Μήνυμα σε Ερντογάν για συζητήσεις χωρίς «τσαμπουκάδες»

Μήνυμα σε Ερντογάν για συζητήσεις χωρίς «τσαμπουκάδες»09.09.2019ΝΔ

Έτοιμος για συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο προς εκτόνωση της έντασης στην περιοχή δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ...

... επιβεβαιώνοντας ότι πρόθεσή του είναι να συναντήσει τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι σε μια τέτοια συνάντηση η Ελλάδα

έχει στο πλευρό της το Διεθνές Δίκαιο και ο ίδιος θα παρουσιάσει με αυτοπεποίθηση τις θέσεις της χώρας, υπογράμμισε ότι «πρέπει ο κ. Ερντογάν να αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Ο πρωθυπουργός αποσυνέδεσε από τις διμερείς σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας το προσφυγικό ζήτημα και τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, χαρακτηρίζοντας αυτά τα δύο ζητήματα θέματα που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Προσφυγικό

Ειδικά δε για το Προσφυγικό ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Τουρκία πρέπει να γίνει χωρίς «τσαμπουκάδες» από τη μεριά της Αγκυρας και τόνισε ότι στόχος του Ερντογάν με τις απειλές για το Προσφυγικό είναι να πάρει περισσότερα χρήματα από την Ε.Ε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της Αγκυρας για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές το τελευταίο διάστημα και επεσήμανε ότι Μέρκελ και Μακρόν είδαν θετικά το αίτημά του για έξοδο από τη Σένγκεν των ευρωπαϊκών χωρών που δεν μοιράζονται τα βάρη του Προσφυγικού.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι θα έρθει σε επαφή με τους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κρατών προκειμένου να βοηθήσουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, στον επιμερισμό των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων.

Ηχηρό μήνυμα έστειλε ο κ. Μητσοτάκης και στην Αλβανία, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αν τα Τίρανα δεν σεβαστούν τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης, αν και επέμεινε ότι πρόκειται για μια «εθνικά επιζήμια συμφωνία», έριξε εμφανώς τους τόνους σημειώνοντας ότι «τη θεωρούμε κακή συμφωνία, αλλά τη βρήκαμε.

Την κληρονομήσαμε. Μόνο έλεγχος της εφαρμογής της μπορεί να γίνει», ενώ έριξε το βάρος στην ανάγκη στήριξης του brand της «αυθεντικής Μακεδονίας» προκειμένου «η βόρεια Ελλάδα να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας».

Keywords
Τυχαία Θέματα