«Απομονώνεται διεθνώς η Τουρκία»!

«Απομονώνεται διεθνώς η Τουρκία»!07.01.2020Άρθρα

Αυστηρό μήνυμα Δένδια: Θέλουμε την καλή γειτονία, αλλά είμαστε έτοιμοι να υπερασπίσουμε την κυριαρχία μας

Ο αλόγιστος επεκτατισμός που φαίνεται ότι επιχειρεί η Τουρκία, είτε διά της ισχύος εκτός του δικαίου είτε ως αυτόκλητος προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων, μάλλον την οδηγεί σε διεθνή απομόνωση, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και έστειλε σαφές μήνυμα στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου ότι η Ελλάδα δεν κάνει εκχωρήσεις σε θέματα κυριαρχίας,

επιδιώκει μεν τον διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά είναι έτοιμη να προασπίσει με κάθε μέσο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. 

Με συνέντευξη που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο κ. Δένδιας τόνισε: «Όταν γειτονική μας χώρα επιδεικνύει παραβατική συμπεριφορά, οφείλουμε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα». Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση τι θα συμβεί αν η Τουρκία κάνει πράξη τις απειλές της και προχωρήσει σε έρευνες ή γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, σημείωσε: «Η συνταγματική μας υποχρέωση μας επιβάλλει να προασπίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και όλα τα νόμιμα μέσα την εθνική μας κυριαρχία. Το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιδρά στις προκλήσεις με ψυχραιμία δεν θα πρέπει να παρερμηνεύεται ως έλλειψη αποφασιστικότητας ή βούλησης να κάνουμε, αυτονόητα, το καθήκον μας».

Ερωτηθείς πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει η Αθήνα τα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Αγκυρα στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι «παράνομες ενέργειες δεν δημιουργούν τετελεσμένα γιατί απλά δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» και ότι «η διεθνής νομιμότητα τελικά επικρατεί».

Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ανήμερα του εορτασμού των Θεοφανίων και ο Τάκης Θεοδωρικάκος. «Οι Ελληνες είμαστε ένας φιλειρηνικός λαός. Θέλουμε τη συνεργασία και την ειρήνη στην περιοχή μας. Αλλά γνωρίζουν οι πάντες, όσοι επιβουλεύονται την κυριαρχία αυτού του τόπου, την ανεξαρτησία, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα σύνορά μας, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι Ελληνες να μην κάνουν τα πάντα για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Απομονώνεται, Τουρκία,apomononetai, tourkia