Χτύπημα Κοντονή κάτω από τη ζώνη!

Χτύπημα Κοντονή κάτω από τη ζώνη!23.07.2018Πρόσωπα

Πυρά των δικηγόρων για τη σχεδιαζόμενη τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου που λένε ότι θα ενισχύσει τους «μεγαλοκαρχαρίες»

Με μια ακατανόητη κίνηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής προχωρά άμεσα σε ρύθμιση για να επισπεύσει την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τη συντριπτική αποδοκιμασία του νομικού κόσμου, ο υπουργός, με μια επιμονή η οποία έχει χαρακτηριστεί από

πολλούς ως εμμονή, ανακοίνωσε αλλαγές στους όρους του νόμου του 1981, ώστε να προχωρήσουν η προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η ανεύρεση κατάλληλων κτιρίων σε περιοχές της Αθήνας.

Οι ενέργειες του κ. Κοντονή αντιμετωπίζονται με καχυποψία από νομικούς κύκλους, καθώς φαίνεται ευθέως να εξυπηρετεί τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία, αφήνοντας ακάλυπτους τους μικρομεσαίους δικηγόρους που δίνουν αγώνα επιβίωσης μόνοι.

Εμπειροι δικηγόροι κάνουν λόγο για χτύπημα κάτω από τη ζώνη αυτές τις δύσκολες εποχές, αφού, όπως λένε, η τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου θα ενισχύσει τους «μεγαλοκαρχαρίες του νομικού κόσμου», οι οποίοι κινούνται με άνεση, απασχολώντας νέους δικηγόρους με μισθούς πείνας.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για προσωπική στρατηγική του υπουργού, η οποία συνδέεται με τις αυτοδιοικητικές και τις βουλευτικές εκλογές. «Πρόκειται για προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελία, όπως και η Νομική Σχολή της Πάτρας, για να ικανοποιούνται τα αυτιά κάποιων ψηφοφόρων της περιφέρειας όπου επιθυμεί να πολιτευτεί ο υπουργός» σχολίαζε αρμόδια πηγή.

Ωστόσο, κάποιοι χαρακτηρίζουν την κίνηση Κοντονή «αδικαιολόγητη πολιτικά», καθώς θεωρούν ότι χάνει μέρος της εκλογικής του πελατείας μέσα από τον κλάδο των μικρομεσαίων δικηγόρων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ευνοήθηκαν από τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

«Χωρίς διάλογο»

Κοινός παρονομαστής στις αντιρρήσεις για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που έχουν διατυπώσει δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς, αλλά και δικαστικοί υπάλληλοι είναι το γεγονός ότι της απόφασης του υπουργού δεν προηγήθηκε διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, από τον οποίο θα αναδεικνύονταν οι τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας.

Η έλλειψη, μάλιστα, ολοκληρωμένης πρότασης-μελέτης για το θέμα ενισχύει τις φωνές που κάνουν λόγο για βήμα στο κενό. Δικαστικοί λειτουργοί, δικηγόροι, αλλά και υπάλληλοι διαμαρτύρονται για προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των δικαστηρίων, τα οποία μάλιστα κατέγραψαν σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο. Οταν λοιπόν δεν υπάρχουν κονδύλια για να καλυφθούν βασικές λειτουργικές ανάγκες του Πρωτοδικείου (όπως η αγορά κλιματιστικών και εκτυπωτών, φωτοτυπικού χαρτιού, επίπλων γραφείου, η συντήρηση μηχανημάτων και ασανσέρ, η εγκατάσταση και λειτουργία wi-fi), μοιάζει ο υπουργός να αγνοεί την πραγματικότητα, εξαγγέλλοντας «στο κενό» μεγαλεπήβολα σχέδια τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθούν, αναφέρουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ο γιατρός ο οποίος βρίσκεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε έκτακτη ανάγκη έχει προσληφθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, ενώ οι δικηγόροι είναι εκείνοι που πλήρωσαν για την αναβάθμιση του ίντερνετ. Τα τελευταία χρόνια, ο ΔΣΑ έχει δαπανήσει περισσότερα από 300.000 ευρώ για να καλυφθούν βασικές ανάγκες στο Πρωτοδικείο, μια και η Πολιτεία «έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά», όπως λένε. Ακόμη και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την περίοδο 2016-2017, έβγαλε από το ταμείο της 6.400 ευρώ για την αγορά κλιματιστικών και εκτυπωτών!
Οι δικηγόροι, στο πρόσφατο δημοψήφισμα που διεξήγαγαν για το θέμα της τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου, είπαν με το συντριπτικό ποσοστό του 90,68% «Οχι» στην εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα