Οι παρεμβάσεις Μ. Κοττάκη και Γ. Χαρβαλιά για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

Οι παρεμβάσεις Μ. Κοττάκη και Γ. Χαρβαλιά για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ10.09.2018Πρόσωπα

Κάλεσμα στη Δύση -και, εν προκειμένω, στις Ηνωμένες Πολιτείες- να κάνει το καθήκον της απέναντι στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα σιωπηρά κάνει το καθήκον της απέναντι στη Δύση, και μάλιστα χωρίς να ζητά, απηύθυνε από το βήμα χθεσινού φόρουμ για τις ελληνοαμερικανικές

σχέσεις και τη συμβολή των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, ο διευθυντής της εφημερίδας «Εστία» Μανώλης Κοττάκης.

O κ. Κοττάκης αναφέρθηκε στα δύο διακυβεύματα για τον ελληνικό λαό αυτή την εποχή, που είναι η ρευστότητα και η σταθερότητα, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να εγγυηθούν τα σύνορά μας τόσο στον Βορρά όσο και στον Νότο. Οπως σημείωσε ο διευθυντής της εφημερίδας «Εστία», η πατρίδα μας σήκωσε μέσα στην κρίση τεράστια βάρη για λογαριασμό της Δύσης, και όχι μόνο οικονομικά, καθώς έπρεπε να διαχειριστεί παράλληλα το Προσφυγικό, σταματώντας την επέλαση των τζιχαντιστών προς την Ευρώπη. «Αυτή, άλλωστε, είναι η αποστολή μας για λογαριασμό της Δύσης από τους Περσικούς Πολέμους: Να αναχαιτίζουμε την Ανατολή - εν ανάγκη και να την ενσωματώνουμε» είπε.

Υπερευαισθησίες

Στο ίδιο φόρουμ, το οποίο διοργάνωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με το δημόσιο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBG, μίλησε και ο δημοσιογράφος της «δημοκρατίας» Γιώργος Χαρβαλιάς, ο οποίος χαρακτήρισε τη «γειτονιά» μας ιδιόρρυθμη και εύφλεκτη, με υπερευαισθησίες εθνικές ή και εθνικιστικές, τόνισε όμως ότι, πέραν του βαλκανικού παραδόξου, υπάρχουν και παράδοξα που ξεκινούν από τις πολιτικές των μεγάλων δυνάμεων.

Εφερε δε ως παράδειγμα το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, για το οποίο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διαχρονικά μια επίσημη στάση υπέρ της χώρας μας, τόσο στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και πιο πρόσφατα, το 1992, σήμερα μετά βαΐων και κλάδων, όπως σημείωσε, καλωσορίζουν τη συμφωνία, που αναγνωρίζει μια άλλη «Μακεδονία», πέραν της ελληνικής.

Μαρία Μαθιοπούλου

Keywords
Τυχαία Θέματα