Το «μπούλινγκ» έγινε... μόδα και στα δημόσια νοσοκομεία

Το «μπούλινγκ» έγινε... μόδα και στα δημόσια νοσοκομεία07.01.2019Ρεπορτάζ

Γιατροί - νοσηλευτές έχουν γίνει έρμαια των ανωτέρων τους στον χώρο της Υγείας

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Θύματα εκφοβισμού δεν είναι μόνο οι μαθητές στα σχολεία αλλά και οι γιατροί και νοσηλευτές στα ελληνικά νοσοκομεία και όχι μόνο, με συνέπεια το ιατρικό «μπούλινγκ» να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην ψυχική υγεία τους όσο και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στα νοσοκομεία.

Πρώτη φορά παγκοσμίως μια ελληνική επιστημονική

έρευνα, που έγινε στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών σε 17 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον οι μισοί γιατροί και νοσηλευτές πέφτουν θύμα τέτοιου «μπούλινγκ» από συναδέλφους τους ή και από γονείς μωρών.

Η έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ηλία Χατζηιωαννίδη της Β' Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open».

Στη μελέτη συμμετείχαν επίσης οι Γιώργος Μητσιάκος, Παναγιώτα Χατζηβαλσαμά, Φώτης Βούζας και Φραντσέσκα Μπασκιάλα. Στην έρευνα απάντησαν ανώνυμα 389 εργαζόμενοι (40% γιατροί και 60% νοσηλευτές), με μέση ηλικία 43 ετών από 17 ελληνικά νοσοκομεία.

Η μελέτη, που παρουσίασε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνει ότι πρόβλημα εκφοβισμού έχουν αντιμετωπίσει περίπου το 53% των γιατρών και νοσηλευτών σε κάποια στιγμή της καριέρας τους.

Από αυτούς, μόνο οι μισοί (το 28%) παραδέχονται ότι έπεσαν θύμα εκφοβισμού, είτε γιατί δεν έχουν σαφή επίγνωση της λεκτικής κακοποίησης είτε γιατί αρνούνται τον ρόλο του θύματος που δείχνει αδυναμία.
Τα θύματα είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες, καθώς επίσης νεότεροι και με μικρότερη πείρα γιατροί και νοσηλευτές.

Οι θύτες είναι κυρίως γυναίκες ηλικίας 45-54 ετών και άνδρες 45-64 ετών, συνήθως σε θέση προϊσταμένου ή ανώτερου στην ιεραρχία (το 40% των θυτών), ομότιμου συναδέλφου (26%), διευθυντή (22%) ή γονείς νεογνού (8%).

Από όσους παραπονέθηκαν ότι υπήρξαν θύματα, μόνο το 19% ανέφερε το περιστατικό στη διεύθυνση ή στο σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, ενώ το 10% κινήθηκε νομικά. Ομως αρκετοί άλλοι δεν αντέδρασαν, εν μέρει φοβούμενοι τις συνέπειες για την καριέρα τους.

Τα θύματα εμφανίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα, άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοπεποίθηση, αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, αυτοκτονικές τάσεις, χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ κ.ά.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ο τομέας της υγείας έχει από τα υψηλότερα ποσοστά μπούλινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα