Ψάχνουν νέους λογαριασμούς

Ψάχνουν νέους λογαριασμούς31.10.2018Παρασκήνιο

Αναζητούν σε πέντε χώρες στοιχεία για το «μαύρο χρήμα» του Παπαντωνίου

Μπαράζ αιτημάτων δικαστικής συνδρομής αποστέλλουν οι ανακριτές Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευάγγελου, στο «μικροσκόπιο» των οποίων βρίσκονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί που διατηρούν στο εξωτερικό ο προφυλακισμένος πλέον πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου. ΗΠΑ, Βέλγιο, Κύπρος, Ολλανδία

και Γαλλία είναι οι χώρες στις οποίες αναζητούν ύποπτες ροές μαύρου χρήματος με αποδέκτη τον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των δικαστικών Αρχών εστιάζεται στην περίπτωση της Γαλλίας, γενέτειρας του Γιάννου Παπαντωνίου, όπου διατηρεί τραπεζικούς λογαριασμούς. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος υπουργός φέρεται ήδη ότι έχει προβεί σε κινήσεις για να μπλοκάρει ενδεχόμενο άνοιγμά τους.
Την ίδια τακτική ακολούθησε το ζεύγος Παπαντωνίου - Κουράκου και στην περίπτωση της Ελβετίας, όπου, σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, φέρεται ότι επιχείρησαν να εμποδίσουν τις ελληνικές Αρχές να λάβουν γνώση γύρω από τους επίμαχους λογαριασμούς που διατηρούσαν στις ελβετικές τράπεζες.

Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς του, το ζεύγος, που εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017 και παρουσία δικηγόρου συναίνεσε στην άρση του τραπεζικού απορρήτου για δύο λογαριασμούς και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο, φέρεται ότι υπογείως επιχειρούσε να μπλοκάρει τη διαδικασία. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με αποκαλυπτικά έγγραφα της δικογραφίας, η Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου φέρεται ότι υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών Αρχών πως η ίδια και ο σύζυγός της δεν παρείχαν τη συναίνεσή τους στους ανακριτές αλλά… παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου!

Αυτός άλλωστε ήταν και ένας από τους λόγους που έγειραν τη ζυγαριά της Δικαιοσύνης υπέρ της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση μέτρησε και το γεγονός ότι το ζεύγος Παπαντωνίου αμέσως μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας για τη μίζα των 2.800.000 ελβετικών φράγκων που κατηγορείται ότι έλαβε ο πρώην υπουργός προκειμένου να προωθήσει τις συμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού άρχισε να εκποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του στην Ελλάδα!

Βοήθεια από Κύπρο

Χείρα βοηθείας στις ανακριτικές Αρχές φέρεται ότι έδωσε η κυπριακή Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (ΜΟΚΑΣ), που εισέφερε κρίσιμα στοιχεία γύρω από το γαϊτανάκι των υπεράκτιων εταιριών μέσω των οποίων διακινήθηκαν τα ύποπτα εμβάσματα από την Thales. Πολύτιμα στοιχεία ήρθαν στα χέρια των Αρχών και από την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των υπαλλήλων της ελβετικής τράπεζας και του επιχειρηματία ο οποίος διακίνησε τα 2.800.000 ελβετικά φράγκα.

Πλέον, οι δικαστικές Αρχές αναμένουν την απάντηση της Βουλής στο αίτημά τους αν θα ανοίξει ο δρόμος για την άσκηση ποινικής δίωξης στο πρόσωπο του πρώην υπουργού και για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, ενώ στόχος τους είναι να εξετάσουν τον πρώην πρόεδρο της Thales Μισέλ Ζοσεράν.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Η αγωνία προδίδει τον πανικό!

Οταν επιστρατεύεις ακόμα και τους παλιούς συμμαθητές, ψάχνοντας απεγνωσμένα κάποιον να πει μια καλή κουβέντα για σένα, τότε τα πράγματα είναι πολύ σκούρα.
Πάλι καλά που δεν μας είπαν ότι o... μικρός Γιάννος ήταν επιμελής, δεν καβγάδιζε στο διάλειμμα και δεν έπαιρνε απουσίες... Αστεία πράγματα, ενδεικτικά πανικού! Αναρωτιέμαι, όμως: Γιατί τόση αγωνία να βρεθούν υποστηρικτές του πρώην υπουργού, οι οποίοι ουσιαστικά επιτίθενται στη Δικαιοσύνη; Ποιος τους καθοδηγεί και πώς βρίσκουν με τόση ευκολία πρόσβαση σε μεγάλα media; Μήπως ο μέντορας του Γιάννου οργανώνει επικοινωνιακή αντεπίθεση; Μάλλον κάτι φοβάται...

Δ. Ριζούλης

Στηρίζουν τον Γιάννο 13... συμμαθητές του

Στα... χνάρια του Κώστα Σημίτη κινούνται 13 συμμαθητές του Γιάννου Παπαντωνίου στο Πειραματικό Σχολείο της Αθήνας, που με επιστολή τους δηλώνουν τη στήριξή τους στον προφυλακισμένο πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, μετά τον πρώην πρωθυπουργό που παριστάνει τον θλιμμένο για τον πρώην στενό του συνεργάτη δηλώνοντας ότι «στενοχωριέται», οι συμμαθητές του κ. Παπαντωνίου, ανάμεσά τους και ο νομικός και πρώην υπουργός Νίκος Αλιβιζάτος, παρακολουθούν, όπως γράφουν, τη δοκιμασία του και εκφράζουν την πεποίθηση ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της με ευθυδικία.

Χωρίς να τολμούν να αναφερθούν στις σοβαρές κατηγορίες που βαραίνουν τον πρώην υπουργό Αμυνας, υποστηρίζουν ότι μέχρι την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης αυτός έχει το τεκμήριο της αθωότητας, ενώ εκτιμούν ότι δεν συντρέχουν λόγοι για την προσωρινή κράτησή του.
Την ίδια ώρα, ο δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης Παπαδήμου Παντελής Καψής, με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τιτλοφορείται «Σημίτη θα λένε και θα κλαίνε», εξυμνεί τον πρώην πρωθυπουργό και τους «εκσυγχρονιστές» στο σύνολό τους.
«Την επομένη των εκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, ο διάλογος αυτός θα ανοίξει ξανά ακόμα και μέσα στην Αριστερά. Οση αλλεργία και αν προκαλεί ο Σημίτης στους επίγονους του Κωνσταντόπουλου, ξέρουν ότι θα τον βρουν μπροστά τους» αναφέρει, ευρισκόμενος προφανώς εκτός τόπου και χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα