Χρυσός ο «Joker» στη Βενετία

Χρυσός ο «Joker» στη Βενετία09.09.2019Τέχνες

Γερή υποψηφιότητα για Οσκαρ έβαλαν Τοντ Φίλιπς και Χοακίν Φίνιξ! Αργυρός Λέοντας στον Πολάνσκι

Τον Χρυσό Λέοντα του 76ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Βενετίας απέσπασε η ταινία «Joker» του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς και, καθώς φαίνεται, θα διεκδικήσει δυναμικά ένα Οσκαρ.

Η ταινία έχει ως θέμα το origin story του εμβληματικού κακού του Μπάτμαν. Ο πρωταγωνιστής Χοακίν Φίνιξ, ο οποίος έλαβε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς του φεστιβάλ, υποδύεται τον Τζόκερ και μεταμορφώνεται

στον διαβόητο κακό και «νέμεση» του Μπάτμαν.

Ο «Τζόκερ» αποστασιοποιείται από τις τυπικές ταινίες υπερηρώων, με τον σκηνοθέτη να δηλώνει ότι εμπνεύσθηκε από τις ταινίες του 1970, χρησιμοποιώντας παντού σκοτεινό φωτισμό και σκοτεινή μουσική.

«Θέλω να ευχαριστήσω τη Warner Bros και την DC Comics, γιατί κατάφεραν να ξεφύγουν από την πεπατημένη και την άνεσή τους, και να υιοθετήσουν μια τόσο τολμηρή ελευθερία δράσης και ως προς εμένα και ως προς την ταινία» είπε ο Φίλιπς παραλαμβάνοντας το βραβείο του.

Το Αργυρό Λιοντάρι, το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής της 76ης Μόστρα, δόθηκε στην ταινία «Κατηγορώ» του Γαλλοπολωνού Ρομάν Πολάνσκι, ένα πολιτικό θρίλερ που αναφέρεται στην υπόθεση Ντρέιφους, ένα σκάνδαλο στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία με διεθνή αντίκτυπο, το οποίο περιέκλειε δικαστική πλάνη, αρνησιδικία, αντισημιτισμό και, τέλος, το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά.

Η υπόθεση παρουσιάζεται από την άποψη του αντισυνταγματάρχη Ζορζ Πικάρ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και προσώπου-κλειδί για την έκβαση της υπόθεσης, τον οποίο υποδύεται ο Ζαν Ντιζαρντέν.

Καθώς ο 86ετής Ρομάν Πολάνσκι, ο οποίος συνεχίζει να διώκεται από την αμερικανική Δικαιοσύνη για τον βιασμό μιας έφηβης το 1977, δεν πήγε στη Βενετία για το φεστιβάλ, το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του, ηθοποιός Εμανουέλ Σενιέ και πρωταγωνίστρια στην ταινία.

Το γεγονός ότι η ταινία του Πολάνσκι περιελήφθη στο διαγωνιστικό μέρος προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες από φεμινίστριες. Ωστόσο, οι διοργανωτές απάντησαν ότι κρίνεται η ταινία και όχι ο άνθρωπος.

Τα άλλα βραβεία

Το Αργυρό Λιοντάρι καλύτερης σκηνοθεσίας έλαβε ο Ρόι Αντερσον (Σουηδία) για την ταινία «About Endlessness», το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου η ταινία «N°7 Cherry Lane» του Γιονφάν από το Χονγκ Κονγκ, το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής η ταινία «La Mafia Non è Piu Quella Di Una Volta» («Η Μαφία δεν είναι πια αυτή που ήταν») του Ιταλού Φράνκο

Μαρέσκο και το Βραβείο «Μαρτσέλο Μαστρογιάνι» για νέο ταλέντο ο Αυστραλός Τόμπι Γουάλας για το «Babyteeth» της Σάνον Μέρφι.

Το Coupe Volpi της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στη Γαλλίδα Αριάν Ασκαρίντ για την ταινία «Gloria Mundi» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν και αυτό της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στον Ιταλό Λούκα Μαρινέλι για τον «Martin Eden» του Πιέτρο Μαρτσέλο.

Τέλος, Χρυσό Λιοντάρι για το σύνολο της καριέρας τους έλαβαν ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και η Βρετανίδα ηθοποιός Τζούλι Αντριους. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Γαβράς τιμήθηκε με το Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο του Φεστιβάλ Βενετίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα