Σε φόρους και χαράτσια το 40,9% του μισθού (!) των Ελλήνων

Σε φόρους και χαράτσια το 40,9% του μισθού (!) των Ελλήνων12.04.2019Οικονομία

Σχεδόν ο μισός μισθός των Ελλήνων εργαζομένων, ήτοι το 40,9%, πηγαίνει σε φόρους και εισφορές, την ώρα που ο μέσος όρος στα μέλη του ΟΟΣΑ φτάνει στο 36,1%.

Η χώρα μας βρίσκεται στη 13η θέση μεταξύ των 36 κρατών του οργανισμού, ενώ ειδικά στις οικογένειες με δύο παιδιά βρίσκεται στην 3η θέση σε επιβαρύνσεις, με τον φόρο εισοδήματος να αυξάνεται σταθερά από το 2015 φτάνοντας

στο 10,6% των ακαθάριστων αποδοχών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, η φορολογική επιβάρυνση για τον μέσο εργαζόμενο στη χώρα αυξήθηκε κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες από 38,8% σε 40,9% μεταξύ 2000 και 2018.

Κατά την ίδια περίοδο ο μέσος όρος των φορολογικών εσόδων στον ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες από 37,4% σε 36,1%. Η φορολογική επιβάρυνση για έναν εργαζόμενο με παιδιά μπορεί να είναι χαμηλότερη από εκείνη για έναν εργαζόμενο με το ίδιο εισόδημα χωρίς παιδιά, καθώς οι περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ προσφέρουν παροχές σε οικογένειες με προστατευόμενα μέλη μέσω μεταφοράς μετρητών και ευνοϊκών φορολογικών διατάξεων.

Εντούτοις, η Ελλάδα είχε την τρίτη υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση στον ΟΟΣΑ για έναν μέσο έγγαμο εργαζόμενο με δύο παιδιά στο 37,9% το 2018, αισθητά υψηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι στο 26,6%.

Εξάλλου τη μεγάλη συρρίκνωση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα αποτυπώνει νεότερη έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Υπό πίεση: Η συνθλιμμένη μεσαία τάξη», σημειώνοντας ότι το 70% των νοικοκυριών της μεσαίας τάξης στη χώρα μας είναι οικονομικά ευάλωτα, ενώ κάθε χρόνο χάνουν το 6% του εισοδήματός τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα