Αναρτήσεις νέων δασικών χαρτών σε 4 περιοχές!

Αναρτήσεις νέων δασικών χαρτών σε 4 περιοχές!13.10.2018Πρόσωπα

Αρχίζουν στις 19 Οκτωβρίου σε Αττική, Κυκλάδες, Δράμα, Κοζάνη

Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Νέος γύρος αναρτήσεων δασικών χαρτών ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Δράμα και Κοζάνη. Μεταξύ των περιοχών, ξεχωρίζουν οι χάρτες στη Νέα

Μάκρη και τη Ραφήνα, που επλήγησαν το καλοκαίρι από τη φονική πυρκαγιά.

Οι δασικοί χάρτες σε Μάτι, Νέο Βουτζά και στις υπόλοιπες πυρόπληκτες περιοχές θα περιλαμβάνουν και την πράξη αναδάσωσης, η οποία πάντως ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι αποφάσεις κήρυξης ως αναδασωτέων των εκτάσεων των πυρκαγιών του Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες και θα δημοσιευθούν σε ΦΕΚ εντός της επόμενης εβδομάδας.

Ενημέρωση

Η ενσωμάτωση στον δασικό χάρτη της περιοχής, που κηρύσσεται αναδασωτέα μετά την πυρκαγιά του Ιουλίου, θα συμβάλει στη διάφανη ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της οικονομίας, αλλά και στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των χρήσεων γης και στην εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας στις περιοχές ενδιαφέροντος. Παράλληλα, θα «ξεκλειδώσει» και το επιπρόσθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι, καθώς το Δασαρχείο δεν έδινε τις απαραίτητες βεβαιώσεις για να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άδεια επισκευής.

Στις 19 Οκτωβρίου, λοιπόν, θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες στις ακόλουθες περιοχές:
• Ανατολική Αττική: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνος, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων, Φιλοθέης.
• Δυτική Αττική: Προκαποδιστριακός ΟΤΑ Μεγαρέων.
• Κυκλάδων: Αδάμαντος (νήσος Μήλος), Ανάφης (νήσος Ανάφη), Ανω Μεράς (νήσος Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Εξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (νήσος Θήρα), Σικίνου (νήσος Σίκινος), Ανω Μεριάς, Φολέγανδρου (νήσος Φολέγανδρος).
• Δράμας: Σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Δ/νσης Δασών, εκτός των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί.
Κοζάνης: Χορτολιβαδικές εκτάσεις προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης.
Σημειώνεται ότι με τον δασικό χάρτη Μεγαρέων κλείνει η ανάρτηση για όλη τη Δυτική Αττική, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι αναρτήσεις στις υπόλοιπες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Πού εκπνέει η προθεσμία για τις αντιρρήσεις

Από τη στιγμή που θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες, αρχίζει η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου τους. Οι αντιρρήσεις δεν αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά αποκλειστικά και μόνο την αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων. Για τον αναρτημένο δασικό χάρτη κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ανατρέξει στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, μέσω του οποίου και μόνο μπορεί να υποβάλλονται αντιρρήσεις.

Οσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθούν στα σημεία υποστήριξης ανάρτησης του δασικού χάρτη στο δασαρχείο της περιοχής τους. Αν διαπιστώσει ότι η έκτασή του αποτυπώνεται ως δασική και επιθυμεί να υποβάλει αντίρρηση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει πρώτα να πληρώσει στην τράπεζα το τέλος αντίρρησης, προκειμένου να κατοχυρώσει την αίτηση.

Τοπογραφικό

Στη συνέχεια θα απευθυνθεί σε τοπογράφο για να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα με τις συντεταγμένες του ακινήτου, αλλά και σε δικηγόρο προκειμένου να συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων.
Ειδικά οι κάτοικοι στους προκαποδιστριακούς δήμους Ελευσίνας, Μαγούλας, Νέας Περάμου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, Κορυδαλλού και Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς θα πρέπει να σπεύσουν, καθώς η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων εκπνέει σε μία εβδομάδα (στις 18 Οκτωβρίου) για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 7/11/2018 για τους κατοίκους εξωτερικού.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Θέατρο του παραλόγου

Το θέατρο του παραλόγου με τους δασικούς χάρτες συνεχίζεται, αυτή τη φορά στην Αττική. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι χρειάζεται να μπει τάξη σε μια χώρα όπου επικρατεί η αυθαιρεσία.

Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει με λογικές κινήσεις. Δεν μπορεί, δηλαδή, ο πολίτης να προσπαθεί να αποδείξει πως δεν είναι «ελέφαντας», βασιζόμενος μάλιστα σε στοιχεία της δεκαετίας του 1950, και να αναγκάζεται να εμπλέκεται σε γραφειοκρατικές διαδικασίες υποβάλλοντας αντιρρήσεις και να απευθύνεται σε «ειδικούς», χωρίς μάλιστα να ξέρει αν τελικά θα βρει το δίκιο του. Το κράτος οφείλει (και πρέπει) να κάνει τη διαδικασία φιλική προς τον πολίτη.

Κ. Σαλαμούρας

Keywords
Τυχαία Θέματα