Ανυποχώρητος για Brexit 31 Οκτωβρίου ο Τζόνσον

Ανυποχώρητος για Brexit 31 Οκτωβρίου ο Τζόνσον09.09.2019Πρόσωπα

Παραίτηση-ράπισμα της υπουργού Εργασίας και Συντάξεων με πυρά κατά του πρωθυπουργού

Ακόμη ένα «χτύπημα» δέχτηκε το Σάββατο ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς είδε ακόμη ένα κορυφαίο στέλεχος των Συντηρητικών, την υπουργό Εργασίας και Συντάξεων Αμπερ Ραντ, να παραιτείται από τη θέση της, διαμαρτυρόμενη για τον χειρισμό της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι

διέπραξε «επίθεση στην αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία» διώχνοντας τους «αντάρτες» βουλευτές από το κόμμα.

«Παραιτήθηκα από τον υπουργικό θώκο...» είπε η Ραντ με ανάρτησή της στο twitter, τονίζοντας ότι θα παραμείνει πλέον μια ανεξάρτητη βουλευτής, ενώ πρόσθεσε: «δεν μπορώ να παραμείνω άπραγη, καθώς καλοί, πιστοί, μετριοπαθείς συντηρητικοί εκδιώκονται. Μίλησα στον πρωθυπουργό και του εξήγησα».

Στη θέση της διορίστηκε χθες η Τερίς Κόφι, ενώ όλοι πλέον περιμένουν με αγωνία τις πολιτικές εξελίξεις της εβδομάδας αυτής - πάντα σε σχέση με την ημερομηνία-ορόσημο της 31ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά του, εντούτοις, ο Τζόνσον δείχνει ανυποχώρητος, αν και, όπως μετέδιδε το BBC, Βρετανοί βουλευτές -μεταξύ των οποίων και Συντηρητικοί που διεγράφησαν από το κόμμα- προετοιμάζονται να αναλάβουν νομική δράση στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός αρνηθεί να επιδιώξει αναβολή του Brexit.

Μιλώντας στο Sky News, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ υπογράμμιζε ότι ο Τζόνσον είναι αποφασισμένος για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου πάση θυσία.

«Βεβαίως» ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα παραβεί τον νόμο όσον αφορά το Brexit, σημείωσε ο Ράαμπ, προσθέτοντας ότι η Βρετανία παραμένει προσηλωμένη στην επίτευξη μιας συμφωνίας αποχώρησης και ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.

Την ίδια ώρα και ο υπουργός Οικονομικών Σάτζιντ Τζάβιτν, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον δεν θα ζητήσει μια παράταση στο Brexit στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. τον ερχόμενο μήνα, αλλά θα πιέσει αντ' αυτού για να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα καταστήσει ομαλή την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

«Πρωτίστως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και τις 18 (Οκτωβρίου) και θα προσπαθήσει να επιτύχει μια συμφωνία. Οπωσδήποτε δεν θα ζητήσει μια παράταση σε αυτήν τη συνάντηση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα