«Μπούλινγκ» με το ελβετικό φράγκο

«Μπούλινγκ» με το ελβετικό φράγκο07.02.2020Διεθνής Οικονομία

Διαταγές πληρωμών από τις τράπεζες κατά δανειοληπτών, πριν καν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια

Μαζικές διαταγές πληρωμών εναντίον οφειλετών με δάνεια σε ελβετικό φράγκο εκδίδουν οι τράπεζες πριν καν τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Εκμεταλλευόμενες το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται εν όψει της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών,

οι τράπεζες σφίγγουν τον κλοιό, αγνοώντας όμως μια βασική παράμετρο: ότι δεν αποκλείεται οι δανειολήπτες να δικαιωθούν τελικά από τη Δικαιοσύνη επί των αγωγών που έχουν ασκήσει για καταχρηστικότητα των συμβατικών όρων της δανειακής σύμβασης.

Η επιθετική πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων βασίζεται στην απόφαση 4/2019 της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την οποία κρίθηκε ότι ο γενικός όρος συναλλαγών για την εξυπηρέτηση των δανείων με την τρέχουσα ισοτιμία είναι δηλωτικός και δεν υπόκειται σε έλεγχο καταχρηστικότητας με βάση το Κοινοτικό και το Εθνικό Δίκαιο για την προστασία του καταναλωτή.

Οι τράπεζες θεωρούν βέβαιο ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έχει ενισχύσει τη νομική τους θέση έναντι των δανειοληπτών και περιορίζει τα νομικά περιθώρια για επιτυχή άσκηση ανακοπής σε διαταγή πληρωμής. Ετσι, έχουν εξαπολύσει κύμα διαταγών πληρωμής εναντίον δανειοληπτών, κίνηση που αποτελεί το πρώτο βήμα πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου που είναι συνδεδεμένο με το δάνειο.

Σκληρή στάση

Παράλληλα, οι τράπεζες έχουν σκληρύνει τη στάση τους και σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που προτείνουν στους δανειολήπτες, θέτοντας ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε ρύθμιση τη μετατροπή του δανείου σε ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία, κάτι φυσικά που είναι επιβαρυντικό για τον δανειολήπτη. Από την πλευρά τους, οι δανειολήπτες έχουν ζητήσει από τον Αρειο Πάγο να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανατρέψουν την απόφαση της Ολομέλειας. Παράλληλα, αναμένονται οι αποφάσεις Εφετείων της χώρας για τις συλλογικές αγωγές που έχουν ασκηθεί κατά των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Οι επόμενοι μήνες, λοιπόν, αναμένεται να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της υπόθεσης που ταλανίζει δεκάδες χιλιάδες Ελληνες.

Πολλοί ήταν εκείνοι που την τριετία 2006-2009, σε μια περίοδο παχιών αγελάδων για τους περισσότερους πολίτες, έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο, ποντάροντας στο γεγονός ότι αποτελούσε ένα νόμισμα σταθερό για δεκαετίες. Το δελεαστικό επιχείρημα των τραπεζών προς τους πολίτες ώστε να προχωρήσουν στη σύναψη δανείων σε ελβετικό φράγκο ήταν το χαμηλό επιτόκιο και, κατά συνέπεια, η μικρότερη δόση. Πολλοί, όμως, βρέθηκαν υπερχρεωμένοι όταν άλλαξε η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα