«Αντάρτικο» Ιβανόφ, που δεν θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα!

«Αντάρτικο» Ιβανόφ, που δεν θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα! 24.09.2018Παρασκήνιο

Ο πρόεδρος των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι θα απέχει, χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών «εθνικά επιζήμια»

Στο αντάρτικο περνά ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ. Μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε

πως θα απέχει από τη διαδικασία, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «αντισυνταγματική» και «εθνικά επιζήμια» για τη χώρα του. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι τα προβλήματα για τον προκλητικό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ παραμένουν ακόμη και να επικρατήσει το «ναι» την προσεχή Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, αφού ακολουθούν οι αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ιβανόφ τόνισε: «Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας, και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης». Και πρόσθεσε: «Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτόν δεν θα προσέλθω να ψηφίσω».

Ο Σκοπιανός πρόεδρος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και θα παραμένει μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι ο Γκιόργκι Ιβανόφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο επίσης αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση», αν και τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία στροφή στη στάση του κόμματος, το οποίο διά του επικεφαλής του Χρίστιαν Μιτσκόσκι κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, ενώ υποστήριξε πως, αν επικρατήσει το «ναι», τότε θα στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές.



Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρά κατά του Ζόραν Ζάεφ γιατί υπέκυψε στις αντιδράσεις από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, και διόρθωσε το τηλεγράφημα του πρακτορείου ΜΙΑ με τη συνέντευξή του στην οποία έλεγε «δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία από τη δική μας». Τόσο η αντιπολίτευση όσο και τα ΜΜΕ που βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση έκαναν λόγο για «απαγόρευση της χρήσης του ονόματος “Μακεδονία”» αμέσως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ακόμα δεν τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα. Το πρώτο σκάνδαλο είναι μπροστά μας. Ο Ζόραν Ζάεφ, που είναι πρωθυπουργός της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”, έπειτα από παρατηρήσεις του νότιου γείτονά μας, πρέπει να λογοκρίνει τις ίδιες τις δηλώσεις του. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, μόλις μετέδωσε την αυθεντική δήλωση, έπρεπε ξαφνικά να την αλλάξει και να την αντικαταστήσει με κάτι που ο Ζάεφ δεν είπε, μόνο και μόνο για να μη μεταδώσει αυτό που είπε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE.

Προκαλεί ο Ζάεφ, που μιλά για «μία και μοναδική Μακεδονία»

Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ενόσω η κλεψύδρα για το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής 30 Σεπτεμβρίου αδειάζει.

Λίγες ώρες μετά την εθνικιστική «βόμβα» ότι «δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία από τη δική μας», έστω και αν προσπάθησε να ανασκευάσει τα λεγόμενά του μετά τις αντιδράσεις από Αθήνα και Σόφια, ο κ. Ζάεφ επανήλθε και δήλωσε ότι η Δύση αναγνωρίζει τον «μακεδονικό λαό» και τη «μακεδονική γλώσσα».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων αναφέρθηκε στα «κέρδη» που θα αποκομίσει η χώρα του από τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά και τη συνάντηση που έχει με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, αλλά και το μήνυμα στήριξης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και με ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «Τόσο ο Μάικ Πενς όσο και ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν ότι έχουμε ένα κράτος, έναν “μακεδονικό λαό” και μία “μακεδονική γλώσσα” που αναγνωρίζονται από όλο τον κόσμο». Στην ίδια ανάρτηση απηύθυνε άλλη μια φορά πρόσκληση για συμμετοχή στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου «για ψήφους υπέρ της ευρωπαϊκής Μακεδονίας» και κάλεσε τους Σκοπιανούς να μη μείνουν σπίτι τους.

«Μη μείνετε στο σπίτι σας. Στις 30 Σεπτεμβρίου ψηφίζουμε και γράφουμε ιστορία» κατέληξε στην ανάρτησή του ο Ζόραν Ζάεφ και, όπως όλα δείχνουν, τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει με ένα μπαράζ προκλήσεων να πείσει τους Σκοπιανούς να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα.

Πιέσεις από τον Μακρόν και κινδυνολογία από τον Γάλλο πρέσβη

Μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία στην επιχείρηση στήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών μπήκε και η Γαλλία, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να καλεί με βιντεοσκοπημένο μήνυμα τους Σκοπιανούς να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα και τον Γάλλο πρέσβη στα γειτονικά Σκόπια να απειλεί τους πολίτες πως έχουν να επιλέξουν μεταξύ «Βόρειας Μακεδονίας και Βόρειας Κορέας».

Ο Κριστιάν Τιμονιέ, μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στα Σκόπια, ισχυρίστηκε πως κατά τη γνώμη του, σε περίπτωση που η χώρα απορρίψει τον συμβιβασμό, κινδυνεύει ουσιαστικά με απομόνωση. «Μιλώ εδώ και καιρό με “Μακεδόνες” και ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, όμως θα πρέπει να σκεφτούν τις επόμενες γενιές. Για να το πω χωρίς περιστροφές: Η επιλογή είναι ανάμεσα στη Βόρεια Μακεδονία και τη Βόρεια Κορέα. Να ξέρετε τι θα επιλέξετε» ανέφερε ο Γάλλος πρεσβευτής στα Σκόπια.

Την ίδια στιγμή, παρέμβαση από το Παρίσι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη σελίδα στο facebook της γαλλικής πρεσβείας στα Σκόπια, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες της γειτονικής χώρας να πουν «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτηρίζει «καρδιά του μέλλοντός μας».

«Αν και καμία συμφωνία δεν είναι τέλεια, η συγκεκριμένη αναμενόταν 27 χρόνια και επετεύχθη χάρη στο θάρρος της πολιτικής ηγεσίας σε Ελλάδα και Σκόπια. Είναι μια καλή συμφωνία για εσάς, για την περιοχή και για όλη την Ευρώπη» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντάρτικο Ιβανόφ,antartiko ivanof