Ανεβαίνει (σιγά σιγά) το ηλεκτρονικό εμπόριο και στην Ελλάδα

Ανεβαίνει (σιγά σιγά) το ηλεκτρονικό εμπόριο και στην Ελλάδα14.01.2019Οικονομία

Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ αναμένεται να δαπανήσουν το 2019 οι Ελληνες για online αγορές προϊόντων και υπηρεσιών

Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, καθώς σήμερα μόλις τέσσερις στους 10 καταναλωτές κάνουν online αγορές, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε ώριμες

online ευρωπαϊκές αγορές ξεπερνά το 70%-75%.

Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη για το ηλεκτρονικό εμπόριο, που διεξάγει το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η ανοδική πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου σχετίζεται τόσο με την ψηφιακή ωριμότητα των ίδιων των καταναλωτών όσο και με τη στροφή των ίδιων των εταιριών προς το ψηφιακό κανάλι. Πάνω από 7.000 ελληνικές εταιρίες θα λειτουργούν πλέον οργανωμένο ψηφιακό κανάλι πώλησης το 2019, εκ των οποίων τα 2/3 είναι μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις (με απασχόληση πάνω από 10 άτομα) και το 1/3 είναι μικρές, δυναμικές εταιρίες, με κύριο κανάλι πώλησης το ψηφιακό.

Την ίδια στιγμή, πάντως, εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα στην ελληνική ηλεκτρονική αγορά. Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι online αγοραστές αφορούν την παράδοση των προϊόντων, όπως οι υψηλές χρεώσεις παράδοσης (70%), το ωράριο παραλαβής (31%) και η παραλαβή ελαττωματικών προϊόντων (15%). Η δεύτερη κατηγορία προβλημάτων αφορά την υποστήριξη, όπως δυσκολία πληροφόρησης μετά την αγορά (19%) και δυσκολία στην τηλεφωνική επικοινωνία (13%).

Keywords
Τυχαία Θέματα