Αποτέλεσμα- σοκ και στις εκλογές της Σουηδίας

Αποτέλεσμα- σοκ και στις εκλογές της Σουηδίας10.09.2018Ειδήσεις

Τρίτη πολιτική δύναμη το εθνικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα. Μεγάλος χαμένος ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λέφβρεν

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

M ε τα μάτια του κόσμου στραμμένα στη Σουηδία, επτάμισι εκατομμύρια πολίτες κλήθηκαν χθες στις κάλπες που στήθηκαν σε 6.000 εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν σε μια αμφίρροπη εκλογική διαδικασία. Αργά χθες το βράδυ τα πρώτα αποτελέσματα

αναδείκνυαν σε τρίτη δύναμη της χώρας σε απόλυτο ποσοστό το εθνικιστικό και αντιμεταναστευτικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, αποδεικνύοντας ακόμη μία φορά ότι το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί παράγοντα που πλέον καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίστηκε μία από τις πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς οι εθνικιστές, βάζοντας στο επίκεντρο της προεκλογικής ρητορικής τους το ζήτημα της μετανάστευσης, κατάφεραν, σύμφωνα με τα exit polls, να ενισχυθούν σημαντικά, συγκεντρώνοντας ποσοστό 17,7% των ψήφων (έναντι 13% στις προηγούμενες εκλογές).

Η μάχη ανάμεσα στην αριστερή και την κεντροδεξιά συμμαχία, που αποτελούνταν από δύο και τέσσερα κόμματα αντίστοιχα, έληξε χωρίς νικητές, καθώς καμιά τους δεν συγκέντρωσε το πολυπόθητο ποσοστό άνω του 50% των 349 εδρών της Ρίκσνταγκ (Βουλή), ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το μπλοκ των σοσιαλδημοκρατών συγκέντρωσε το 40,6% των ψήφων και εκείνο της Κεντροδεξιάς ποσοστό 40,2%.

Διαπραγματεύσεις

Αυτό σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν κοπιώδεις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός σταθερού κυβερνητικού σχήματος, ιδίως αν καμία από τις συμμαχίες δεν δεχτεί να συγκυβερνήσει με το νεοναζιστικών καταβολών κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (DS).

Στη Σουηδία, που ανέκαθεν αποτελούσε χώρα-μοντέλο για το κοινωνικό κράτος, το DS κατάφερε να αναγάγει την εκλογική αναμέτρηση σε ένα δημοψήφισμα κατά της μεταναστευτικής πολιτικής, κάνοντας λόγο για «πολιτισμική απειλή» και αξιώνοντας την απέλαση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη χώρα.

Μεγάλος χαμένος φαίνεται πως είναι ο απερχόμενος πρωθυπουργός Στέφαν Λέφβρεν, ο οποίος αποδυναμώθηκε τόσο προς τα δεξιά όσο και προς τα αριστερά, αφού οι μεν τον κατηγορούν ότι άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της χώρας στους μετανάστες το 2015, επιτρέποντας την έλευση 163.000 αιτούντων άσυλο, οι δε ότι τις έκλεισε αμέσως μετά. Ανέλπιστοι νικητές τα μικρά κόμματα, όπως αυτό της πρώην κομμουνιστικής Αριστεράς, που φαίνεται να διπλασιάζει το ποσοστό τoυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα