Ασπίδα ο «Ηνίοχος» στα νταηλίκια των Τούρκων

Ασπίδα ο «Ηνίοχος» στα νταηλίκια των Τούρκων13.03.2018Παρασκήνιο

«Απάντηση» με τη διεθνή άσκηση για την πρόκληση στο Καστελόριζο

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Με μπαράζ έκδοσης NAVTEX, με τις οποίες δεσμεύουν περιοχές στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου, και την «περικύκλωση» του Καστελόριζου για τη διεξαγωγή ναυτικής άσκησης η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματά

μας. Η απάντηση της Ελλάδας έρχεται με την πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος», στην οποία συμμετέχουν ακόμη έξι χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, και διεξάγεται σε όλο το FIR Αθηνών, αλλά και με το «κλείδωμα» του Αιγαίου με NOTAM, προκαλώντας «μπλακάουτ» στη γειτονική χώρα.

Οι Τούρκοι από χθες και για ακόμη δύο ημέρες «περικυκλώνουν» το Καστελόριζο με σκοπό τη διεξαγωγή ασκήσεων με πυρά και ναυτικών γυμνασίων, αλλά με απώτερο στόχο την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του νησιού και της κυριαρχίας του. Χθες η Τουρκία είχε στην περιοχή δύο πλοία, με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό πάντως να παρακολουθεί εξ αποστάσεως, αλλά προσεκτικά τις κινήσεις τους. Οι Τούρκοι, επίσης, με αναγγελίες τους δέσμευσαν περιοχές νότια της Λέσβου και ανατολικά της Σαμοθράκης, ενώ σημειώνεται ότι με πρόσφατη NAVTEX έχουν δεσμεύσει τεράστια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ για τη διενέργεια άσκησης στις 11-18 Μαρτίου και τις 22-29 Μαρτίου, από την οποία όμως εξαιρούν το Οικόπεδο 10, στο οποίο θα «δουλέψει» η ExxonMobil και για τις εργασίες αυτές έχει εκδοθεί ήδη σχετική NAVTEX από τη Λευκωσία.

Παρακολούθηση

Οι τουρκικές προκλήσεις και κινήσεις ειδικά στο Αιγαίο βρίσκονται υπό το άγρυπνο βλέμμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, και όχι μόνο. Χθες άρχισε η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2018», η οποία διεξάγεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών: από το Καστελόριζο μέχρι τη Ζουράφα και πάνω από την ηπειρωτική χώρα. Η άσκηση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 23 Μαρτίου και σε αυτή συμμετέχουν με αεροσκάφη οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Βρετανία, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κύπρος (με ελικόπτερο).
Η άσκηση αυτή αποδεικνύει τη στενή συνεργασία με ισχυρές και μεγάλες δυνάμεις. Το ίδιο δείχνει και η συνεργασία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Iwo Jima» με το ελληνικό υποβρύχιο «Παπανικολής» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Keywords
Τυχαία Θέματα