Κάθαρση για τη Novartis ζητά το 78% των πολιτών

Κάθαρση για τη Novartis ζητά το 78% των πολιτών04.03.2018Άρθρα

Γκάλοπ της Pulse για τη διαμόρφωση των εξελίξεων μετά τη συζήτηση στη Βουλή

■ Να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, λέει το 73% ■ Καμπανάκι στην Πειραιώς, κλείνει κι άλλο την ψαλίδα ο ΣΥΡΙΖΑ ■ Μόνο το 30% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας πιστεύει ότι το θέμα δεν είναι σκάνδαλο

Η Θέση μας: Είμαστε

σε πόλεμο

Διαβάστε επίσης:

►Crash test Ελλάδας - Τουρκίας: Τι θα γίνει αν ο μη γένοιτο
Τι περιλαμβάνουν τα οπλοστάσια των δύο χωρών. Πού υπερτερούμε εμείς και πού οι Τούρκοι, που δείχνουν πανίσχυροι αλλά έχουν πολλά τρωτά σημεία. Πώς επηρέασε την Αγκυρα το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα►Η επιδότηση του ενοικίου και τα άλλα «τυχερά» που έχουν οι 300 της Βουλής!►«Θαλασσοδάνεια»100.000.000 € σε τραπεζικά στελέχη►Ενα «μικρό Ελληνικό» σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ στις Γούρνες Ηρακλείου►Ο ρόλος που επιζητεί τώρα εναγωνίως ο ευ. Βενιζέλος►Γ. Σούρλασ: Το πάρτι στην υγεία δεν έχει τελειώσει!►Ταμεία: Νέα ρύθμιση για οφειλέτες που δίνουν εισφορές μετά την 1/1/2017►«Αριστερά: Το θερμοκήπιο της εξουσίας»: Ή αλλιώς... ποιοι έριξαν τελικά στα βράχια την Ελλάδα

Κάθαρση για τη Novartis ζητεί το 78% των πολιτών

Γκάλοπ της Pulse! Καμπανάκι στην Πειραιώς, κλείνει κι άλλο την ψαλίδα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο το 30% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. πιστεύει ότι το θέμα δεν είναι σκάνδαλο

H πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse RC για τη «δημοκρατία», που ξεκίνησε μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή για τη Novartis, αποτυπώνει τις απόψεις του εκλογικού σώματος για το ζήτημα αυτό:

■ Οι επτά στους 10 (70%) παρακολούθησαν τη σχετική συζήτηση ή έχουν άποψη για το συγκεκριμένο θέμα.

■ Μόνο το 5% επιλέγει ως καλύτερο το να διατηρηθεί ως έχει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών: 39% απαντά «να αλλάξει» και 34% «να καταργηθεί»!

■ Αντίθετα, μόλις το 11% επιλέγει ως καλύτερο το να καταργηθούν οι διατάξεις περί προστατευόμενων μαρτύρων: 31% απαντά «να αλλάξουν» και άλλοι τόσοι «να διατηρηθούν ως έχουν»!

■ Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν τη σχετική συζήτηση ή έχουν άποψη για το θέμα:
…η συντριπτική πλειονότητα εκτιμά ότι είναι σκάνδαλο («Σίγουρα» και «Μάλλον»: 81%) και συμφωνεί με τη σύσταση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη διερεύνηση ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα («Σίγουρα» και «Μάλλον»: 78%).
…μοιράζονται οι απόψεις για το αν αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα από τη Μεταπολίτευση: Οι μισοί (51%) απαντούν αρνητικά και οι υπόλοιποι (46%) καταφατικά. Το 3% δεν έχει άποψη ή δεν απαντά.

Στην πρόθεση ψήφου, αν και η Νέα Δημοκρατία παραμένει πρώτη, αποτυπώνεται μείωση της διαφοράς μεταξύ των δύο πρώτων σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσιευμένη έρευνα της εταιρίας μας (τέλος Ιανουαρίου) και επιστροφή της περίπου στα «προ συλλαλητηρίων» επίπεδα. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει ευδιάκριτη άνοδο (22% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή) και της Νέας Δημοκρατίας μικρή κάμψη (31,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή) - αντίστροφη πορεία από αυτή που είχαμε καταγράψει στο τέλος του Ιανουαρίου, στην κορύφωση του Σκοπιανού. Η σύγκριση αυτή δείχνει να επιβεβαιώνει όλους όσοι αξιολογούν τις επιδράσεις των δύο ζητημάτων ως αντίρροπες. Το γεγονός ότι και τα δύο θέματα βρίσκονται σε εξέλιξη κάνει την τρέχουσα περίοδο -και τις δημοσκοπήσεις των επόμενων μηνών- ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα…

Μικρή κάμψη καταγράφει το Κίνημα Αλλαγής (Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι) και ως εκ τούτου μοιράζεται, εκ νέου, την τρίτη θέση με τη Χρυσή Αυγή (8,5% στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή και οι δύο).

Το ποσοστό της «γκρίζας ζώνης» (δηλαδή όσοι επέλεξαν την Αποχή, το Λευκό - Ακυρο, δήλωσαν Αναποφάσιστοι ή δεν απάντησαν) παραμένει σε υψηλά επίπεδα (21%). Σημαντικό τμήμα της (32%) αποτελούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Διψήφιο ποσοστό (12%) προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ μικρότερα -αλλά αξιόλογα- ποσοστά ανήκουν σε ψηφοφόρους των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Γιώργος Αράπογλου

Γεν. διευθυντής Pulse RC

Δείτε παρακάτω τη δημοσκόπηση:

Keywords
Τυχαία Θέματα