Απίστευτο: 2.000 σχολεία ζητούν να μπουν και φέτος στο πρόγραμμα σίτισης

Απίστευτο: 2.000 σχολεία ζητούν να μπουν και φέτος στο πρόγραμμα σίτισης05.11.2018Παιδεία

Με δωρεές ιδιωτών σιτίζονται τα παιδιά, ενώ δεκάδες χιλιάδες θα μείνουν εκτός...

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Μπορεί στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ να... αλληλοσυγχαίρονται για την «έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια», ωστόσο στην πραγματική ζωή συνολικά 100.000 μαθητές σε 650 σχολεία

ευπαθών περιοχών παίρνουν κάθε μέρα το πρωινό τους, που περιλαμβάνει αρτοσκευάσματα, φρέσκα φρούτα, γάλα ή γιαούρτι με μέλι, στο πλαίσιο του ιδιωτικού Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής - ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιείται για όγδοη συνεχή χρονιά. Την ίδια στιγμή περισσότερα από 2.000 σχολεία (!) από όλη την Ελλάδα έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οσον αφορά εκείνους τους μαχητικούς πολιτικούς της σημερινής κυβέρνησης, οι οποίοι πριν από τέσσερα χρόνια είχαν πιάσει στασίδι στα κανάλια και διαμαρτύρονταν -και δικαίως- για τα παιδιά που λιποθυμούσαν από την πείνα στα σχολεία και σήμερα φαίνεται να έχουν... λησμονήσει το θέμα, καλό είναι να γνωρίζουν ότι εν έτει 2018 υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη προσφοράς λευκού γάλακτος ή και γιαουρτιού με μέλι, το οποίο είναι το αγαπημένο τρόφιμο των παιδιών.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα σίτισης σε παιδιά ευπαθών οικογενειών υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis από το 2012, με ιδρυτικό δωρητή το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και τη συνδρομή πολλών ιδρυμάτων, οργανισμών, εταιριών και μεμονωμένων πολιτών.

Το πρόγραμμα σίτισης άρχισε εκ νέου στις 29 Οκτωβρίου και περισσότερα από 2.000 σχολεία από όλη την Ελλάδα έχουν αιτηθεί και αναμένουν να ενταχθούν. Ωστόσο οι οικονομικές δυσκολίες δίνουν τη δυνατότητα κάλυψης μικρού ποσοστού των αιτούμενων σχολείων, ενώ στόχος είναι έως τα μέσα Νοεμβρίου να ενταχθούν επιπλέον 10.000 μαθητές.

Να σημειωθεί ότι είναι ιδιαίτερα συγκινητική η ενίσχυση που δέχεται το Ινστιτούτο Prolepsis από πολίτες και επιχειρήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πολίτες από την Ελλάδα και Ελληνες μετανάστες στην ξενιτιά προσφέρουν ποσά των 10-40 ευρώ για να εξασφαλίσουν τα γεύματα ενός παιδιού για μία εβδομάδα ή έναν μήνα, ενώ εταιρίες εξασφαλίζουν τη σίτιση των μαθητών για ολόκληρα σχολεία για έναν χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από 80 εταιρίες και οργανισμοί έχουν στηρίξει τη σίτιση των παιδιών στο σχολείο από το 2012 έως σήμερα.

Παράλληλα, εκατοντάδες παιδιά ιδιωτικών σχολείων οργανώνουν δράσεις οικονομικής στήριξης ή προσφέρουν 1,5-2 ευρώ για να καλυφθεί το γεύμα κάποιου παιδιού που δεν το γνωρίζουν. Κάθε δωρεά είναι σημαντική και μπορεί να εξασφαλίσει γεύματα σε παιδιά που έχουν μεγάλη ανάγκη (https://goo.gl/GxSLpN). Σημειώνεται ότι από το 2012 έως σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 14.600.000 γεύματα σε 650 σχολεία και τουλάχιστον 100.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα