«Απογειώνουν» την ΠΑΝΓΑΙΑ ισχυροί επενδυτές

«Απογειώνουν» την ΠΑΝΓΑΙΑ ισχυροί επενδυτές11.03.2018Πρόσωπα

Μεγάλοι ξένοι θεσμικοί στο σχήμα της Invel, που ελέγχει το 65,49% της μεγαλύτερης εισηγμένης ελληνικής ΑΕΕΑΠ. Παπαχριστοφόρου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομία

Ταράζει τα νερά στην ελληνική αγορά ακινήτων η είσοδος ισχυρών ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό σχήμα της Invel, που ως γνωστόν ελέγχει το 65,49% της μεγαλύτερης εισηγμένης ελληνικής ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία

Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία).

Πριν από λίγα 24ωρα ολοκληρώθηκε και τυπικά η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της Invel Real Estate Partners, που εξασφαλίζει πλέον την παρουσία στην Ελλάδα δύο πολύ σημαντικών ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Πρόκειται για το αμερικανικό Castlelake, μια παγκόσμια εταιρία ιδιωτικών επενδύσεων που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 15 δισ. δολαρίων, και το βρετανικό equity fund Coller Capital, που ειδικεύεται σε τοποθετήσεις στη δευτερογενή αγορά και αποτελεί (με έτος ίδρυσης το 1990) ένα από τα παλαιότερα θεσμικά επενδυτικά σχήματα του είδους και ασφαλώς ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη.

Η είσοδος παικτών τέτοιου βεληνεκούς σε μια περίοδο που, αν εξαιρέσει κανείς την υπόθεση των «κόκκινων» δανείων, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από «επενδυτική ανομβρία», αποτελεί ασφαλώς θετική εξέλιξη που προδιαγράφει περαιτέρω ανάπτυξη της Πανγαία με ισχυρή προοπτική να καταστεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες εκμετάλλευσης ακινήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αρχιτέκτονες

Σχολιάζοντας τη σημαντική αυτή τοποθέτηση σοβαρών ξένων θεσμικών στην ελληνική αγορά ακινήτων ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής της Invel, που αποτέλεσε και τον αρχιτέκτονα του πρόσφατου deal, μίλησε για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία: «Η είσοδος τέτοιου επιπέδου blue chip investors αποδεικνύει ότι η Πανγαία αποτελεί μια εξαιρετικά ελκυστική πλατφόρμα για ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα για το προσεχές μέλλον. Η επισφράγιση της σχέσης με τέτοιου βεληνεκούς νέους επενδυτές θα αποτελέσει αφετηρία και για άλλα, πολύ ενδιαφέροντα νέα projects στη χώρα» τόνισε ο κ. Παπαχριστοφόρου.

Η αλλαγή στο μετοχικό σχήμα της Invel με την είσοδο των δύο μεγάλων θεσμικών επενδυτών κατέστη δυνατή μετά την αποχώρηση ενός εκ των αρχικών εταίρων (limited partner), του Ισραηλινού επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ, γεγονός που εξασφάλισε τη συγκατάθεση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία κατέχει μειοψηφικό μερίδιο περίπου 33% στη θυγατρική της Πανγαία και αναμένεται να παραδώσει το μάνατζμεντ στην Invel στις αρχές του επόμενου έτους. Τα σχέδια μελλοντικής ανάπτυξης της Πανγαία, που σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα με αξία χαρτοφυλακίου άνω του 1,5 δισ. και ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, περιλαμβάνουν πιθανότατα τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους τουλάχιστον 200.000.000 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η άντληση κεφαλαίων θα καταστεί πολύ πιο εύκολη με τη συμμετοχή στο επενδυτικό σχήμα των Castlelake και Coller. Αλλωστε μετά την είσοδο της Invel στην Πανγαία το 2013 η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρίας εκτινάχθηκε κατά 60%, ενώ οι επενδυτικές δραστηριότητές της επεκτάθηκαν και εκτός ελληνικού εδάφους, στην Ιταλία, στην Κύπρο και στα Βαλκάνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα