Αρχισαν οι δασικές φωτιές, «γυμνή» η Πυροσβεστική

Αρχισαν οι δασικές φωτιές, «γυμνή» η Πυροσβεστική20.03.2018Ρεπορτάζ

Παλιά οχήματα, φθαρμένες στολές και 130 πυρκαγιές σε ένα διήμερο

Ρεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη

Πεπαλαιωμένα οχήματα που μετρούν ακόμη και 30 χρόνια χρήσης, φθαρμένες στολές με λιωμένο το αντιπυρικό υλικό αλλά και ανυπαρξία προστατευτικού εξοπλισμού, όπως είναι οι ειδικές αρβύλες, τα κράνη και οι αναπνευστικές συσκευές, είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου την 1 Μαΐου.

Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και το έργο των πυροσβεστών τιτάνιο, αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς ότι φέτος οι φωτιές άρχισαν πολύ νωρίτερα, μια και το Σαββατοκύριακο η Πυροσβεστική ήρθε αντιμέτωπη με 130 δασικές πυρκαγιές.

Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Σταμούλης, για ακόμη μία χρονιά μεγάλο τμήμα του προσωπικού δεν έχει εξοπλιστεί με τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα, με αποτέλεσμα οι υπάλληλοι να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους.
«Οσο λιγότερο εξοπλισμένος είσαι τόσο περισσότερο αυξάνεται ο βαθμός επικινδυνότητας. Οι πυροσβέστες, λοιπόν, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν, αγοράζουν πολλές φορές μόνοι τους την ειδική στολή, το κόστος της οποίας φτάνει στα 1.500 ευρώ».

Πάντως, σοβαρά προβλήματα παρουσιάζουν και τα πυροσβεστικά οχήματα, πολλά από τα οποία όχι μόνο διανύουν την τρίτη δεκαετία λειτουργίας τους, αλλά παραμένουν και χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση. «Δυστυχώς, δεν υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή των προμηθευτών και των κατασκευαστών. Ελπίζουμε ως την 1 Μαΐου να λυθούν αυτά, διαφορετικά θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, τόσο εμείς όσο και οι πολίτες».

Ανάλογες είναι οι ελλείψεις και στην Πανελλήνια Ενωση Εθελοντών Πυροσβεστών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Σεραφείμ Τσιουγκρή, ο οποίος χρησιμοποιεί την υπηρεσιακή ενδυμασία του 11 χρόνια, αντί για τρία που είναι το προβλεπόμενο όριο, το κράτος ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να τους βοηθήσει: «Οταν κάποιος φορά φθαρμένη στολή, μπορεί να τραυματιστεί ή και να αρπάξει φωτιά. Εχω έρθει πολλές φορές αντιμέτωπος με τον κίνδυνο, αλλά τα κατάφερα διότι είτε πλήρωσα μόνος μου τον εξοπλισμό είτε μου έδωσαν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν τη δική τους στολή. Είμαστε συνολικά 1.700 εθελοντές πυροσβέστες και κατά τη διάρκεια των 27 χρόνων που υπάρχει ο θεσμός δεν υπήρξε καμιά απολύτως διάθεση από το κράτος να βοηθήσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα