Ανασύρουν και «φαντάσματα» για το «ναι» των Σκοπιανών

Ανασύρουν και «φαντάσματα» για το «ναι» των Σκοπιανών20.09.2018Παρασκήνιο

Επιστολή-μήνυμα του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ εν όψει δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ. Σήμερα μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον ο Ζόραν Ζάεφ

Από τη
Νεκταρία Καρακώστα

Μετά την «παρέλαση» υπουργών Εξωτερικών από κάθε γωνιά του κόσμου στα Σκόπια, προκειμένου

οι πολίτες της ΠΓΔΜ να... πειστούν με κάθε τρόπο να επικυρώσουν -στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου- τη Συμφωνία των Πρεσπών, ήλθε χθες η σειρά του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ να λάβει μέρος στη διεθνή προσπάθεια στήριξης του Ζόραν Ζάεφ και να απευθύνει μήνυμα στον λαό της ΠΓΔΜ, ζητώντας του να ψηφίσει.

Κάνοντας λόγο για έναν «θαρραλέο και δίκαιο συμβιβασμό», ο Μπους γράφει σε επιστολή που απηύθυνε στον σκοπιανό λαό: «Ανυπομονώ για την ημέρα που οι ΗΠΑ θα υποδεχθούν υπερήφανα τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ως τον νεότερο σύμμαχό τους, το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ». Σε μια προσπάθεια να χτίσει γέφυρες με τον λαό των Σκοπίων, ο Μπους επικαλέστηκε μάλιστα τη φιλία του με τον εκλιπόντα πρόεδρο των Σκοπίων Μπόρις Τραϊκόφσκι.

Η φωνή του «πολιτικού φαντάσματος» Μπους ήλθε να προστεθεί σε εκείνες του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του Ντόναλντ Τραμπ, του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, της Φεντερίκα Μογκερίνι, του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν και άλλων πολιτικών, που έχουν ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και του δημοψηφίσματος.

Προτροπή

Προχθές και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας προέτρεψε τους Σκοπιανούς «να ασκήσουν το δημοκρατικό δικαίωμά τους και να ψηφίσουν», ενώ το ίδιο ακριβώς είχε κάνει μία ημέρα νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζιμ Ματίς.

Ακολουθώντας τη μέθοδο του... μαστιγίου και του καρότου, άπαντες προτάσσουν στους Σκοπιανούς ως «αντάλλαγμα» την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Με το ίδιο σκεπτικό έχει συνταχθεί, άλλωστε, και το ερώτημα του δημοψηφίσματος: «Υποστηρίζετε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., στηρίζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας;» Την ίδια ώρα, η διεθνής καμπάνια του Ζάεφ συνεχίζεται. Σήμερα μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Από τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης η επίσκεψη «μεταφράστηκε» ως ακόμα μία ένδειξη στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης στο επικείμενο δημοψήφισμα. Στο μεταξύ, χθες ήρθη και το τελευταίο εμπόδιο που υπήρχε για την απρόσκοπτη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της ΠΓΔΜ απέρριψε τις προσφυγές που αμφισβητούσαν τη νομιμότητά του.

Keywords
Τυχαία Θέματα