Αρπαξε 1,8 δισ. ο Μαρινόπουλος

Αρπαξε 1,8 δισ. ο Μαρινόπουλος17.04.2018

Αποκαλυπτική έρευνα της «δημοκρατίας» που θα προκαλέσει σειρά σοβαρών εξελίξεων

■ H οικογένεια των σούπερ μάρκετ με κόλπα οδήγησε σε πτώχευση την εταιρία, βγάζοντας τεράστια ποσά στο εξωτερικό ■ Πώς κορόιδεψαν και κατέστρεψαν χιλιάδες εργαζομένους και προμηθευτές για να ζήσουν μέσα στα πλούτη ■ Στοιχεία-σοκ για «μαϊμού» επιχειρήσεις

Η Θέση μας: Δικά μας τα νησιά, δική μας υπόθεση

Διαβάστε επίσης:

►Σκηνικό Ιμίων στήνει στους Φούρνους η Αγκυρα!►Νέο
παραλήρημα Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας από τα Κατεχόμενα►«Ανάσα» τού Παρακαταθηκών σε δανειολήπτες►«Γολγοθάς» τα ραντεβού για γιατρό►Ν.Δ.: Χαμηλοί τόνοι για την «αποστρατεία» Μεϊμαράκη!►Στη Βουλή η έρευνα της «δημοκρατίας» για την αμαρτωλή ΑΑΔΕ►ΕΦΚΑ: Κρίσιμο δίμηνο για την επιβίωσή του!►Ανδρες (της ΕΚΑΜ) έτοιμοι για όλα

Σοκ! Πώς η οικογένεια Μαριν όπουλου άρπαξε 1,8 δισ. ευρώ

Ερευνα-φωτιά από τη «δημοκρατία» για το διεθνές πλέγμα εταιριών που επέτρεψε να φυγαδευτεί το ποσό-μαμούθ στο εξωτερικό

ΜΕΡΟΣ 1ο
Της
Μαρίας Παναγιώτου

Η «δημοκρατία» διεξάγει εδώ και καιρό μία μεγάλη έρευνα με κέντρο την οικογένεια Μαρινόπουλου και την επιχειρηματική δράση της, και φέρνει στο φως πρώτη αποκλειστικά στοιχεία που δείχνουν ακριβώς όλο το παρασκήνιο πίσω από τη σύλληψη του Δημήτρη Μαρινόπουλου, γιου του Λεωνίδα Μαρινόπουλου, ο οποίος προσήχθη χθες στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος.

Φέρνει στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου, που μόλις δύο χρόνια πριν ζητούσε την υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα, όχι μόνο δεν ήταν ποτέ σε δεινή οικονομική κατάσταση, αλλά στην πραγματικότητα είχε μεθοδεύσει την πτώχευση προκειμένου να υφαρπάξει χρήματα από τον ελληνικό λαό.

Φέρνει στο φως στοιχεία που αποκαλύπτουν πώς μέσα από ένα σύνθετο και αριστοτεχνικό πλέγμα εταιριών που ξεκινούν από την Ελλάδα και εκτείνονται από την Κύπρο και το Λουξεμβούργο μέχρι τις ΗΠΑ, τις Μπαχάμες, το Κατάρ, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία και τη Γαλλία, η οικογένεια μετέφερε, σύμφωνα με υπολογισμούς, 1,8 δισ. ευρώ σε ασφαλείς εταιρίες και τοποθεσίες του εξωτερικού, κάνοντας παράλληλα πολλαπλές επενδύσεις. Χρήματα για τα οποία έχει κληθεί ήδη να πληρώσει ο φορολογούμενος Ελληνας πολίτης, καθώς προέρχονται και από δάνεια που πήρε η εταιρία από τις ελληνικές τράπεζες.
Φέρνει στοιχεία που δείχνουν πώς, ακόμη και εν μέσω κρίσης, άνθρωποι με τεράστια οικονομική επιφάνεια κατάφεραν να απομακρύνουν από τη χώρα κεφάλαια, υποθηκεύοντας ακόμη περισσότερο το μέλλον της.

