«Μπάχαλο» με το Υπερταμείο!

«Μπάχαλο» με το Υπερταμείο!17.01.2019Οικονομία

Το υπ. Οικονομικών υποστηρίζει ότι κανένα μνημείο δεν θα πάει στην ΕΤΑΔ. Τι σημαίνει η εμπλοκή του ΣτΕ;

Σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει την τύχη σημαντικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας στον τομέα των ακινήτων, ενώ στις 22 Ιανουαρίου εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) οι πρώτες αιτήσεις ακύρωσης που έχουν κατατεθεί κατά της μεταφοράς 10.119 ακινήτων στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ).

Τόσο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσο και η διοίκηση

της ΕΕΣΥΠ υποστήριξαν χθες πως κανένα μνημείο ή αρχαιολογικός χώρος δεν θα μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), τη θυγατρική του Υπερταμείου που διαχειρίζεται χιλιάδες κρατικά ακίνητα. Διαφορετική γνώμη έχουν ορισμένοι φορείς, όπως η διοίκηση του Συλλόγου Αρχαιολόγων, η οποία υποστηρίζει πως η διοίκηση του Υπερταμείου έκανε παρέμβαση στο ΣτΕ ώστε να απορριφθούν οι αιτήσεις ακύρωσης.

Από την ΕΕΣΥΠ υποστηρίζουν πως πράγματι υπήρξε παρέμβαση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνολικά για τις 14 αιτήσεις ακύρωσης που ασκήθηκαν αναφορικά με το ζήτημα της μεταβίβασης 10.119 ακινήτων προς την ΕΤΑΔ.
Ομως επισημαίνουν πως η παρέμβαση έγινε «κατόπιν σχετικού ερωτήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας» και «έχει σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας και σε καμία περίπτωση τη διεκδίκηση των αναφερόμενων ακινήτων».

Στο Υπερταμείο τονίζουν πως «από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα πάγια θέση της ΕΕΣΥΠ είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική νομοθεσία (άρθρο 196, ν. 4389/2016) και τις εκδοθείσες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, οι οποίες προβλέπουν ρητά την εξαίρεση των ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί ή κοινόχρηστοι χώροι και μνημεία από τη μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ, ουδεμία κυριότητα έχει ή πρόκειται να αποκτήσει είτε η ΕΤΑΔ είτε η ΕΕΣΥΠ επί των ακινήτων που εμπίπτουν σε εξαιρέσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία».

Η διαδικασία επανεξέτασης των ακινήτων και των συνακολούθων ενεργειών του υπουργείου Οικονομικών, που είναι και ο μοναδικός μέτοχος της ΕΕΣΥΠ, είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην υπουργική απόφαση. Οπως έχει γράψει από την πρώτη στιγμή η «δημοκρατία», μένει να αποσαφηνιστεί αν η ΕΤΑΔ αποκτήσει όχι την κυριότητα, αλλά τη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων (ήδη κατέχει ή διαχειρίζεται δεκάδες), ώστε τα έσοδα να κατευθύνονται στους δανειστές μέσω του Υπερταμείου.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή της διαχείρισης, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα σαφής απάντηση από την κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία πως η κυριότητα μνημείων και αρχαιολογικών χώρων δεν θα μεταβιβαστεί στην ΕΤΑΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα