Χωρίς σφαγή στις συντάξεις το προσχέδιο προς Κομισιόν

Χωρίς σφαγή στις συντάξεις το προσχέδιο προς Κομισιόν13.10.2018Πρόσωπα

Δίχως τις περικοπές (ή με... αστερίσκο) ο Προϋπολογισμός! Ενστάσεις από ΔΝΤ που μυρίζουν καθυστέρηση στα αντίμετρα

Aποφασισμένη να καταθέσει στην Κομισιόν προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019 χωρίς νέα περικοπή συντάξεων είναι η κυβέρνηση, καθώς φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες

για την κίνηση αυτή. Μπορεί, τελικά, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους να συμπεριληφθεί στο προσχέδιο με έναν αστερίσκο και το σενάριο των περικοπών, ώστε να περάσει στην Ευρώπη μήνυμα πειθαρχίας στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις μας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα -όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- έχει υποχρέωση να υποβάλει το προσχέδιο Προϋπολογισμού του 2019 στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), πάντως, διατηρεί τις ενστάσεις του στα θέματα των συντάξεων και του «υπερπλεονάσματος» που προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν προτίθεται να ανεβάσει τους τόνους, τουλάχιστον έως τη δημοσιοποίηση της έκθεσής του για την Ελλάδα τον Ιανουάριο.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν σήμερα το πρωί και εν συνεχεία με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο Μπαλί

Οι συναντήσεις έγιναν στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «και οι δύο άκουσαν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς με ενδιαφέρον, τόσο για το ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.

Επισήμαναν, επίσης, ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και, τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης».

Από την ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τρία πράγματα:

1 Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι επιθυμεί διακαώς να έχει συγκατάθεση και από το Ταμείο, ώστε να μην προκληθούν αναταράξεις στις αγορές.

2 Τα περιβόητα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν σε δύο δόσεις, αλλά θα «απλώσουν» σε βάθος τετραετίας, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να τροποποιηθεί το χρονοδιάγραμμα κάποιων από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, ώστε να βγαίνει ο λογαριασμός του 2019 και χωρίς τις περικοπές των συντάξεων.

3 Το ΔΝΤ φαίνεται να επιμένει ότι τα υπερπλεονάσματα πρέπει να διαχυθούν σε περισσότερες «ευαίσθητες» κατηγορίες, λόγω του σταθερά υψηλού ποσοστού φτώχειας στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα