Χτύπησαν στο ψαχνό γυναίκες και παιδιά στο συλλαλητήριο

Χτύπησαν στο ψαχνό γυναίκες και παιδιά στο συλλαλητήριο10.09.2018Ρεπορτάζ

Εικόνες ντροπής, με τα χημικά να πνίγουν όσους διαδήλωναν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Από την
Ντόνια Κανιτσάκη

Χωρίς ίχνος ντροπής αστυνομικές δυνάμεις έριχναν επί ώρες χημικά το βράδυ του Σαββάτου εναντίον χιλιάδων διαδηλωτών που, κρατώντας την ελληνική σημαία, έκλαιγαν -και από τα δακρυγόνα και από συγκίνηση- τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και το «Μακεδονία ξακουστή» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Η Θεσσαλονίκη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, τα χημικά απλώθηκαν σε όλο το κέντρο της πόλης, ακόμα και στους χώρους του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, ενώ το ΕΚΑΒ έτρεχε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες σε 60 άτομα! Η «δημοκρατία» ήταν εκεί και είδε παιδιά, ηλικιωμένους, γυναίκες, αλλά και ιερωμένους να προσπαθούν όπως όπως να καλύψουν το πρόσωπό τους για να προφυλαχθούν. Το κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο θύμιζε οχυρωμένη πολιτεία που περιμένει κάποιον μεγάλο εχθρό, πνίγηκε στα χημικά, ενώ η σύγχυση που επικράτησε ήταν ο καλύτερος σύμμαχος ταραξιών που βρήκαν ευκαιρία να σπάσουν ό,τι συναντούσαν μπροστά τους. Το βράδυ του Σαββάτου, ένα μαύρο βράδυ για τη Θεσσαλονίκη, έγιναν οκτώ συλλήψεις, 28 προσαγωγές και τραυματίστηκαν 15 αστυνομικοί.

«Είναι καταφανέστατο ότι η κυβέρνηση είχε σκοπό να περικυκλώσει τους συγκεντρωμένους. Χρησιμοποιώντας μεθόδους παρακράτους και κουκουλοφόρους, επιδίωξε τη σύγκρουση και τη βία. Φυσικός και ηθικός αυτουργός των όσων έγιναν είναι η πολιτική της κυβέρνησης και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Το βράδυ του Σαββάτου ήθελαν να δώσουν το μήνυμα ότι κανείς δεν πρέπει να διαμαρτύρεται, ειδικά για το θέμα της Μακεδονίας» λέει στη «δημοκρατία» το ιδρυτικό μέλος του Φορέα Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία, και εκ των πρωτεργατών των συλλαλητηρίων, Μιχάλης Πατσίκας, και προαναγγέλλει συνέχιση του αγώνα.

Καταγγελίες

«Παρά την πολεμική από την πλευρά της κυβέρνησης όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, παρά την προβοκάτσια από κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, παρά το κλίμα φόβου που εντέχνως καλλιέργησαν στον κόσμο, χιλιάδες Ελληνες έστειλαν ηχηρό μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αδύνατον να περάσει» τονίζει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και εκπρόσωπος των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Γιώργος Τάτσιος, ο οποίος δηλώνει εντυπωσιασμένος από την αγριότητα με την οποία συμπεριφέρθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις σε ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά. «Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε απευθυνθεί στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, ζητώντας να γίνουν συλλήψεις όσων επιτεθούν στην Αστυνομία και να μη γίνει ρίψη δακρυγόνων» υπογραμμίζει ο κ. Τάτσιος, ο οποίος σχολιάζει ότι «η αντιμετώπιση των Ελλήνων πολιτών στο συλλαλητήριο δυναμώνει τη θέληση του κόσμου για την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εξάλλου, τέτοια υποδοχή πρωθυπουργού βλέπουμε μόνο σε πλάνα από τη Βενεζουέλα».

Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες:

Keywords
Τυχαία Θέματα