Χαράλαμπος Αθανασίου: Η μίζα στα καθήκοντα του υπουργού

Χαράλαμπος Αθανασίου: Η μίζα στα καθήκοντα του υπουργού12.04.2019Πρόσωπα

Τραγική δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου προκάλεσε δικαίως θύελλα αντιδράσεων

Απαράδεκτη άποψη προκειμένου να υποστηρίξει ότι οι κατηγορίες για τον Λοβέρδο έχουν παραγραφεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Βενιζέλος

Η Θέση μας: Η μίζα ως... καθήκον!

Διαβάστε επίσης:

►«Τρώνε» 285.000.000 € από τα αναδρομικά στις συντάξεις►Δασικοί χάρτες: «Στον αέρα» αγροί 3.500.000
στρεμμάτων►Σε φόρους και χαράτσια το 40,9% του μισθού (!) των Ελλήνων►Μεγάλη Τρίτη ψηφίζονται οι 120 δόσεις►Αποκάλυψη! Ο Φρουζής ομολόγησε κυνικά ότι τρόικα και ΔΝΤ έκαναν τα χατίρια του►Ο Ισημερινός «έκαψε» τον «μίστερ WikiLeaks»!►Κτηματολόγιο: Παράταση για οκτώ περιοχές

Σάλος για την απίστευτη ατάκα του βουλευτή της Ν.Δ., που έσπευσε να την κάνει «παντιέρα» η κυβέρνηση

Σάλο έχει ξεσηκώσει η απίστευτη δήλωση του βουλευτή της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, με αφορμή τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis, ότι η μίζα «είναι στα καθήκοντα του υπουργού»...

Ο ακριβής διάλογος που ακούστηκε χθες το πρωί στην ΕΡΤ είναι ο εξής:
Ερώτηση: Η μίζα «είναι στα καθήκοντα του υπουργού ή επ' ευκαιρία των καθηκόντων του;». Απάντηση: «Είναι στα καθήκοντά του»!

Η δήλωση αυτή διεκδικεί βραβείο της πιο κυνικής του αιώνα και γι' αυτό η θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε δεν περιγράφεται. Μάλιστα, έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τη Ν.Δ. στην επικοινωνιακή διαχείριση του σκανδάλου της Novartis, καθώς η δήλωση Αθανασίου έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις Βενιζέλου περί παραγραφής, αλλά και των Αδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη που ζήτησαν αρχειοθέτηση της δικογραφίας και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα, επειδή δεν έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί μίζες σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η γκάφα (αν πρόκειται περί τέτοιας) του «γαλάζιου» βουλευτή, ο οποίος είναι και πρώην ανώτατος δικαστικός, ουσιαστικά οφείλεται στην προσπάθειά του να υποστηρίξει την παραγραφή των αδικημάτων για όσους πολιτικούς ερευνώνται ή διώκονται στο σκάνδαλο της Novartis και γενικότερα. Οπως συγκεκριμένα είπε, «δεν θα την έπαιρνε τη μίζα αν δεν ήταν υπουργός. Πιστεύω ότι είναι κατά την άσκηση των καθηκόντων του, διότι, αν δεν ασκούσε τα καθήκοντά του, δεν θα τα έπαιρνε».
Μάλιστα, ο διάλογος του πρώην υπουργού με τους δημοσιογράφους που προηγήθηκε και επακολούθησε -της επίμαχης φράσης- με θέμα αν τα δικαστήρια ή η Βουλή έχουν αρμοδιότητα να κρίνουν πότε ένα αδίκημα ανάγεται στα καθήκοντα του υπουργού είναι ενδεικτικός.

«Μονταζιέρα»

Ο κ. Αθανασίου, επιχειρώντας με διευκρινιστική του δήλωση να ανασκευάσει, υποστήριξε ότι εξέφρασε την επιστημονική του άποψη ως νομικός και πρώην δικαστικός και κατηγόρησε «τη μονταζιέρα του Μαξίμου» για «άθλια μηχανορραφία», που «απομόνωσαν τη φράση “η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού”».

Πάντως την απίστευτη αυτή δήλωση άδραξε αμέσως η κυβέρνηση, καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί ευθέως αν συμφωνεί με την άποψη του κ. Αθανασίου ότι η μίζα είναι στα καθήκοντα του υπουργού. Από τη Ν.Δ. επέλεξαν τη σιωπή για την ταμπακιέρα και εξαπέλυσαν πολεμική κριτική κατά της ΕΡΤ για «κατάντια», χαρακτηρίζοντάς τη «χυδαίο κανάλι», «φερέφωνο» και «προβοκάτορα» παραγωγής ψευδών ειδήσεων. Μάλιστα, η ανακοίνωση του Μοσχάτου έκλεισε και με τη φράση που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως απειλή κατά της ΕΡΤ, ότι «από την επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών» η ΕΡΤ θα γίνει ξανά η δημόσια, ανεξάρτητη και πολυφωνική τηλεόραση.

Ολομέτωπη επίθεση σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. εξαπέλυσε το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή τις δηλώσεις Αθανασίου και Βενιζέλου, λέγοντας ότι υπερασπίζονται την παραγραφή του αδικήματος της δωροδοκίας των υπουργών επειδή «η μόνη τους έγνοια είναι τελικά να γλιτώσουν από ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για τη Novartis, με το πρωτοφανές επιχείρημα ότι οι μίζες πήγαιναν σε υπουργούς στο πλαίσιο των καθηκόντων τους».

Την ίδια ώρα, αποστάσεις από τη δήλωση Αυγενάκη για «παραδικαστικό κύκλωμα» που ελέγχει το Μαξίμου για να χειραγωγήσει τις δικαστικές εξελίξεις στη Novartis πήρε ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, λέγοντας ότι «όποιος μιλάει για παραδικαστικό κύκλωμα θα πρέπει να το αποδεικνύει».

Keywords
Τυχαία Θέματα