Αναβαθμίζονται οι σπουδές στις σχολές ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικής

Αναβαθμίζονται οι σπουδές στις σχολές ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικής20.03.2018Παιδεία

Κινητικότητα σημειώνεται την τελευταία περίοδο στα δύο συναρμόδια υπουργεία, το Παιδείας και το Προστασίας του Πολίτη, με στόχο την αναβάθμιση των Αστυνομικών Σχολών και των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Οι παραγωγικές σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας διέπονται από ιδιότυπο καθεστώς, καθώς υπάγονται μεν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και διαχειρίζονται από αυτό, ωστόσο όντας ταυτόχρονα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΑΣΕΙ) υπάγονται και στην αρμοδιότητα του υπουργείου

Παιδείας.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φέρεται ότι έχει ήδη επεξεργασμένο ένα πλήρες σχέδιο για την επικαιροποίηση και την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών στις αστυνομικές ακαδημίες και στη Σχολή της Πυροσβεστικής. Αυτό ήταν και το θέμα της χθεσινής συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Παιδείας ο Κώστας Γαβρόγλου και ο Νίκος Τόσκας.

Στο πλαίσιο της συνολικότερης αναβάθμισης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, συμφωνήθηκε από τα δύο συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη να μελετηθούν πορίσματα που έχουν κατατεθεί, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακοινωθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των σχολών.

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων έχουν στραφεί στην επαγγελματική ασφάλεια που παρέχει η σταδιοδρομία στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Σχολές Αξιωματικών της Αστυνομίας, αλλά και οι Σχολές Υπαξιωματικών και η Σχολή της Πυροσβεστικής να προσελκύουν σπουδαστές υψηλότατου επιπέδου.

Στο μεταξύ, αιχμές κατά του υπουργείου Παιδείας αφήνει η Σύνοδος Κοσμητόρων Σχολών Επιστημών Υγείας ΑΕΙ για τον νέο νόμο για τα πανεπιστήμια και για τις συγχωνεύσεις τμημάτων πανεπιστημίου με ΤΕΙ. Στον «εννεάλογό» τους οι Σχολές Υγείας καταγγέλλουν ότι δέχονται δυσανάλογα μεγάλο αριθμό εισακτέων. Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την ίδρυση νέων Τμημάτων, με μελέτες σκοπιμότητας και τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκόμενων Σχολών Επιστημών Υγείας. Επιπλέον, οι κοσμήτορες των Σχολών Υγείας ζητούν προσλήψεις νέων πανεπιστημιακών για να αναπληρωθούν τα κενά.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι οι προβλεπόμενες από τον νόμο Επιτροπές Βιοηθικής και Δεοντολογίας πρέπει να υπάγονται και να συγκροτούνται από μέλη των Σχολών Επιστημών Υγείας.

Αντ. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα