Ψάχνουν τώρα πώς έφτασε στις Σέρρες η αφρικανική πανώλη!

Ψάχνουν τώρα πώς έφτασε στις Σέρρες η αφρικανική πανώλη!07.02.2020Υγεία

Καθησυχάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή το πρώτο κρούσμα σε χοιροτροφική μονάδα της Νιγρίτας

Aπόλυτα καθησυχαστική είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή το πρώτο κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ) στη χώρα μας, που εντοπίστηκε σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα στη Νιγρίτα Σερρών. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μάκης Βορίδης ήταν ξεκάθαρος ότι η νόσος

απειλεί μόνο το ζωικό κεφάλαιο. 

Ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημιολογική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο έφτασε η ζωονόσος στη χώρα μας, ενώ στην περιοχή έχει μεταβεί ήδη η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Στρατάκο και κλιμάκιο της γενικής διεύθυνσης Κτηνιατρικής με πέντε καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας για τον συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών.

Παράλληλα ο κ. Βορίδης αποκάλυψε ότι η πρώτη εξέταση του κρούσματος πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εν συνεχεία στάλθηκε δείγμα στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στην Αθήνα και στις 4/2 επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κρούσματος ΑΠΧ στη χώρα.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πως υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά παραδέχτηκε ότι στην παρούσα φάση στόχος όλων είναι να διασφαλιστεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Από την πλευρά της, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή εμφανίστηκε απόλυτα καθησυχαστική, διευκρινίζοντας ότι έχει ήδη αρχίσει διερεύνηση για να διαπιστωθεί πώς μεταδόθηκε ο ιός.

Την ίδια ώρα ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών κ. Βαρούδης αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη χοιροτροφική μονάδα δεν τηρούσε όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης των ζώων, με αποτέλεσμα οι χοίροι να είναι ανεξέλεγκτοι και να έρθουν σε επαφή με αγριόχοιρους, από τους οποίους προέρχεται η συγκεκριμένη νόσος.

«Να πειθαρχούν»

Ο κ. Βαρούδης σημείωσε ακόμα ότι οι χοιροτρόφοι και γενικότερα οι κτηνοτρόφοι πρέπει να πειθαρχούν σε όσα λένε οι υπηρεσίες, ενώ ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού η συγκεκριμένη νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι στην Ευρώπη υπάρχει τρόπος να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη ζωονόσο.

Για το περιστατικό των Σερρών είπε: «Ο χοιροτρόφος έβαλε τους χοίρους σε έναν ελαιώνα φίλου του, έβαλε γύρω και μία απλή περίφραξη και τους άφησε εκεί μέρα και νύχτα. Τη νύχτα, όπως όλοι γνωρίζουν, κυκλοφορούν ελεύθερα όλα τα ζώα».
Για τον περιορισμό και την εξάλειψη της νόσου έχει ήδη ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο εφαρμογής, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη θανάτωση όλων των ζώων στη μονάδα στην οποία εντοπίστηκε το κρούσμα.

Συγκεκριμένα, στην οικόσιτη χοιροτροφική μονάδα θανατώθηκαν 31 ζώα. Επίσης, ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε ότι για 40 ημέρες ισχύουν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις σε ακτίνα 10 χλμ. από τη συγκεκριμένη εκτροφή, ενώ απαγορεύτηκε η έξοδος από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ζώντων χοίρων. Απαγορεύτηκε επίσης η διακίνηση κρέατος, χοιρινών προϊόντων, σπέρματος, ωαρίων και εμβρύων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Keywords
Τυχαία Θέματα