Χάος με τις ψηφοφορίες στη Βουλή!

Χάος με τις ψηφοφορίες στη Βουλή!31.01.2019Πρόσωπα

Σε νευρική κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω έλλειψης πλειοψηφίας. Με το ζόρι πέρασε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ

Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά το «διαζύγιο» Τσίπρα - Καμμένου, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ -με 145 βουλευτές-

δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι αδυνατεί να περάσει νομοσχέδια μόνο με τις δικές του δυνάμεις και πρέπει εφεξής να ποντάρει κυρίως στους ανεξάρτητους βουλευτές, μια και οι ΑΝ.ΕΛ. δεν φαίνονται διατεθειμένοι να λένε πλέον «“ναι'' σε όλα».

Το πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αδιέξοδο, στο οποίο έχει βρεθεί η κυβέρνηση, λύνεται προς το παρόν μέσω της διεξαγωγής ονομαστικών ψηφοφοριών για όλα τα νομοσχέδια, πρακτική που οδηγεί ωστόσο σε συνεχείς κοινοβουλευτικές παλινωδίες. Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, το οποίο ψηφίστηκε εν μέσω απίστευτης σύγκρουσης, με τη Ν.Δ. να διαφωνεί ριζικά με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας και να ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

«Δεν θα δεχθούμε τέτοιες πρακτικές για να επιβιώσει η κυβέρνηση» είπε ο Νίκος Δένδιας, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «τυπικά έχουμε κυβέρνηση, ουσιαστικά δεν έχουμε πλειοψηφία. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση θεσμικής εκκρεμότητας».

Παρεμβαίνοντας, ο Νίκος Βούτσης παραδέχθηκε ότι ο κ. Βενιζέλος έχει δίκιο στην τοποθέτησή του, ενώ τόνισε πως «προσώρας είναι αυτή η σύνθεση της Βουλής. Αν συνεχίσει με αυτό το αριθμητικό δεδομένο, τα νομοσχέδια θα έρθουν με ονομαστική».

Η φράση «προσώρας» ερμηνεύτηκε ως προάγγελος πολιτικών εξελίξεων, δηλαδή επίσπευσης των προσχωρήσεων των γνωστών «πρόθυμων βουλευτών» στον ΣΥΡΙΖΑ. Αίσθηση προκάλεσε και η ομολογία της Τασίας Χριστοδουλοπούλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφία. «Τι θέλετε να δείξετε στον λαό; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μειοψηφία; Δεν το ξέρει από μόνος του;» αναρωτήθηκε η αντιπρόεδρος της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, παρά το απόλυτο χάος το οποίο επικράτησε, τελικώς το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ υπερψηφίστηκε με 153 ψήφους επί της αρχής του, ενώ υπερψηφίστηκαν και τα άρθρα με τα οποία διαφώνησαν οι ΑΝ.ΕΛ.

Για ακόμα μια φορά, μάλιστα, υπήρξαν βουλευτές που άλλα ψήφισαν και... άλλα τούς βγήκαν. Οι «γαλάζιοι» Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Σταμάτης εμφανίστηκαν να έχουν υπερψηφίσει, ενώ αμφότεροι υποστηρίζουν ότι έριξαν «μαύρο» στο κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Προφανώς, είτε οι βουλευτές δυσκολεύονται να εξοικειωθούν με την τεχνολογία είτε το πανάκριβο και πολυδιαφημισμένο ηλεκτρονικό σύστημα κάπου χωλαίνει...

Keywords
Τυχαία Θέματα