Φέρνει, τέλος, στο φως στοιχεία που δείχνουν πώς οι αδελφοί Μαρινόπουλοι ξεγέλασαν την ελληνική Δικαιοσύνη, κάνοντας δήθεν συμφωνία με προμηθευτές εταιρίες χωρίς σαφές αντικείμενο επιχειρηματικής δράσης, οι οποίες στην πραγματικότητα ήταν δικές τους εταιρίες, προκειμένου να προχωρήσουν τη διαδικασία της πτώχευσης, αλλά και να μεταφέρουν μέχρι την τελευταία στιγμή τεράστια ποσά κυριολεκτικά... στους εαυτούς τους.

Από την αρχή

Το καλοκαίρι του 2016, έναν χρόνο μόλις πριν από την επιβολή των capital controls στη χώρα μας, μια μεγάλη «καμπάνα» ετοιμάζεται να σκάσει πάνω στο σώμα της ήδη εύθραυστης ελληνικής οικονομίας, με ανυπολόγιστα καταστροφικές συνέπειες. Το όνομα της «καμπάνας» αυτής φέρει το όνομα «Μαρινόπουλος». Η εταιρία Μαρινόπουλος καταθέτει στο Πρωτοδικείο αίτηση για το άρθρο 106Β (πτώχευση εν λειτουργία), η οποία αρχικώς αναβάλλεται, καθώς πολυάριθμοι προμηθευτές καταθέτουν «κύριες παρεμβάσεις», ζητώντας να απορριφθεί η αίτηση της Μαρινόπουλος, χαρακτηρίζοντάς τη «μη νόμιμη, καταχρηστική, αβάσιμη και αναληθή». Η συζήτηση μετατίθεται μερικές μέρες αργότερα, προκειμένου να κληθούν στη συζήτηση βασικοί πιστωτές της εταιρίας.

Στην αίτηση προστασίας η εταιρία Μαρινόπουλος, για να δικαιολογήσει τη δυσχερή θέση όπου βρίσκεται, επικαλείται την ύφεση που χτύπησε την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια και περιγράφει μια διαδικασία κατά την οποία τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημίες μετά το 2011, «με αποκορύφωμα το 2015».
Τα νούμερα πραγματικά κόβουν την ανάσα. Με βάση τα στοιχεία που η ίδια η εταιρία καταθέτει στην αίτησή της για τον Δεκέμβριο του 2015, οι υποχρεώσεις έφταναν το 1,324 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούσαν σε 553.000.000 ευρώ. Παράλληλα, όπως περιγράφουν οι ιδιοκτήτες της εταιρίας, τον Νοέμβριο του 2015 στο ταμείο της εταιρίας υπήρχαν μόλις 6.100.000 ευρώ, οδηγώντας σε μη αναστρέψιμο αδιέξοδο. Το γεγονός προκαλεί απανωτούς κραδασμούς στην κοινωνία, τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ διαδέχονται το ένα το άλλο, ενώ τοποθέτηση για το θέμα θα κάνει ακόμη και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, δηλώνοντας την ανησυχία του για τέτοιου είδους εξελίξεις.

Το ωστικό κύμα που θα προκαλούσε μια άτακτη κατάρρευση της εταιρίας παραμένει ακόμη και σήμερα ανυπολόγιστης έντασης για την ελληνική οικονομία, καθώς θα σήμαινε, εκτός από την απώλεια των θέσεων εργασίας στην ίδια την εταιρία Μαρινόπουλος, οριστικό λουκέτο και απώλεια θέσεων εργασίας για περίπου 2.000 εταιρίες προμηθευτές, με ανυπολόγιστο αριθμό εργαζομένων, οι οποίοι με τη σειρά τους θα άφηναν εκτεθειμένες άλλες εταιρίες με τις οποίες συνεργάζονται. Πηγές που σχετίζονται με το θέμα αναφέρουν πως η συνολική έκθεση όλων αυτών των εταιριών στις τράπεζες έφταναν ακόμη και τα 5 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία της «σωτήριας» εξαγοράς από τον Σκλαβενίτη

Προκειμένου να μην υποστεί ακόμη ένα πλήγμα με ανυπολόγιστες συνέπειες η ελληνική οικονομία, αρχίζει το σχέδιο εξαγοράς του δικτύου Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ανακοινώνεται πως πάνω από το 70% των πιστωτών συναινεί με το σχέδιο εξυγίανσης, συναινεί δηλαδή να «κουρευτούν» κατά 50% οι απαιτήσεις τους (σ.σ.: για την υπαγωγή στο άρθρο 106 απαιτείται να συναινέσει τουλάχιστον το 60% των πιστωτών). Είχε προηγηθεί μία επιστολή από τον ίδιο τον Στέλιο Σκλαβενίτη προς τους προμηθευτές, με την οποία τους καλούσε να συμμετάσχουν στη διαδικασία εξυγίανσης του Μαρινόπουλου, εξηγούσε γιατί αναλαμβάνει το εγχείρημα, τους καλούσε να δεχτούν το «κούρεμα» της τάξης του 50% και κυρίως τους τόνιζε πως η νέα εταιρία δεν θα έχει καμία σχέση με την εταιρία Μαρινόπουλος, αλλά με τη Σκλαβενίτης. Τον Ιανουάριο του 2017 εγκρίνεται από το Πρωτοδικείο Αθηνών η συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος.

Το Πρωτοδικείο, συγκεκριμένα, ενέκρινε την εξόφληση του 50% των απαιτήσεων προμηθευτών, μετά την αποδοχή απομείωσης του υπόλοιπου 50%. Βεβαίως, «κούρεμα» δέχονται και οι τράπεζες στα δάνεια που είχε πάρει η Μαρινόπουλος, οι οποίες μάλιστα, για την εξόφλησή των προμηθευτών, αποφασίζουν ένα νέο ομολογιακό δάνειο, ύψους 352.000.000 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί με εγγύηση της Σκλαβενίτης.

Για την εξόφληση των προμηθευτών αποφασίζεται να χρησιμοποιηθούν άλλα 125.000.000 ευρώ, τα οποία βάζει στη νέα εταιρία που δημιουργείται η Σκλαβενίτης. Φυσικά, υπάρχουν και οι προμηθευτές που δεν συναινούν και οι οποίοι θα δεχτούν «κούρεμα» ακόμη και της τάξης του 98,5%.

Η απροθυμία να δοθεί όρκος για την περιουσία οδήγησε τελικά στη σύλληψη

Τον Μάρτιο του 2017 εκδικάζεται στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αίτημα εκούσιας δικαιοδοσίας, το οποίο έχει καταθέσει η εταιρία Αφοί Καρυπίδη κατά της εταιρίας Μαρινόπουλος, των μετόχων και του Δ.Σ. της εταιρίας.

Η ιστορία ουσιαστικά αρχίζει τον Μάρτιο του 2014, όταν η εταιρία του Θεόδωρου Καρυπίδη προχωρά στην αγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης, η οποία είχε ένα δίκτυο 149 καταστημάτων. Επειτα από σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται γνωστό πως είχε γίνει συμβόλαιο δικαιόχρησης με την εταιρία Μαρινόπουλος. Εν ολίγοις, τα πρώην καταστήματα Αρβανιτίδη θα έφεραν την επωνυμία Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express. Παράλληλα, η εταιρία του συμφερόντων Καρυπίδη, η Karipidis Pallets, συμφωνείται να προμηθεύει όλο το δίκτυο της Μαρινόπουλος με οπωροκηπευτικά και ξύλινες παλέτες. Η συγκεκριμένη συμφωνία λύεται μετά την αναγνώριση των οφειλών της Μαρινόπουλος προς τις εταιρίες Καρυπίδη, ύψους 30.000.000 ευρώ, φέρνοντας όμως την εταιρία Αφοί Καρυπίδη σε δεινή θέση, εφόσον το ποσό δεν θα εξοφληθεί ποτέ. Τον Ιούλιο του 2016 κατατίθεται από την εταιρία Αφοί Καρυπίδη αίτηση ορκοδοσίας για το άνοιγμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας Μαρινόπουλος και των φυσικών προσώπων που συνδέονται με την εταιρία, για την οποία αίτηση εκδίδεται απόφαση τον Μάρτιο του 2017.

Η ειρηνοδίκης καλεί, δηλαδή, όλους όσους περιλαμβάνει η αίτηση της πλευράς Καρυπίδη να «υποβάλουν κατάλογο των περιουσιακών τους στοιχείων, δίνοντας συνάμα βεβαιωτικό όρκο ότι ο κατάλογος τα περιέχει όλα». Εκτοτε ασκήθηκαν αιτήσεις αναστολής και ανακοπής από τη μεριά του Μαρινόπουλου, οι οποίες όμως απερρίφθησαν. Και κάπως έτσι φτάνουμε στη χθεσινή μέρα. Καθώς κανείς από τη μεριά Μαρινόπουλου δεν προσήλθε για την ορκοδοσία, η ειρηνοδίκης αποφασίζει τη σύλληψη του Δημήτρη Μαρινόπουλου. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς του τμήματος, ο επιχειρηματίας έμεινε για λίγο στο τμήμα και αποχώρησε γιατί «θα τα βρουν οι δικηγόροι μεταξύ τους».

Σύμφωνα με πηγές της «δημοκρατίας», ο Δημήτρης Μαρινόπουλος βρέθηκε χθες στην Εισαγγελία. Γιατί αρνήθηκαν άραγε τα μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου να προσέλθουν και να δώσουν τον όρκο;

Το δίκτυο μέσω του οποίου έκαναν φτερά τα χρήματα

Το σχεδιάγραμμα που παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα η «δημοκρατία» δείχνει, με τον πλέον ανατριχιαστικό τρόπο, το ασύλληπτα τεράστιο πλέγμα των εταιριών που δημιούργησε η οικογένεια Μαρινόπουλου, μέσα από το οποίο διοχέτευσε 1,8 δισ. από την ελληνική αγορά στο εξωτερικό.
Το πλέγμα ξεκινά από την Ελλάδα (πάνω αριστερά) και την εταιρία Αφοί Μαρινόπουλος Holdings A.E., και καταλήγει σε διάφορες χώρες.

Τις επόμενες ημέρες, εξηγώντας αναλυτικά το σχεδιάγραμμα, θα σκιαγραφήσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα πρόσωπα διαπλέκονται μεταξύ τους, θα παρουσιάσουμε περίεργα συμφωνητικά και συμφωνίες εκατομμυρίων χωρίς αντίκρισμα, θα γράψουμε για εταιρίες που αγόραζαν ακίνητα ακόμη και στη Νέα Υόρκη, αλλά και για εταιρίες που αποκτούσαν ποσοστά η μία της άλλης με μόνο προφανή στόχο τη μεταφορά χρημάτων.

Δείτε παρακάτω το σχεδιάγραμμα

Keywords
μαρινοπουλος, capital controls, πτώχευση, ελλαδα, βουλη, εκαμ, δραση, φως, συλληψεις, γιου, κυπρος, ηπα, γαλλια, τραπεζες, καλοκαιρι, capital, ΔΝΤ, κουρεμα, νέα, αθηνα, carrefour, express, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, εκλογες ηπα, ααδε, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, πτώχευση, ωστικο κυμα, χωρες, το θεμα, αιτηση, ακινητα, βουλγαρια, δανεια, ηπα, θεμα, νησια, οικονομια, ολλανδια, περιεργα, σκλαβενιτης, υφεση, φως, capital, carrefour, express, αγορα, αρθρο, αιτησεις, απωλεια, αρβανιτιδης, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γιου, δανειο, διαστημα, δεινη, δικη, δειχνει, δοθει, δικτυο, εγγυηση, εγχειρημα, ευρω, εκθεση, επενδυσεις, ερευνα, εταιρια, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, καταρ, κυμα, λουκετο, λουξεμβουργο, μαμουθ, νεα υορκη, εξοφληση, οικογενεια, ονομα, οπωροκηπευτικα, ουσιαστικα, ραντεβου, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, συλληψη, σουπερ μαρκετ, σοκ, σωμα, σουπερ, σχεδιο, τμημα, φυσικα, φτερα, μπαχαμες, δημητρης, χωρα, ορκος, πηγες, βεβαιως
Τυχαία Θέματα