ΕΦΚΑ: Κρίσιμο δίμηνο για την επιβίωσή του!

ΕΦΚΑ: Κρίσιμο δίμηνο για την επιβίωσή του! 17.04.2018Άρθρα

Σε δύο συνεδριάσεις «φωτιά» του ΣτΕ εντός Απριλίου θα εξεταστούν προσφυγές για παράνομες μειώσεις σε συντάξεις

Δύο συνεδριάσεις «φωτιά» του ΣτΕ μέσα στον Απρίλιο ενδέχεται να «γκρεμίσουν» τον ΕΦΚΑ και να καταργήσουν επί της ουσίας τον «νόμο Κατρούγκαλου».

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεδριάσει μία φορά μέσα

στην τρέχουσα εβδομάδα και ακόμη μία στα τέλη Απριλίου.
Οι ανώτατοι δικαστές θα εξετάσουν περισσότερες από 30 προσφυγές, οι οποίες έχουν γίνει κυρίως για λογαριασμό επαγγελματικών, συνδικαλιστικών και συνταξιουχικών φορέων, που θεωρούν παράνομες και αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τον νόμο 4387 του 2016.

Ετσι, το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι διπλό. Καταρχάς, μέσα στον Μάιο θα καθαρογραφεί η απόφαση για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και την υπαγωγή των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια, μέσα στον Ιούνιο, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις μειώσεις στις συντάξεις, με βάση τις συνεδριάσεις του Απριλίου.

«Διαπραγμάτευση»

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε σχέση με την απόφαση που πρόκειται να καθαρογραφεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις εισφορές τους, καθώς και για την κρίση που θα διατυπώσει η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις μειώσεις του νόμου 4387 του 2016, στο παρασκήνιο εξελίσσεται μια... άτυπη διαπραγμάτευση.
Σε αυτή, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η επικείμενη αλλαγή προέδρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (στις 30 Ιουνίου). Φυσικά, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη απεύχονται την έκδοση αποφάσεων που θα οδηγήσουν σε «κατάρρευση» τον νεοσύστατο ΕΦΚΑ και θα προκαλέσουν απρόσμενα προβλήματα στην προσπάθεια να κλείσει η 4η αξιολόγηση.

Δεδομένο είναι ότι η κατάσταση την οποία καλείται η κυβέρνηση να διαχειριστεί είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Αλλωστε η κατάθεση προσφυγών συνεχίζεται. Χθες κατατέθηκε αίτηση ακύρωσης από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών κατά των πρόσφατων εγκυκλίων για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων μελών του.
«Ενώ κατά τον νόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΣΑ, «στη βάση υπολογισμού των εισφορών συμπεριλαμβάνονται οι καταβλητέες εισφορές του προηγουμένου έτους (2017), με μία στερούμενης λογικής ρύθμιση επιλέχθηκε η λύση να συμπεριληφθούν οι καταβληθείσες κατά το 2016 εισφορές».
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός άσκησε κριτική για «ανακριβείς δηλώσεις» στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι καλύτερο να ασχοληθεί περισσότερο με τα προβλήματα που ταλανίζουν καθημερινά τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ.

Πάντως τα αρμόδια στελέχη εμμένουν στην εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου».

Χθες, με διευκρινιστική εγκύκλιο, έγινε γνωστό ότι από την 1η Ιουνίου θα ισχύει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών του νόμου για τα μέλη εταιριών και τους διαχειριστές Ο.Ε., Ε.Ε., ΕΠΕ και ΙΚΕ, των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και προσώπων που έχουν αγροτικό εισόδημα και παράλληλα ασκούν άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα