Ανεξέλεγκτη η παράνομη διακίνηση ροδάκινων

Ανεξέλεγκτη η παράνομη διακίνηση ροδάκινων01.08.2018Ρεπορτάζ

Τα προϊόντα τα οποία συγκεντρώνονται από ανειδίκευτους σε ακατάλληλους χώρους πωλούνται χωρίς φορολογικά παραστατικά

Ρεπορτάζ
Μαρία Μαθιοπούλου

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βρίσκεται η παράνομη διακίνηση φρούτων και δη συμπύρηνων ροδάκινων, με το φαινόμενο μάλιστα να είναι φέτος έντονο. Οπως καταγγέλλει η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), πολλά προϊόντα συγκεντρώνονται από τυχαίους και εξωθεσμικούς διακινητές σε χώρους ακατάλληλους και

χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές, χωρίς φορολογικά παραστατικά, χωρίς ασφαλισμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς να τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας και χωρίς να διασφαλίζονται οι ποιοτικές προδιαγραφές.

Μάλιστα, συχνό είναι και το φαινόμενο ξένων αγοραστών, κυρίως από τη Βουλγαρία, που αγοράζουν ροδάκινα απευθείας
από το χωράφι, πληρώνοντας τοις μετρητοίς και χωρίς παραστατικά και διογκώνοντας έτσι τη φοροδιαφυγή.

Πλήγμα στον κλάδο

«Το πρόβλημα δεν είναι φετινό, βλέπουμε, όμως, ότι οξύνεται χρόνο με τον χρόνο» λέει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΕΚΕ Κώστας Αποστόλου, εξηγώντας ότι καθένας μπορεί να διαθέσει φρούτα είτε χωρίς παραστατικά είτε με υποτιμολογούμενα παραστατικά, με συνέπεια πολλές ποσότητες να διακινούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο, πλήττοντας τον κλάδο, που ήδη περνά δύσκολα.

Οπως αναφέρει η ΕΚΕ, η φορολογική επιβάρυνση των αγροτών είναι σαφώς υψηλότερη τα τελευταία χρόνια, δίνοντας κίνητρο σε ασυνείδητους να επιδιώκουν τη διακίνηση των προϊόντων χωρίς παραστατικά.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, στην κεντρική Μακεδονία υπάρχουν περισσότεροι από 300 χώροι διακίνησης, εκ των οποίων πολλοί είναι παράνομοι, ενώ 50 θα υπερεπαρκούσαν. «Καλούμε την Πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της να επέμβουν αποτελεσματικά ώστε να δοθεί επιτέλους τέλος σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» αναφέρουν οι κονσερβοποιοί.

Οσο για την εικόνα της φετινής παραγωγής συμπύρηνου ροδάκινου, εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 10%-15% σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε φτάσει τους 380.000 τόνους, με τις φτωχότερες επιδόσεις να αποδίδονται στις κλιματικές μεταβολές, όπως είναι, για παράδειγμα, οι συνεχιζόμενες βροχές μέσα στο καλοκαίρι. Ο ιδιαίτερα εξωστρεφής κλάδος πάντως, ο οποίος κατευθύνει πάνω από το 50% της παραγωγής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεχίζει την προσπάθεια να «ανοίξει» νέες αγορές εκτός συνόρων, από τη Λατινική Αμερική μέχρι και τη Σιγκαπούρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα