«Αόρατα χέρια» υπεξαίρεσαν τα πετροδόλαρα του Καντάφι

«Αόρατα χέρια» υπεξαίρεσαν τα πετροδόλαρα του Καντάφι02.11.2018Ειδήσεις

Μέγα σκάνδαλο στο Βέλγιο! Χάθηκαν τόκοι $5 δισ. από «παγωμένους» λογαριασμούς του δικτάτορα. Ζητεί άμεσα εξηγήσεις ο ΟΗΕ

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μόνο «ψιλά» δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τα περίπου 5 δισ. δολάρια που έκαναν... φτερά από τους κατά τα άλλα «παγωμένους», με απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), λογαριασμούς του δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι.

Ενα τεράστιο ποσό που φαίνεται ότι έχει καταλήξει πλέον στα χέρια αγνώστων (;), με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ στο Βέλγιο να καλείται τώρα να δώσει απαντήσεις για το τι ακριβώς συνέβη.

Η πολιτική «βόμβα» έσκασε στη χώρα έπειτα από σχετικό ρεπορτάζ του RTBF, το οποίο, επικαλούμενο πηγή των μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε ότι καταβλήθηκαν έως 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε άτομα που ελέγχουν τους λογαριασμούς του δολοφονηθέντος Λίβυου δικτάτορα, αλλά και σε πολιτοφύλακες που βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες για τη συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη βορειοαφρικανική χώρα.

Οπως αποκάλυψε μάλιστα το κρατικό ειδησεογραφικό δίκτυο, το Βέλγιο εφήρμοσε μεν την απόφαση του ΟΗΕ για «πάγωμα» των λογαριασμών του Καντάφι, αλλά συνέχισε να καταβάλλει τόκους και μερίσματα!
Είναι γνωστό ότι, έπειτα από τη νατοϊκή επέμβαση το 2011 στη Λιβύη, τα Ηνωμένα Εθνη επέβαλαν κυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία της λιβυκής κυβέρνησης στο εξωτερικό, «παγώνοντας» περί τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια της Λιβυκής Επενδυτικής Αρχής σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Η έρευνα

Φαίνεται όμως ότι ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «πάγωσαν» μόνο τα αρχικά ποσά, και όχι τους τόκους και τα μερίσματα που προέκυψαν από το 2011. Τώρα, τα Ηνωμένα Εθνη τρέχουν να κάνουν έρευνα για την καταγγελλόμενη υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων, τόνισε ο Βέλγος βουλευτής Ζορτζ Ζιλκινέ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έγγραφα του ΟΗΕ επιβεβαιώνουν ότι το Βέλγιο απέτυχε να συμμορφωθεί με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για το “πάγωμα” των λιβυκών περιουσιακών στοιχείων».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι μέχρι στιγμής ο ΟΗΕ έχει λάβει ατελείς πληροφορίες από τις Αρχές της χώρας και ότι είναι ανάγκη «να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, αφού μπορεί να οδηγήσει σ’ ένα μεγάλο σκάνδαλο, εφόσον εστάλησαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε άγνωστα άτομα στη Λιβύη».

Keywords
Τυχαία Θέματα