναμένουμε αντίδραση από την ελληνική πλευρά» σημείωσε η Ρωσίδα εκπρόσωπος στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Την ίδια ώρα, ακόμη ένα επεισόδιο πυκνώνει τα σύννεφα στις ελληνορωσικές σχέσεις. Ο Ολεγκ Μπαραμπάνοφ, επικεφαλής του ρωσικού think tank «Valdai Discussion Club», που θεωρείται παράρτημα του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε στο πρακτορείο Tass με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο στον Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η Μόσχα δεν θα χάσει τίποτε από το πάγωμα των σχέσεων με την Αθήνα.

«Η εμπειρία των πρόσφατων διμερών σχέσεων δείχνει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν τήρησε τις υποσχέσεις του» είπε ο κ. Μπαραμπάνοφ και στο ίδιο ύφος πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να τρέφεις σοβαρές ελπίδες για να συνεργαστείς μαζί του. Γι’ αυτόν τον λόγο, σε μία υποτιθέμενη διακοπή στις σχέσεις των δύο χωρών, η Ρωσία δεν θα χάσει τίποτα. Ολα αυτά τα χρόνια η Μόσχα δεν έχει κανένα πρακτικό όφελος από τη φιλία της με τον Τσίπρα». Προειδοποίησε παράλληλα τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι υπάρχουν άλλοι πιο σημαντικοί για τη Ρωσία εταίροι στην Ευρώπη: «Υπάρχουν πολλοί εταίροι στην Ε.Ε. που προσπαθούν να διατηρήσουν τις πόρτες ανοιχτές για διάλογο με τη Ρωσία, παρά την πολυπλοκότητα των σχέσεων εν γένει.

Σε αντίθεση με τον Τσίπρα, ο διάλογος αυτός είναι πολύ πιο εποικοδομητικός για τη Ρωσία, οπότε αν ο Ελληνας ηγέτης δεν τον θέλει, δεν τον χρειαζόμαστε ούτε εμείς».

----

Αντίδραση από τη Μόσχα για πρωτοσέλιδο της «Kontra news»

Την οργή της Μόσχας προκάλεσε το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Kontra news» από τις 23 Ιουλίου που αναδημοσίευσε ρωσική εφημερίδα, που ανέφερε ότι η χώρα ετοιμάζει ταραχές στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε μια ασυνήθιστα σκληρή ανακοίνωση, διαψεύδοντας το δημοσίευμα και κάνοντας λόγο για «εχθρικές και ηλίθιες επιθέσεις», υπογραμμίζοντας ότι ουδέποτε παραβίασε τη δημόσια τάξη και την κρατική ασφάλεια της Ελλάδας. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος αλήθειας σε αυτό το δήθεν δημοσίευμα» απάντησε η Μόσχα, για να προσθέσει πως τέτοιου είδους επιθέσεις προς τη χώρα είναι «παράλογες δεδομένων των θερμών συναισθημάτων μας και του σεβασμού που έχουμε προς την Αθήνα ως ίσο εταίρο. Θα προσθέσουμε το άρθρο αυτό στη λίστα με τα fake news για τη Ρωσία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία κάλεσε τους «Ελληνες ψευτοδημοσιογράφους» να επικεντρωθούν στις σημαντικές ιστορίες που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και είναι «πραγματικές». Σημειώνεται πως το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ανέφερε «Μπουρλότο στη ΔΕΘ από το μαύρο μέτωπο και τα δίκτυα της Μόσχας» και, επικαλούμενο πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες, ισχυριζόταν ότι συμμορίες που χρηματοδοτούνται από τη Μόσχα προετοιμάζουν επεισόδια κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα