Από βόμβα βυθίστηκε το τάνκερ «Αγία Ζώνη»

Από βόμβα βυθίστηκε το τάνκερ «Αγία Ζώνη»13.04.2019Ρεπορτάζ

Πόρισμα-σοκ του Πολυτεχνείου για το ναυάγιο του 2017 στον Σαρωνικό: «Το ρήγμα προκλήθηκε από έκρηξη»

Νέα δεδομένα αλλά και πλήθος ερωτημάτων φέρνει το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» τον Σεπτέμβριο του 2017, καθώς αποφαίνεται πως δεν πρόκειται για ναυτικό ατύχημα, αλλά για δολιοφθορά. Σύμφωνα με το ΕΜΠ, πρόκειται για βόμβα που είχε τοποθετηθεί στη δεξιά πλευρά του δεξαμενόπλοιου!

Αξίζει να υπενθυμίσουμε

πως από τις πρώτες κιόλας ημέρες μετά το ναυάγιο η πλευρά του πλοιοκτήτη του «Αγία Ζώνη ΙΙ» Θεόδωρου Κουντούρη άφηνε να εννοηθεί ότι το πλοίο του μπορεί να έπεσε θύμα ανταγωνιστών. Ποια συμφέροντα μπορεί να κρύβονται πίσω από μια τέτοια πράξη, που μάλιστα είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή;

Συγκεκριμένα, το πολυσέλιδο πόρισμα του Τμήματος Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του ΕΜΠ, που συμπεριλήφθηκε στη δικογραφία της Εισαγγελίας Πειραιά, ενισχύει τις διαπιστώσεις του Γ’ Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων, που κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Ομάδα του ΕΜΠ επισκέφθηκε το ναυάγιο και μελέτησε τα ευρήματα εξετάζοντας κάθε λεπτομέρεια.

«Ηταν αξιόπλοο»

Οπως αναφέρει το πόρισμα του ΕΜΠ, «από όλες τις εκθέσεις επιθεωρήσεως καθώς και τα πιστοποιητικά του πλοίου που ελέγχθηκαν ουδεμία έλλειψη ή παρατυπία εντοπίστηκε. Το πλοίο συντηρείτο ενδελεχώς και ήταν αξιόπλοο». Επίσης διαπιστώνει ότι «με βάση τα αποτελέσματα των εκ του σύνεγγυς επιθεωρήσεων, απορρίπτεται η πιθανότητα να κατακλύστηκε το μηχανοστάσιο του πλοίου από διαρροή λόγω φθοράς στο δίκτυο θαλάσσης του πλοίου ή στα ελάσματα των πλευρών και του πυθμένα. Επίσης αποκλείστηκε και η πιθανότητα κατάκλυσης του μηχανοστασίου λόγω λειτουργίας των αντλιών θαλάσσης του πλοίου».

Για το ρήγμα στη δεξιά πλευρά το ΕΜΠ καταλήγει: «Από τα ευρήματα της μελέτης των ελασμάτων του μεγάλου ρήγματος στη δεξιά πλευρά του πλοίου και από συγκριτική αντίστοιχη μελέτη υλικού από έλασμα ευρισκόμενο μακριά του ρήγματος αυτού συμπεραίνεται πως η επίμαχη περιοχή φέρει χαρακτηριστικά αστοχίας που σχετίζονται με θραύση εξαιτίας πολύ μεγάλου ρυθμού παραμόρφωσης των ελασμάτων της, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας». Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλα τα ευρήματά τους παραπέμπουν σε εκρηκτική φόρτιση.
Υπενθυμίζεται ότι το πλοίο είχε αγκυροβολήσει έμφορτο με 2.194 τόνους μαζούτ και 340 τόνους ντίζελ στον Σαρωνικό.

Είκοσι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 10ης Σεπτεμβρίου του 2017, ύστερα από έναν περίεργο θόρυβο στη δεξιά πλευρά, πήρε γρήγορα κλίση και άρχισε να βυθίζεται.

Τι λέει ο πλοιοκτήτης

«Η καταστροφή που έχουμε πάθει δεν έχει τελειωμό. Ακόμα συνεχίζεται. Ζητάμε τα πορίσματα από τον ανακριτή για να μπορέσουμε να κινηθούμε κι εμείς, να δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί και να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη» δήλωσε από την πλευρά του ο πλοιοκτήτης Θεόδωρος Κουντούρης. Μιλώντας στο Σκάι τόνισε: «Αυτό που λέει το πόρισμα είναι αυτό που έχω ισχυριστεί από την αρχή. Βάσει της εμπειρίας που έχουμε στα πλοία, ένα πλοίο σε 20 λεπτά δεν βυθίζεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα