Στο ΣτΕ ο «πόλεμος» του Φαναριού με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Στο ΣτΕ ο «πόλεμος» του Φαναριού με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών20.03.2018Ρεπορτάζ

Μαίνεται ο «ιερός πόλεμος» μεταξύ Αθήνας και Φαναριού, με αιχμή το κληροδότημα Προμπονά.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων προσέφυγαν χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με την οποία «σφράγισε» τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά. Ο Αρχιεπίσκοπος προχώρησε σε αυτή την

κίνηση με την αιτιολογία ότι ο ναός είναι ιδιωτικός και τέθηκε σε λειτουργία χωρίς την άδειά του.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υποστηρίζει ότι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας των προσφευγόντων, κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει κυρωθεί με τον νόμο 590/1997.

Επιπλέον, αναφέρει ότι ο συγκεκριμένος ναός δεν είναι ιδιόκτητος, καθώς ανεγέρθηκε όχι για να εξυπηρετεί τις θρησκευτικές ανάγκες του ιδιοκτήτη του ακινήτου, αλλά για να τεθεί «ευθύς εξαρχής σε δημόσια λατρεία, ικανοποιώντας τη βούληση του διαθέτη Προμπονά».

Ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων άνοιξε την Εκκλησία και τέλεσε τους Β' Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας, και μάλιστα επανήλθε και τέλεσε δεύτερη λειτουργία στον εξωτερικό χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στον ναό.

Η δικαστική αντιπαράθεση ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο κ. Ιερώνυμος κατέθεσαν ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και κατά της επιτροπής του κληροδοτήματος Προμπονά.

Keywords
Τυχαία Θέματα