Θρίλερ με τουρκική ενέδρα στον Εβρο

Θρίλερ με τουρκική ενέδρα στον Εβρο03.03.2018Παρασκήνιο

Οι διαπραγματεύσεις, οι «γκρίζες ζώνες» και τα σενάρια για τις επιδιώξεις της Αγκυρας με τη σύλληψη δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Εντολή σύλληψης» των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τον τουρκικό στρατό, που έγινε είτε ύστερα από ενέδρα στο πυκνό δάσος των Καστανιών είτε... τυχαία, όχι απαραίτητα όμως και έπειτα από παραβίαση της οριογραμμής, υπήρξε σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, που εκφράζουν την ανησυχία

τους για την εξέλιξη της υπόθεσης στον Εβρο!

Η ανησυχία εντείνεται λόγω των κατηγοριών που αποδίδουν οι Τούρκοι στα στελέχη του Ελληνικού Στρατού, αυτή της «κατασκοπίας» -κατά τουρκικά ΜΜΕ- και παράνομης διείσδυσης -κατά την ελληνική πλευρά- καθώς και της προσπάθειας συμψηφισμού με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων κομάντος που το καθεστώς Ερντογάν κατηγορεί ως πραξικοπηματίες και η χώρα μας δεν εκδίδει.

Από τη στιγμή που συνέβη το περιστατικό (τοποθετείται προς το μεσημέρι της Πέμπτης) ενεργοποιήθηκαν «κόκκινες» γραμμές επικοινωνίας και έγιναν διαβουλεύσεις με στόχο οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί (σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan πρόκειται για τον ανθυπολοχαγό Αγγελο Μητρετώδη και τον λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη) να επιστρέψουν στη χώρα το συντομότερο, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρακολουθούσε διαρκώς τις εξελίξεις και βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Επικοινωνία

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του στρατηγό Χουλουσί Ακάρ (και όχι μόνο μία φορά), ενώ διαπραγματεύσεις άρχισαν και σε διπλωματικό επίπεδο. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρξε αποτέλεσμα και η υπόθεση εξελισσόταν σε θρίλερ για γερά νεύρα.

Η εκτίμηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι πρόκειται για «τυπική διαδικασία» ήταν βιαστική, αφού σε μία χώρα που λειτουργεί με όρους απολυταρχικού καθεστώτος και προκαλεί συνεχώς την Ελλάδα ποτέ δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος. Το γεγονός ότι οι Τούρκοι θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, εκβιαστικά και πιθανόν ως αντίποινα για τη μη έκδοση των «8» ή και για να κλιμακώσουν την ένταση με την Ελλάδα, φάνηκε χθες το πρωί από την ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μέχρι τις 9.30 το πρωί της Παρασκευής και αφού είχαν περάσει περίπου 20 ώρες από τη σύλληψη των δύο στελεχών, το ΓΕΣ αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστευαν στην Αθήνα πως το επεισόδιο θα λήξει, όπως πολλά άλλα που έχουν γίνει στο παρελθόν είτε με Τούρκους είτε με Ελληνες που από λάθος περνούν την οριογραμμή του Εβρου και ύστερα από λίγο επιστρέφουν στα φυλάκιά τους.

Αυτήν τη φορά οι Τούρκοι έδειξαν ότι δεν είχαν τις ίδιες διαθέσεις. Ηθελαν να κλιμακώσουν το περιστατικό και να περάσουν από δίκη τους Ελληνες. Αυτό φάνηκε από τη στιγμή που τους μετέφεραν στην Αδριανούπολη και δεν τους κράτησαν στις Καστανιές, και τα τουρκικά ΜΜΕ συνέδεσαν το γεγονός με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς και την ένταση στα Ιμια. Ο λόγος δηλαδή που δημοσιοποιήθηκε το θέμα ήταν γιατί πλέον η υπόθεση έπαιρνε άλλη τροπή. Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα. Πέρασαν ή όχι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που έκαναν περιπολία σε τουρκικό έδαφος; Στην ανακοίνωση του ΓΕΣ αναφέρεται η λέξη «φέρεται» και αποδίδεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το είπε με βεβαιότητα. Οντως στην περιοχή υπήρχε ομίχλη και τα μονοπάτια στα σύνορα ήταν χιονισμένα, συνεπώς θα μπορούσαν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί να περάσουν σε τουρκικό έδαφος.

Εντολές

Εγινε όμως έτσι; Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια. Κι αυτό γιατί, όπως φαίνεται από την εξέλιξη και όπως είπαν ανώτατες στρατιωτικές πηγές στη «δημοκρατία», οι Τούρκοι είχαν εντολές να προχωρήσουν σε σύλληψη. Κάτι πρωτοφανές. Ισως περίμεναν την κατάλληλη στιγμή, ίσως όμως και να είχαν στήσει ενέδρα για να προκαλέσουν τη σύλληψη. Πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν πως τα δύο στελέχη είχαν στην περιπολία τους και σκύλο, ο οποίος σκοτώθηκε. Το ΓΕΣ όμως ανέφερε ότι δεν υπήρξε συμπλοκή.

Ενα άλλο ερώτημα είναι αν τα δύο στελέχη έκαναν περίπολο ή πήγαν να κάνουν έλεγχο περιοχής, ενδεχομένως ύστερα από περίεργες και ύποπτες κινήσεις ανατολικά των ελληνικών συνόρων. Οι βαθμοί των δύο στελεχών, αν και δεν έχουν διευκρινιστεί (τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για υπολοχαγό και λοχία ΕΠΟΠ), δεν είναι συνήθεις για περιπολία. Σημειώνεται ότι στον Εβρο αυτές τις μέρες οι Τούρκοι πραγματοποιούν άσκηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα