ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ
Η πορεία από την αντίθεση στην... αγορά των Βρυξελλών
Του πολίτη
Π.Α. Παπαγαρυφάλλου*
Aς δούμε τις αρχικές εθνικές θέσεις του Α. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ για το όνομα των Σκοπίων.
1. Είδαμε ότι η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, στα 1992-1993, είχε αναθέσει την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ως προς το όνομα των Σκοπίων, στην ιδιωτική εταιρία Manatos & Manatos στην Ουάσινγκτον, η οποία κατοχύρωσε και τη σύνθετη ονομασία. Πάνω στο εθνικό θέμα και στην ιστορία της Ελλάδας μας και της πολύπαθης Μακεδονίας επένδυσε κομματικά ο πατριάρχης του ελληνικού λαϊκισμού και της πολιτικής φαυλότητας, ο «αντιαμερικανός» Α. Παπανδρέου, του οποίου παραθέτω μερικές θέσεις ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση.
2. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ του 1993 διαβάζουμε και τα εξής: « Δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε καμιά ξένη εθνική ή κρατική οντότητα που προσπαθεί να δημιουργήσει επίπλαστη εθνική συνείδηση στους κατοίκους της, παραχαράσσοντας την ελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό μας».
3. Στη διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου του 1993 το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει στα βόρεια σύνορά της κράτος στο όνομα του οποίου θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”».
4. Ως αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβερνήσεως Μητσοτάκη, που συζητήθηκε στη Βουλή στις 27 Μαρτίου 1993 και στην οποία την κατηγορούσε για «ενδοτισμό, δεχόμενη τη διπλή ονομασία». «Αστραφτε και βρόνταγε» ο «νοσοκόμος του Αμερικανού ναυτικού» μέσα στην ελληνική Βουλή, σαν νεφεληγερέτης Δίας, λέγοντας και τούτα: «Επαναλαμβάνω και σήμερα: Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το κράτος με όνομα στο οποίο περιέχεται ο όρος “Μακεδονία” ή τα παράγωγά της. Η λέξη “Μακεδονία” είναι η πηγή του προβλήματος. Είναι το πρόβλημα». Καταλήγοντας και παριστάνοντας τον ηγέτη που σέβεται την ευαισθησία και τη σημασία των εθνικών θεμάτων, έλεγε: «Τα εθνικά θέματα δεν είναι δυνατόν να γίνονται κλοτσοσκούφι στις εσωκομματικές διενέξεις της Νέας Δημοκρατίας... Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τυχοδιωκτισμούς» (σ.σ.: όλες οι υπογραμμίσεις των κειμένων του γράφοντα), (βλ. «Πρακτικά Βουλής», συνεδρίαση της 27ης/03/1993, σελ. 5.026-5.028).
5. Η δημοκρατία και ο λαϊκισμός θριαμβεύουν. Το ΠΑΣΟΚ γίνεται κυβέρνηση και στις προγραμματικές δηλώσεις δεν διστάζει να πει: «Σχετικά με το άλλο μεγάλο εθνικό μας θέμα, το θέμα των Σκοπίων, επιθυμώ να επαναλάβω την απόφασή μας να μην αναγνωρίσουμε το κράτος αυτό (το μόρφωμα) με όνομα που θα περιέχει τη λέξη “Μακεδονία” ή παράγωγά της». (Πρακτικά Βουλής της 23ης/10/1993, σελ. 16 και περισσότερα στο έργο μου: «Το χρονικό της εθνικής μειοδοσίας του ονόματος της Μακεδονίας», σελ. 24-30).
6. Ομως, η εξουσία λειτουργεί σαν Κίρκη και αλλάζει τις συνειδήσεις, όπως έλεγε και ο πατήρ του, Γεώργιος, το 1965, με την ιουλιανή αποστασία. Ετσι, όταν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου του 1993 συνήλθε στις Βρυξέλλες η σύνοδος των πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου συζητήθηκε και το θέμα των Σκοπίων και του ονόματος, Παπανδρέου και Πάγκαλος δεν πήγαν στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά προτίμησαν την αγορά των Βρυξελλών (βλ. εφημερίδες Αθηνών της 12ης Δεκεμβρίου 1993).
ΥΓ.: Βλέπε και πρώτο σημείωμα της 10/02 για «ενδιάμεση συμφωνία».
*Πρόεδρος Επιτροπής Ενημερώσεως επί των Εθνικών Θεμάτων
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η ελληνική υπερτροφή που ισοδυναμεί με 10 βιταμίνες και την χρησιμοποιούν Βασιλιάδες, αξιωματούχοι και κρίσοι!
- Το κόλπο για να εξαφανίσετε τα μυρμήγκια από το σπίτι
- 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Διαστημικά ταξίδια και «ταξιδευτές» από την δεκαετία του ΄70
- Η τσάντα που κοστίζει όσο ένα σπίτι
- Πέθανε στον ύπνο του ο αρχηγός ιταλικής ποδοσφαιρικής ομάδας
- Survivor-διαρροή: Αυτοί κερδίζουν απόψε στο αγώνισμα επάθλου
- Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στο δρόμο Λιβαδειάς – Θήβας
- Για ποιες εργασίες μπορείτε να πάρετε επιδότηση από το Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ
- Πέθανε στον ύπνο του ο αρχηγός της Φιορεντίνα Ντάβιντε Αστόρι!
- Τα Μερομήνια «μίλησαν»: Τι καιρό θα κάνει όλο τον Μάρτιο και το Πάσχα 2018
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews
- Τελευταία Νέα Dimokratianews
- ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ
- «Θαλασσοδάνεια» 100.000.000 € σε τραπεζικά στελέχη
- Η ισορροπία του τρόμου Ελλάδας - Τουρκίας σε Αιγαίο και Εβρο
- ΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
- Κάθαρση για τη Novartis ζητά το 78% των πολιτών
- Διπλωματική μάχη, με «κλειδί» την κατηγορία της κατασκοπίας
- Θρίλερ με τουρκική ενέδρα στον Εβρο
- Αστυνομικοί εργάζονται delivery για να μην πεινάσουν τα παιδιά τους
- Στο Block33 με «αέρα» από Αμοργό!
- Βιοπαλαιστής παρέδωσε τσάντα με 2.000 ευρώ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βορίδης: Ενιαίο μέτωπο Δεξιάς-Κέντρου για να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία
- Υπέρ της δημόσιας τηλεόρασης οι Ελβετοί
- Στρατηγός Ζιαζιάς: Το ανατριχιαστικό μήνυμα του για τους συλληφθέντες στρατιωτικούς
- Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Αγοραστός
- «Γ@@@στε την Ελλάδα για την αδικία»: Σκοπιανοί γέμισαν τη Μελβούρνη υβριστικά μηνύματα (Photo)
- Για πρώτη φορά με την επετειακή στο αιώνιο
- Παρέμβαση των «53» του ΣΥΡΙΖΑ για «λύση του Μακεδονικού»
- Βρέθηκε νεκρός ο αρχηγός της Φιορεντίνα
- Η Κατερίνα Καινούργιου δηλώνει έτοιμη να γίνει μάνα
- ΠΑΟΚ: Το τρολάρισμα στον Ολυμπιακό που άναψε «φωτιές» (photos)