Αναστήλωση των εικόνων με πατριωτικό φρόνημα

Αναστήλωση των εικόνων με πατριωτικό φρόνημα 26.02.2018ΠρόσωπαΠρόσωπα

Κυριακή της Ορθοδοξίας, με αναφορές για Σκόπια, Τουρκία και Μνημόνια από πολιτειακή και εκκλησιαστική ηγεσία

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η ανάμνηση της Αναστηλώσεως των Ιερών Εικόνων στην Κωνσταντινούπολη, το έτος 843. Της πανηγυρικής Συνοδικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ενώ συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος, Σιατίστης Παύλος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Δράμας Παύλος, Θήρας Επιφάνιος, Κερκύρας Νεκτάριος, Γλυφάδας Παύλος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Λαγκαδά Ιωάννης, Πρεβέζης Χρυσόστομος, Χίου Μάρκος και ο επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, βουλευτές, οι αρχές του Στρατού, του Ναυτικού και της Αστυνομίας, καθώς και πλήθος πιστών.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, ο οποίος αναφέρθηκε στα δύο στοιχεία-κλειδιά, που αναδεικνύουν την κομβικότητα της Ορθοδοξίας για τον Ελληνισμό, την ταυτότητα και τη διαφορετικότητα, ενώ ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων.
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει για να τηρεί την ενότητα του πνεύματος εν τω συνδέσμω της ειρήνης» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος στην πρόποσή του κατά το γεύμα που ακολούθησε στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμήν του ιδίου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Ταυτόχρονα, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε: «Στην εποχή μας, εποχή με έκδηλα τα σημεία της πνευματικής και υλικής κρίσεως, μας κτυπούν την πόρτα πολλοί άνθρωποι, κάθε φυλής, χρώματος και θρησκείας. Από το φτωχό υστέρημά μας, που το πλούσιο φιλότιμο του ελληνικού λαού ενισχύει, προσπαθούμε να ανακουφίσουμε, να συμπαρασταθούμε και να μην επιτρέψουμε στην απελπισία να κυριαρχήσει στις καρδιές και στα μάτια».

Επαγρύπνηση για τα εθνικά θέματα

Μάλιστα, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στο Σκοπιανό κάνοντας λόγο για «αλυτρωτικές και φονταμενταλιστικές διαθέσεις και πρακτικές». «Η εκκλησιαστική διάσταση στο ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους των Σκοπίων λόγω της εκεί σχισματικής Εκκλησίας, αλλά και η μέριμνα και η φροντίδα για τους πληττόμενους από τον πόλεμο πληθυσμούς, χριστιανικούς και μη, της Μέσης Ανατολής, σε συνδυασμό με μια επιχειρούμενη απομείωση των εκεί αρχαίων χριστιανικών κοιτίδων, επιβάλλουν την επαγρύπνηση με ήρεμο θάρρος για να αντιμετωπιστούν αλυτρωτικές και φονταμενταλιστικές διαθέσεις και πρακτικές» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η τιμή στον Πρόεδρο και ο ψαλμός... μήνυμα

Με την ανώτατη τιμή της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου Παύλου, τίμησε χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε μεταξύ άλλων κατά την αντιφώνησή του: «Για να δικαιώσω, στο μέτρο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, την προς εμένα μεγαθυμία σας και, πολλώ μάλλον, για να μη διαψεύσω τις προσδοκίες σας, δεσμεύομαι ενώπιόν σας να τηρήσω στο ακέραιο το Σύνταγμα, έχοντας πλήρη επίγνωση, αφενός, ότι οι κάθε είδους ενέργειές μου γίνονται στο φως της δημοσιότητας και της διαφάνειας και, αφετέρου και συνακόλουθα, ότι κατεξοχήν για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον, εν προκειμένω δε ουδέν κρυπτόν από τους οφθαλμούς Λαού και Κλήρου». Μάλιστα διάβασε και σχετικό ψαλμό, θέλοντας προφανώς να στείλει ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα ότι τίποτα στο τέλος δεν μένει κρυφό... Στη συνέχεια, στην προσφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου, ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε το έργο της Εκκλησίας διαχρονικώς αλλά και ειδικότερα τον «εμβληματικό κοινωνικό ρόλο» της κατά την περίοδο της κρίσης που περνά η χώρα.

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σε μια εποχή όπως η σημερινή «η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας -πάντοτε σύμφωνα με τον κατά το Σύνταγμα ρόλο καθεμιάς- αποτελεί conditio sine qua non για την υπεράσπιση της Ιστορίας μας και της πατρίδας μας» και ευχήθηκε «η εορτή της Ορθοδοξίας ν' αποτελεί κοιτίδα και λίκνο εμπνεύσεων, στοχασμών και αποφάσεων για τον Λαό και τον Κλήρο και, αυτονοήτως, για τις ηγεσίες τους, προκειμένου να φέρουμε σε πέρας, ως έθνος με απαράμιλλη ιστορική κληρονομιά, τη δική μας ιστορική αποστολή».

Παυλόπουλος: «Δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας»

Διπλό μήνυμα προς Σκόπια και Τουρκία έστειλε, κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη Δίου - Ολύμπου, στο Λιτόχωρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Προς τα μεν Σκόπια το μήνυμά του ήταν ότι η προϋπόθεση για όποια συμφωνία είναι η προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός τους, προς τη δε Τουρκία απηύθυνε την προτροπή να μη δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρώπης.

Ειδικότερα, για την ΠΓΔΜ ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι προϋποθέσεις για την υπογραφή συμφωνίας αποδεκτής από την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. είναι η προηγούμενη αλλαγή του Συντάγματός της και η επιλογή ονομασίας που δεν θα αποπνέει οποιονδήποτε αλυτρωτισμό, επισημαίνοντας τον κίνδυνο ευθυνών, σε αντίθετη περίπτωση, και για τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόαν Ζάεφ. Την ίδια ώρα, για την Τουρκία υπογράμμισε ότι προϋπόθεση φιλίας, καλής γειτονίας και ευρωπαϊκής προοπτικής είναι ο πλήρης σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου και πρόσθεσε: «Θέλω να τονίσω κάτι, που το τόνισε και η Ευρώπη: Ολοι μαζί. Η εποχή των εισβολών και των προκλήσεων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί».

«Θέλουμε τη φιλία, την καλή γειτονία, αλλά έχουμε αποδείξει ότι δεν φοβόμαστε τους εχθρούς μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε: «Αυτές είναι γραμμές εθνικές, που τις στηρίζουμε όλοι. Και είναι γραμμές που στηρίζονται και από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια, όπως φάνηκε στη χθεσινή (σ.σ.: της Παρασκευής) σύνοδο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην κυπριακή ΑΟΖ «προσβάλλει βάναυσα την Ευρώπη, όχι μόνο την Κύπρο» και ότι «αυτό τονίστηκε χθες (σ.σ.: την Παρασκευή) στο πιο υψηλό επίπεδο». «Λέμε, λοιπόν: Σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας και σεβασμός της Συνθήκης της Λωζάννης» ανέφερε.

Λαμπρότητα και στο Φανάρι

Σύμφωνα με την από αιώνες διαμορφωμένη παράδοση εορτάστηκε στην Ιερά Καθέδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Της θείας λειτουργίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συμπαραστατούμενος από τους μητροπολίτες Φιλαδελφείας Μελίτονα, Σεβαστείας Δημήτριο, Μύρων Χρυσόστομο, Ικονίου Θεόληπτο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο, Προύσας Ελπιδοφόρο, Κεφαλληνίας Δημήτριο και Σμύρνης Βαρθολομαίο.

Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου τελέστηκε σε κατανυκτική ατμόσφαιρα στον Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη. «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον είναι ο ύπατος θεσμός της Ορθοδοξίας» σημείωσε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Φυλάσσει ως κόρην οφθαλμού την ιεράν παρακαταθήκην της αποστολικής και πατερικής ορθοδόξου πίστεως, ανεκτιμήτους παραδόσεις φιλοθεΐας και φιλανθρωπίας, επιτελεί θεοστηρίκτως και αποτελεσματικώς την διορθόδοξον και διαχριστιανικήν διακονίαν του, προωθεί τον διάλογον των θρησκειών, την ειρήνην και την αλληλεγγύην, δίδει ευθαρσώς την καλήν μαρτυρίαν έναντι των σημείων των καιρών, έναντι όλων των προκλήσεων και εξελίξεων, αι οποίαι απειλούν την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου και την ακεραιότητα της καλής λίαν δημιουργίας του Θεού».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το Οφφίκιο του Αρχοντος Υπομιμνήσκοντος στον καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη, πρόεδρο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ και διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα