Η αγορά του ΔΟΛ και οι ψίθυροι

Η αγορά του ΔΟΛ και οι ψίθυροι 11.03.2018Παρασκήνιο

Το σκαρφάλωμα του Σταύρου Ψυχάρη, οι εμπάθειες, αλλά και το παρατσούκλι! Πώς με την κλωνοποιημένη Ντόλι επιτέθηκε μέσω του «Βήματος» στον Κώστα Καραμανλή

Μέρος 5ο

Του
ειδικού συνεργάτη

Ο Σταύρος Ψυχάρης, ο άνθρωπος που μεγάλωσε ακούγοντας αφηγήσεις για τους «αγώνες» μιας Αριστεράς η οποία κολακευόταν με την ιδέα ότι πολεμούσε τους δυνατούς, σε αναλογία ισχύος και επιρροής που είχε στα ελληνικά πράγματα, δεν υπολειπόταν ουδενός Ευρωπαίου ή Αμερικανού

ιμπεριαλιστή εκδότη. Μάλλον υπερείχε...

Το σημείο στο οποίο υστερούσε ήταν η συμπάθεια που ΔΕΝ έτρεφαν για το πρόσωπό του ορισμένοι εκ των υφισταμένων του. Ισως να ήταν οι αβροί τρόποι και η καλλιέργεια του αξέχαστου Χρήστου Λαμπράκη, και οι συγκρίσεις που αναπόφευκτα γίνονταν μεταξύ των δύο. Ισως η εμπάθεια που συχνά νιώθουν οι ανήμποροι έναντι των δυνατών. Πάντως, οι πάντα πρόθυμες δηλητηριώδεις γλώσσες ισχυρίζονται ότι έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου, μόλις γύριζε την πλάτη του, κάποιοι εκ του προσωπικού τον αποκαλούσαν «Butterball» (χαρακτήρας από την αμερικανική ταινία φρίκης «Hellraiser»). Αυτό το παρατσούκλι επαναλαμβανόταν όποτε τον αντίκριζαν να φορά γυαλιά ηλίου με στρογγυλούς φακούς, που τον έκαναν να μοιάζει με αυτή την κινηματογραφική φιγούρα.

Αδιαφορώντας για την άποψη των άλλων, ο Σταύρος Ψυχάρης συνέχισε να σκαρφαλώνει στην κορυφή του ελληνικού εκδοτικού μικρόκοσμου. Το σημαντικότερο «σημαιάκι» όλων το κάρφωσε το καυτό καλοκαίρι του 2005. Στις 9 Αυγούστου έγραφε η «Καθημερινή»: «Αίσθηση προκάλεσε η μεταβίβαση πακέτου 18.000.000 μετοχών του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στον Σταύρο Ψυχάρη. Στις 04.20 μ.μ., δηλαδή μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, πέρασε από το ταμπλό ένα πακέτο 18.000.000 μετοχών του ΔΟΛ, συνολικής αξίας 50.000.000 ευρώ. Οι μετοχές αυτές αντιστοιχούν στο 25,1% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΟΛ».



Οι απορίες των φθονερών συμπατριωτών μας, του στιλ «πού τα βρήκε 50.000.000 ευρώ;», είναι σίγουρα κακόβουλες. «Αν έχουν στοιχεία, να τα πάνε στον εισαγγελέα» που έλεγε κι ο αλησμόνητος Κώστας Σημίτης όποτε του μιλούσαν για πασοκικά σκάνδαλα.

Πόλεμος στη Ν.Δ.

Μια ιστορική, αλλά άδοξη στιγμή του «Βήματος» ήταν το πρωτοσέλιδο της 2ας Μαρτίου 1997. Οι εσωκομματικές εκλογές στη Ν.Δ. είχαν προγραμματιστεί για την 21η του μηνός (εαρινή ισημερία) και ο Σταύρος Ψυχάρης εμπνεύστηκε την ανοίκεια επίθεσή του στον Κώστα Καραμανλή από την Ντόλι, το κλωνοποιημένο προβατάκι, θέλοντας να ισχυριστεί ότι ο επόμενος αρχηγός της Ν.Δ. ήταν αποτέλεσμα κλωνοποίησης γόνων τζακιών της εξουσίας - άρα, ο Κώστας Σημίτης έπρεπε να παραμείνει πρωθυπουργός. Ο τίτλος του άρθρου ήταν: «Τα πρόβατα, ο λαός, τα τζάκια και το μέλλον». Στο λιβελογράφημα, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν τα εξής: «Το εικονιζόμενο αριστερά πρόβατο (η Ντόλι) είναι ζωντανή ομοιοτυπία άλλου προβάτου με κλωνοποίηση. Η επιστήμη διεθνώς προχωρεί με άλματα που προκαλούν τον θαυμασμό, αλλά και τον φόβο. (…) Δεξιά, εικονίζεται ο Κ. Καραμανλής ο “μικρός”, διεκδικητής και αυτός της προεδρίας στη Ν.Δ., όπου κορυφώνεται η μάχη για την ηγεσία. Οι αντιδράσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση για την προβολή του εν λόγω προσώπου γίνονται όλο και περισσότερες, καθώς πολλοί πλέον ομιλούν για απόπειρα “κλωνισμού” στην ελληνική πολιτική σκηνή!»

Ο κουμπάρος των ισχυρών

Ο Σταύρος Ψυχάρης είναι -αν μη τι άλλο- άνθρωπος που ξέρει τι θέλει και βρίσκει τρόπο να το αποκτήσει. Ο νους του είναι διεισδυτικός. Εμβαθύνει στα προβλήματα και ανακαλύπτει λύσεις εκεί όπου φαίνεται ότι δεν υπάρχουν. Μία από τις λύσεις για να ξεφορτωθεί κάποιος την ανεπιθύμητη συντροφιά της ανάγκης είναι η κουμπαριά. Οσο πιο ισχυροί οι νονοί τόσο καλύτερα για όλους. Από τον πρώτο γάμο του ο κ. Ψυχάρης απέκτησε δύο γιους: Ο πρωτότοκος είναι ο Παναγιώτης (τον βάφτισε ο Βύρωνας Σταματόπουλος, υφυπουργός Τύπου της δικτατορίας). Χούντα... ξεχούντα, οι υπουργοί της ήταν ισχυροί και η δύναμη είναι μια αρετή από μόνη της. Δεύτερος γιος του Ψυχάρη, ο Ανδρέας, ο οποίος πήρε το όνομα του νονού του, Ανδρέα Παπανδρέου! Την απόσταση, λοιπόν, από την 21η Απριλίου μέχρι τον σοσιαλισμό ο δαιμόνιος πρώην εκδότης την κάλυψε μέσω δύο βαφτίσεων! Στον δεύτερο γάμο του ο κ. Ψυχάρης προχώρησε με τη δημοσιογράφο και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΛ Χριστίνα Τσούτσουρα. Με την κυρία Τσούτσουρα απέκτησε δύο κόρες, τη Χριστίνα (τη βάφτισε ο αείμνηστος Χρήστος Λαμπράκης) και τη Σοφία (την οποία βάφτισε ο Σωκράτης Κόκκαλης). Τα πρώτα δύο παιδιά Ψυχάρη τα βάφτισαν πολιτικοί και τα άλλα δύο επιχειρηματίες. Η μικρογραφία της ελληνικής Ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών σε τέσσερα ονόματα νονών.

Η προκήρυξη για το «γιουσουφάκι»

Στις 27 Μαρτίου 1995, η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν χτύπησε με δύο ρουκέτες τις εγκαταστάσεις του Mega στην Παιανία, ακριβώς την ώρα που μεταδιδόταν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, στις 20.30.
Μετά το χτύπημα ακολούθησε η δημοσιοποίηση της σχετικής προκήρυξης. Σχεδόν στο 50% του κειμένου (από την ενότητα 3 της προκήρυξης και μετά) η 17Ν σχολίαζε σκωπτικά και επιθετικά ένα «γιουσουφάκι», χαρακτήρα που οι κακές γλώσσες των Αθηνών ταύτισαν με τον Σταύρο Ψυχάρη. Η λεκτική επίθεση των τρομοκρατών εναντίον του Ψυχάρη ξεκινούσε έτσι: «Υπάρχει κάποιος κύριος, πασίγνωστος στο χώρο του σαν Γιουσουφάκι, διευθυντής μεγάλης εφημερίδας “ποιότητας”, που ανήκει σε ισχυρό οικονομικό παράγοντα, άνθρωπο των γραμμάτων και των τεχνών. Το πώς, βέβαια, ο κύριος αυτός αναρριχήθηκε σ' αυτή τη θέση, την οποία στους κουτόφραγκους κατέχουν συνήθως συγγραφείς και γενικά άνθρωποι αναγνωρισμένοι πλατύτερα σαν πνευματικοί ταγοί, είναι κι αυτό ένα από τα μυστήρια της “καθ' ημάς Ανατολής”».

Keywords
Τυχαία Θέματα