Αναξιόπιστο το ΑΣΕΠ για τον Γαβρόγλου!

Αναξιόπιστο το ΑΣΕΠ για τον Γαβρόγλου!21.12.2018Παιδεία

Ισοπεδώνουν τα πάντα για να διορίσουν αναπληρωτές

Θέμα... αξιοπιστίας του ΑΣΕΠ έθεσε επισήμως ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, προκειμένου να αιτιολογήσει την παράκαμψη της διαγωνιστικής διαδικασίας στον επικείμενο διαγωνισμό διορισμού εκπαιδευτικών που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα η δημοσιοποίηση της λίστας των κριτηρίων φανερώνει

ότι η προϋπηρεσία κερδίζει τα αυξημένα τυπικά προσόντα για κάποιον που θέλει να διοριστεί ως εκπαιδευτικός.

Χθες ο υπουργός Παιδείας μίλησε στο ραδιόφωνο 247 και υποστήριξε: «Δεν είναι θέμα αδιάβλητου, αλλά θέμα αξιόπιστου. Είναι τέτοιες οι εξετάσεις του ΑΣΕΠ ώστε η επιτυχία ή η αποτυχία σ' αυτές να καθορίσουν τον μέλλον;» Ο Κώστας Γαβρόγλου έσπευσε όμως να επισημάνει: «Ανεξαρτήτως της εγκυρότητας των εξετάσεων υπάρχει κι ένα ερωτηματικό τι πραγματικά μετράνε αυτές οι εξετάσεις. Αυτό είναι μια κουβέντα γενικότερη. Το τι μετράει μια εξέταση και κατά πόσον μπορεί σε μια σοβαρή κατάσταση, όπως είναι η πρόσληψη, να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο».

Τα προσόντα...

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα κριτήρια με τα οποία θέλει να διενεργηθεί ο διαγωνισμός για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Προφανώς η κυβέρνηση, εν όψει και των εκλογών, «κλείνει» λάγνα το μάτι στις στρατιές των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς η προϋπηρεσία μπαίνει ως βασικό κριτήριο για την πρόσληψη, ενδεχομένως και σε βάρος πιθανών αυξημένων τυπικών προσόντων.

Δηλαδή, ένας αναπληρωτής με περισσότερα μόρια προϋπηρεσίας αλλά χωρίς άλλες δεξιότητες μπορεί να έχει ισχυρό προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων, ενώ η πρόσληψη μπορεί να θεωρηθεί σίγουρη αν πληροί κάποιος και ένα κοινωνικό κριτήριο (αριθμός τέκνων ή αναπηρία).

Για παράδειγμα, γυναίκα ανύπαντρη και άτεκνη εκπαιδευτικός με διδακτορικό (40 μονάδες), ένα μεταπτυχιακό (20 μονάδες), βαθμό προπτυχιακού «Λίαν Καλώς» (14 μονάδες), άριστη γνώση αγγλικών (8 μονάδες) και το μέγιστο σε γνώση υπολογιστών και επιμόρφωση (4+4 μονάδες), αλλά χωρίς προϋπηρεσία συγκεντρώνει 90 μονάδες.

Αντίθετα, άνδρας άτεκνος, αλλά με 72 πραγματικούς μήνες προϋπηρεσίας ως αναπληρωτής και βαθμό πτυχίου «Αριστα» (21 μονάδες) συγκεντρώνει 93 μονάδες και περνά πιο μπροστά.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι τον Ιανουάριο θα κατατεθούν οι αιτήσεις των υποψήφιων εκπαιδευτικών για τις 4.500 θέσεις που θα προκηρυχθούν για την Ειδική Αγωγή και για την άνοιξη του 2019, ενώ θα ακολουθήσουν οι προκηρύξεις για τις υπόλοιπες 10.500 θέσεις στη Γενική Εκπαίδευση, που προγραμματίζεται να γίνουν σε χρόνο ύστερο των εκλογών με ορίζοντα το 2021.

Αρχισαν τα όργανα

Ενταση επικράτησε χθες στο υπουργείο Παιδείας, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί για να διαμαρτυρηθούν για το νέο σύστημα διορισμού. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να σκαρφαλώσουν στην αυλόπορτα και να μπουν στο προαύλιο του υπουργείου, ωστόσο οι αστυνομικές δυνάμεις τούς απώθησαν.

Από χθες, ο Κώστας Γαβρόγλου και τα προεδρεία των συνδικαλιστικών ενώσεων των εκπαιδευτικών βρίσκονται «στα κάγκελα». Ο υπουργός Παιδείας είχε προσκαλέσει τους εκπροσώπους των ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και των αναπληρωτών πολύ νωρίς το πρωί στη Βουλή, προκειμένου να αποφύγει την παρουσία διαδηλωτών, ενώ οι συνδικαλιστές που επιθυμούσαν να συναντηθούν στο υπουργείο Παιδείας αργότερα το μεσημέρι τελικά δεν εμφανίστηκαν στο ραντεβού.

ΔΟΕ και ΟΛΜΕ από τη δική τους πλευρά κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για παρελκυστική στάση και επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης με τον αριθμό των διορισμών, διότι παίζει με την ελπίδα των αδιόριστων εκπαιδευτικών, προσπαθώντας παράλληλα να υπονομεύσει τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος.

Τα κριτήρια και πόσες μονάδες προσφέρουν

Ακαδημαϊκά προσόντα
• Διδακτορικό δίπλωμα: σαράντα (40) μονάδες.
• Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: είκοσι (20) μονάδες.
• Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: επτά (7) μονάδες.
• Δεύτερο πτυχίο: δεκαέξι (16) μονάδες. Ο βαθμός του πτυχίου έως είκοσι μία (21) μονάδες και ως εξής: για πτυχία με χαρακτηρισμό «Καλώς» επτά (7) μονάδες, με χαρακτηρισμό «Λίαν Καλώς» δεκατέσσερις (14) μονάδες και με χαρακτηρισμό «Αριστα» είκοσι μία (21) μονάδες.
• Γνώση μίας (1) ξένης γλώσσας: άριστη γνώση, οκτώ (8) μονάδες, πολύ καλή γνώση, έξι (6 μονάδες), καλή γνώση, τέσσερις (4) μονάδες. Σε περίπτωση κατοχής περισσότερων τίτλων μοριοδοτείται μόνο ο ανώτερος.
• Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου (ενότητες Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες Διαδικτύου): τέσσερις (4) μονάδες.
• Πιστοποιητικό επιμόρφωσης από ΑΕΙ διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών: τέσσερις (4) μονάδες.
• Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από τα ακαδημαϊκά προσόντα είναι 120 μονάδες.
Εκπαιδευτική προϋπηρεσία
• Μία (1) μονάδα ανά μήνα πραγματικής εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας και έως τους 120 μήνες, εκατόν είκοσι (120) μονάδες.
• Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από προϋπηρεσία είναι 120 μονάδες.
Κοινωνικά κριτήρια
• Αριθμός τέκνων.
• Μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου ή του/της συζύγου ή τέκνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα