Η μέρα που «γκρίζαρε» το Αιγαίο!

Η μέρα που «γκρίζαρε» το Αιγαίο!31.01.2019Άρθρα

Είκοσι τρία χρόνια από την κρίση των Ιμίων, που έληξε οδυνηρά για την Ελλάδα, λόγω των προδοτικών χειρισμών του Σημίτη

Είκοσι τρία χρόνια συμπληρώνονται από την αποφράδα 31η Ιανουαρίου 1996, ημέρα κατά την οποία έληξε οδυνηρά για την Ελλάδα η κρίση των Ιμίων και έμελλε η Τουρκία να αναπτύξει γύρω από τις δύο βραχονησίδες τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Ολα

αυτά, βεβαίως, με «σύμμαχο» την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, η οποία έβαλε τη σφραγίδα της στην εθνική ταπείνωση που συντελέστηκε και την εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αποκορύφωμα το «ευχαριστώ» του τότε Ελληνα πρωθυπουργού στους Αμερικανούς από το βήμα της Βουλής, χωρίς ίχνος ντροπής προς τους Ελληνες και σεβασμού στους τρεις ήρωες του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι χάθηκαν στα παγωμένα νερά των Ιμίων.

Η κρίση κόστισε τη ζωή στον υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, στον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και τον αρχικελευστή Εκτορα Γιαλοψό, στα μέλη του πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου ΑΒ-212, που συνετρίβη μόλις ενάμισι μίλι βορειοδυτικά των Ιμίων. Τα τρία στελέχη «έπεσαν» ηρωικά για την υπεράσπιση της πατρίδας, αλλά ήταν τα θύματα μιας σειράς άστοχων και προδοτικών χειρισμών από την τότε κυβέρνηση, που αποτυπώνονται και στη φράση του απίθανου υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου προς τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη: «Πείτε στον λαό ότι την ελληνική σημαία την πήρε ο αέρας».

Στις 31 Ιανουαρίου 1996, με τη συμφωνία που έκανε κατόπιν προτροπής των ΗΠΑ ο Κώστας Σημίτης, με το γνωστό «no ships, no troops, no flags», με την αποχώρηση δηλαδή των ναυτικών δυνάμεων από την περιοχή και την υποστολή της σημαίας από τα Ιμια, αυτομάτως η περιοχή θεωρήθηκε «γκρίζα» και αμφισβητούμενη από την Τουρκία. Ακόμη και σήμερα, η Αγκυρα χρησιμοποιεί τις δύο βραχονησίδες για να εγείρει θέμα αλλαγής του «status quo» στο Αιγαίο και να διεκδικήσει ελληνικά νησιά.

Η κρίση των Ιμίων ξεκίνησε ουσιαστικά στις 25 Δεκεμβρίου 1995 με την προσάραξη του τουρκικού φορτηγού πλοίου «Φιγκέν Ακάτ» στην ανατολική νησίδα και κλιμακώθηκε τη νύχτα της 30ής Ιανουαρίου - ξημερώματα 31ης Ιανουαρίου 1996. Εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε πολιτική αστάθεια, με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο νοσοκομείο και τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό ολίγων ημερών, η Τουρκία έστησε ένα «θερμό επεισόδιο» και βγήκε κερδισμένη από την ενδοτική και εθνοκτόνα πολιτική τής τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Με τον πρωθυπουργό να συγκαλεί ΚΥΣΕΑ στη Βουλή, αντί στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πενταγώνου, τους αρμόδιους υπουργούς να δίνουν... συνεντεύξεις, ενώ ο Στόλος απέπλεε για το Αιγαίο, τις πληροφορίες να φτάνουν συγκεχυμένες, αλλά και το μπάχαλο σε στρατιωτικό επίπεδο...

Keywords
Τυχαία Θέματα